Hver mann sitt korallrev

Reis på drømmeferie. Ta på dykkermasse. Oppdag livet under vann. Og gjenskap den fantastiske følelsen på hjemmebane. – Dette er ren rekreasjon.

Sist oppdatert
Akvariet får meg til å glemme tid og sted. Glemme frustrasjoner. Stresse ned. Plutselig kan jeg oppdage nye koraller, bli sittende og studere en anemone som beveger seg sakte i forhold til strømmene i vannet, smile litt overbærende til klovnefiskene som svimer rundt eller hilse på den blå sjøstjerna som først ut på ettermiddagen kommer fram fra skjulestedet sitt. Slik kan det fort forsvinne en halvtime uten at jeg merker det, sier Bent Skarlie fornøyd.

Etter 30 år med ferskvann valgte Skarlie for en stund siden å skaffe seg et saltvannsakvarium. Og han er ikke den eneste. Interessen for de fargefine, lyse karene har økt enormt de siste årene. Der det for 20 år siden var ingen som trodde det var mulig å få koraller til å trives inne, har man i dag fått teknisk suverene saltvannskar som er lette å stelle - og reise fra uten problemer. Sjansen for å lykkes er blitt mye, mye større. Derfor fristes også langt flere til å prøve.

- Og ikke minst er utstyret blitt overkommelig i pris, poengterer Torstein Tønnessen, som driver Krizoo a/s og har til sammen 30.000 liter vann i butikkens akvarier.

- Rett nok koster saltvannskar fortsatt mer enn ferskvannsutstyr. Men for 10-12.000 kroner kan du komme i gang med et kar på rundt 150 liter. Dessuten produseres det nå kar med freshere design - såkalte akvariemøbler som glir godt inn i moderne interiør, forklarer Tønnessen.

Eksotiske minner

Det finnes også en annen grunn til den enorme veksten i saltvannsakvarier. Nordmenn har de siste årene fått enkel og billig chartertilgang til Thailand, Egypt, Australia, Karibia og andre reisemål som tidligere kun var eksotiske drømmer. Og hvorfor ikke stikke hodet under vann med en dykkermaske, siden man først er der?

- Kundene blir fascinert når de kommer inn i butikken og kjenner igjen fiskene fra korallrevet. Og selvsagt har saltvannsfisk fått mye gratis oppmerksomhet av Disney-filmen "Oppdrag Nemo", som gjorde de lett gjenkjennelige oransje og hvite klovnefiskene berømt over natten, bemerkerer Lars Knutsen - saltvannsansvarlig hos Jan Holt Akvarium a/s.

Er saltvannsakvarium noe for barn?

- Mange barn påvirker foreldrene til å starte opp. Det daglig stellet er også fullt overkommelig for ansvarsbevisste barn. Men siden prisen for å rette opp eventuelle feil lett blir et firesifret beløp, bør voksne helst være involvert, påpeker Knutsen.

- Samtidig kan barna lære mye av å ha akvarium: Hvordan miljøet er bygget opp, hvilke arter som passer sammen, hvilke dyr som spiser hverandre og hvilke som snarere hjelper hverandre. Veien er veldig kort til viktige tema som økologi og miljø. Derfor ser vi at flere skoler velger å trekke stell av akvarier inn i undervisningen. Og setter man sammen karet fornuftig, behøver det ikke å være så arbeidskrevende, sier Knutsen.

- Mitt eget privat-akvarium er et godt eksempel. Det er på 150 liter og går mer eller mindre av seg selv. Karet har en god økologisk balanse mellom arter som produserer, arter som spiser og arter som bryter ned og rydder opp. Dermed kan jeg klare meg med lite teknisk utstyr og likevel reise fra akvariet to-tre uker i strekk.

Må følge med

- I karet hjemme hos Knutsen finnes det både koraller, krepser, sjøstjerner, sjøpølser, snegler, marker, anemoner og noen fisker. Artene er valgt med omhu. Og de er tilført gradvis, etter hvert som Knutsen registrerte hvordan livet i karet utviklet seg.

- Det tok for eksempel tre måneder før jeg satte ut fisker i karet mitt. I starten er det veldig viktig å være tålmodig, forklarer han.

Bent Skarlie ble nesten skuffet da han omsider skaffet seg saltvannsakvarium. Det var jo mye mindre jobb enn forventet!

- Har man godt utstyr og gjør alt riktig, er det såre enkelt. Men ser du at ting er på vei til å skjære seg, må du handle med én gang. Mens et ferskvannskar kan overleve med et skippertak i ny og ne, risikerer du at hele saltvannsakvariet havarerer dersom du ikke følger med. Og med den prisen som er på koraller og andre dyr, blir fallhøyden mye større her, poengterer Skarlie.

- Det er en kunst å lese på dyrene i karet hvordan de har det og hva de trenger. Jeg har stor glede av å få ting til å trives, å se hvordan koraller og anemoner strutter av sunnhet og blir friskere og finere i fargen når de har det bra. Det er dette som gjør akvarium til en så storartet hobby!

Mer om saltvannsakvarium:

I deres serie "Veiledning om hold av dyr" har Mattilsynet gitt ut en brosjyre om saltvannsakvarier. Kan lastes ned som pdf-fil fra Mattilsynet.no .

Akvarieklubb med råd og tips til nye og mer etablerte saltvannsakvarister: saltvannsforum.no .

Tilsvarende saltvannsforum drevet fra Bergen.

Gode, private hjemmesider om stell og drift av korallrevsakvarium: Korallrev.no .

Bøker:

* "Saltvannsakvariet - guiden för nybörjaren" av Daniel Knop (svensk)

* "Reef Secrets" av Alf Jacob Nilsen og Svein A. Fosså (engelsk)

* "The New Marine Aquarium" av Michael S. Paletta (engelsk)

Forhandlere:

* Jan Holt Akvarium

* Krizoo dyresenter

* Akvariemagasinet Bjølsen Akvarium

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også