Husvarm kannibal

Den sitter på lur i hjemmet ditt. Lydløst gjør den seg klar til angrep, og bittet lammer umiddelbart. Rovdyrets gift har krevd nok et offer.

Sist oppdatert
Heldigvis er det bare insekter som får unngjelde for den sultne edderkoppen.

- Derfor kan kan den betraktes som et nyttedyr, og ikke som et skadedyr, sier biolog Petter Stuve Johansen i Aktiv Skadedyrkontroll.

- Edderkopper gjør nemlig ingen skade, og de opptrer heller ikke i store mengder, som for eksempel maur og kakkerlakker, forklarer han.

Husedderkopp

Husedderkoppen er den vanligste arten å finne innendørs. Den liker seg inne i varmen og kan ikke overleve ute vinterstid. Den bor i hjørner og sprekker, i kjellere og under gulvbord, og den holder seg stort sett der.

- Når vi en sjelden gang ser den, er det som regel en hann som er ute og leter etter en partner, opplyser Kjetil Aakra, zoolog ved Midt-Troms Museum.

Edderkoppeksperten forteller at husedderkoppen har åtte bein og like mange øyne, og den kan bli stor, opptil sju centimeter fra forbein til bakbein, Leddyret er utstyrt med kjeveføtter foran munnen, og disse ender i en klo, som igjen er tilknyttet giftkjertler.

- Selv om de er både giftige og aggressive rovdyr, spiser husedderkoppene bare biller og andre kravlende småkryp vi allikevel ikke vil ha i huset. De spiser også hverandre, men for oss mennesker er de norske artene er helt ufarlige, beroliger Kjetil Aakra.

- Vi får en del henvendelser fra huseiere som syns edderkopper er skumle og vil ha dem fjernet, forteller Johansen fra Aktiv Skadedyrkontroll. - Men vi rykker ikke ut med kjemiske midler.

Biologen anbefaler heller å slå med avisen eller støvsuge dem bort. Et preventivt råd er å tette sprekker og åpninger inn til huset, som rundt kabel- og strøminntak, så de ikke kommer seg inn. Ventiler og lignende kan dekkes til med fin insektsnetting.

- Mange edderkopper trives også i fuktige omgivelser, for eksempel i kjellere. Får man redusert fukten reduserer man antall eddiser, tipser Johansen.

Lykkelig

Når støvsugerposen så er full av leddete kropper og hårete bein, er det bare å begynne og korse seg. Ifølge gammel overtro er nemlig edderkoppen knyttet til beskyttelsen av Jesus.

- Da Herodes befalte alle guttebarn drept, ble Jesusbarnet, ifølge sagnet, reddet av en edderkopp, forteller Knut Aukrust, professor i kulturhistorie, ved Universitetet i Oslo.

Jesus skal ha blitt skjult av et stort edderkoppnett spunnet foran inngangen til hulen hvor han gjemte seg for Herodes menn, og det reddet livet hans. Sagnet er brukt som forklaring på at flere edderkopper har kors på ryggen.

Professoren kaller edderkoppen et lykkedyr, og mener denne tilknytningen til bibelhistorien er opphavet til den symbolske statusen.

- Både edderkoppen og edderkoppspinnet har dermed blitt forbundet med skjebne. Det igjen kan gi både positiv og negativ betydning, forklarer Aukrust. - Noen mener det bringer lykke å se en edderkopp, mens det betyr ulykke å drepe en.

Det er spunnet mange myter rundt edderkoppen, men faktum er i hvert fall at Spidermans glupske lille fetter antakeligvis er der, hjemme hos deg. Selv om du er lykkelig uvitende.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min bolig

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også