trakassering fra eksen

Forholdet er over og du vil gå videre med livet ditt. Men eksen vil det annerledes

June ble trakassert av eksen.

TRAKASSERT: For kvinner kan trakassering oppleves mer truende enn for menn som blir trakassert. Det handler om det fysiske strykeforholdet og sjansene for faktisk å bli skadet, forklarer sosialpsykolog Mons Bendixen. ILLUSTRASJONSFOTO: GettyImages
TRAKASSERT: For kvinner kan trakassering oppleves mer truende enn for menn som blir trakassert. Det handler om det fysiske strykeforholdet og sjansene for faktisk å bli skadet, forklarer sosialpsykolog Mons Bendixen. ILLUSTRASJONSFOTO: GettyImages
Sist oppdatert

Rett etter et brudd er det jo litt søtt når eksen ringer i fylla og proklamerer sin kjærlighet for deg. Men dere har jo faktisk gjort det slutt.

Og noen opplever at det ikke bare er halvsøte kjærlighetserklæringer eksen klarer å lire av seg.

Taklet ikke avvisning

June (43), som ikke ønsker å stå fram med fullt navn eller bilde, opplevde mer enn litt plagsomme meldinger etter å ha vært i et kort forhold med en tidligere kollega.

– Vi jobbet sammen og hadde en greie i tre-fire måneder.

Men hun fant ut at det ikke var riktig mann for henne.

– Jeg hadde vært singel lenge og hadde en fling. Det er jo mange slike flørter det ikke blir noe av, og det må være helt ok å bryte.

Men han taklet ikke avvisningen og begynte å plage June.

– Han skrev en masse seksuelle greier på sms, postet på Facebook, slang dritt på jobb og fulgte etter meg på butikken. Han var 7-8 år yngre og anklaget meg for å bare være ute etter å få barn. Og alle forulempinger gikk på sex og kjønn og alder, det var utrolig ubehagelig, sier hun.

Sykt kjærlighetsliv

Ifølge sosialpsykolog Mons Bendixen ved NTNU har vi et arsenal av seksuelle strategier. Trakassering er en av dem.

TILGANG: seksuell handler om et ønske om få seksuell tilgang til et annet menneske, sier sosialpsykolog Mons Bendixen ved NTNU. 
TILGANG: seksuell handler om et ønske om få seksuell tilgang til et annet menneske, sier sosialpsykolog Mons Bendixen ved NTNU. 

– De psykologiske mekanismene som ligger bak seksuell trakassering, handler om et ønske om få seksuell tilgang til et annet menneske. Motivet er ofte å komme i en posisjon der seksuell kontakt blir mulig, sier han.

Når det er slutt mellom to mennesker, er det ikke uvanlig at en av partene vil ha den andre tilbake og tar i bruk trakassering for å oppnå det.

Les også: Dette får oss til å gjøre det slutt

– Jeg kjenner ikke til forskning som viser akkurat hvor mange det er snakk om, men hvis jeg skal gjette, er det kanskje noe sånt som en av tre, sier Bendixen.

Det å bli dumpet kan være starten på en prosess som handler om å få partneren tilbake. Dette trenger ikke å være en bevisst strategi, forteller han.

– Vi snakker om allmennmenneskelige handlinger og menneskers kjærlighetsliv. I noen tilfeller kan dette arte seg ganske stygt.

I «rettferdighetens» navn

«Din gamle fitte, eneste du duger til er å knulle» er eksempel på det June kunne få tikkende inn på telefonen. Det var aldri saklig argumentering eller ting som hadde noe med bruddet å gjøre. June ble nedbrutt og begynte å tvile på seg selv.

– Hva er det med meg som velger en slik mann, kunne jeg spørre meg selv. Og de grove meldingene han skrev skremte meg. Jeg ble redd for å gå hjem alene om kvelden og hadde en app som fulgte meg hjem fra byen. Jeg sluttet også å ta nattevakter, sier hun.

Et poeng for de som trakasserer, er å gjøre «byttet» uattraktivt for andre; «Hvis ikke jeg kan få henne, skal ingen andre få henne heller».

– Man gjør ting mot partneren eller ekspartneren, slik at han eller hun virker mindre attraktiv for andre. For eksempel ved å gjøre vedkommende utrygg og ubekvem. Det går ut over vedkommendes måte å være på, som igjen kan påvirke andres syn på personen negativt, forklarer Bendixen.

Den underbevisste tanken som er årsaken til denne atferden, er at eksen kanskje vil komme tilbake dersom det ikke er noen andre som vil ha vedkommende.

- Dette holder både menn og kvinner på med, i heteroseksuelle og homofile relasjoner, legger han til.

I bare trusa

En kveld June var på nattevakt fikk hun meldinger fra naboer om at noe skjedde utenfor hjemmet hennes.

– Han stod på døren i bare bokseren. I januar! Han var kjempefull og plaget naboene med skrål.

June skammet seg på vegne av ham, noe hun synes er merkelig.

– Jeg tenkte at det kanskje var tøft for ham. Men ingen gutter lager unnskyldninger på vegne av jenter som gjør merkelige ting. Jeg tror det er knyttet opp til sex. Vi skal liksom være så diskrete og ikke lage leven, sier June.

Mons Bendixen sier at samme type handling vil kunne oppleves som mer truende for en kvinne enn for en mann.

– Det handler om sårbarhet, og den reelle muligheten for å bli skadet. Det gir utslag på hvor truende man tolker handlingene.

June har aldri vært med på noe liknende. Hun syntes det var helt jævlig, men visste ikke hvordan hun skulle få ham til å slutte. Til slutt tok en felles kollega, en eldre mann, en prat med eksen. Da ga han seg.

Få slutt på det

– Det er vanskelig og man kan føle seg slem, men den beste måten å få slutt på trakassering, er ett hundre prosent avvisning, sier sosialpsykologen.

Null respons på kontakt er det aller mest effektive. Det kan være vanskelig å være kald og avvisende når man har vært i et forhold. Og ikke minst er det vanskelig om man har felles barn, eller jobber sammen.

– Men all respons er næring til den som trakasserer, så mitt beste tips er å holde det på et absolutt minimum, avslutter Mons Bendixen.

Så hva gjør du?

Les også: - Flørting på jobb er viktig

Roger Hansen, pressevakt i Oslopolitiet er klar på at det ikke spiller noen rolle om man er kollegaer eller ei. Seksuell trakassering og andre typer trakassering er forbudt.

På Likestillings- og diskrimineringsforbundet (LDO) sine nettsider står det dessuten:

«For at noe skal være seksuell trakassering må oppmerksomheten være uønsket. Det er oppfatningen hos den som opplever seg trakassert som skal tillegges mest vekt i vurderingen av om trakasseringen var uønsket eller ikke.»

Hansen forteller at man bør ta vare på alle meldinger, alle logger som viser hvor ofte den plagsomme har ringt, og generelt alt som kan brukes som dokumentasjon.

– Det er veldig viktig at man ikke sletter noe, selv om det kan være fristende, sier han. Og så bør man anmelde vedkommende.

Les også: Påmeldingen har begynt: Bli med på KvinneLørdagen!

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2017, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også