Hot asiatisk design

Asiatisk design er i vinden. Og det er ikke bare på grunn av OL-flammen. Bildespesial!

Publisert Oppdatert
Mellom 8. og 24. august vil hele globusens øyne, noen mer kritiske enn andre, være rettet mot Kina. Skjønt, interiørekspertisen har speidet i østlig retning lenge. Interessen for asiatisk design har vokst seg sterk utover 2000-tallet.

- Dette er én av flere trender vi ser nå, sier Anne Vestad, redaktør i rom123, som ikke tror fenomenet vil avta med De olympiske leker.

- Det har sammenheng med at vi løfter blikket, og at verden blir mindre og mindre. Og det har sammenheng med økologisk bevissthet; et bærekraftig materiale som bambus er for eksempel blitt veldig populært.

Rent

Det skader selvsagt ikke at asiatene vet hva de driver med. Det skandinaviske markedet renner formelig over av krukker, lykter, kopper, kanner samt puter og andre silkeprodukter med de karakteristiske blomstermønstrene. Svenskene ligger som vanlig langt framme; utsalg som asiatiskdesign.se og asiatiskartanddesign.se melder om betydelig pågang på nett.

Her til lands har blant annet Kremmerhuset og Indiska tatt opp tråden. Samtidig har Åhléns-kjeden brakt det japanskinspirerte Muji-konseptet inn i sine forretninger. Ifølge visual merchandiser Christina Haraldsen er det særlig oppbevaringsløsninger og pleksibord som går unna hos sistnevnte.

- Det skal være enkelt og stilrent. Japanere liker å være rene; det reflekteres i designen, mener Haraldsen.

Enkelt

Når det gjelder kineserne, har interiørbiten et fellestrekk med fastfooden: Den serveres gjerne med vestlig tvist.

- Det er en forenklet form for asiatisk design vi ser. Det vil ta seg annerledes ut der borte enn hos oss, påpeker Vestad, og viser til både fasong- og fargevalg.

- Typisk kinarødt er eksempelvis litt dypere enn vi liker her. Her ser vi den som en mer moderne kraftig rosa. Det er mye rosarødt innen denne trenden, særlig innen tekstiler.Østlig interiør her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning