Video: Hold på nyttårsforsettet

Ekspert gir deg tips og vi tok en prat med damene i gata!

Sist oppdatert
Har du satt deg ett eller flere mål for det nye året? Et av de vanligste nyttårsforsettene er å komme i bedre form, trene mer, og spise sunnere. Det er mye du kan gjøre for å lykkes med dette, og daglig leder ved nettsiden Kvinnetrening.no, Kine Borge-Skar mener at det starter med å akseptere at du har skeiet litt ekstra ut i julen.;

- Vi kan starte med å si at "julen har gått, jeg har spist for mye, vært i for lite aktivitet, men jeg har kost meg masse, hatt det hyggelig og gledet meg over høytiden, og har en god mulighet til å spise mindre og være i mer aktivitet når julen er over." Ved å akseptere at vi har skeiet litt ut og heller jobbe videre mot hverdagen i januar, er vi godt i gang med å nå våre mål, sier Borge-Skar.

Sett deg realistiske mål

Det er fint å sette seg konkrete mål for året, men for at målet skal kunne nås, bør det i følge eksperten være:
  • Spesifikt
  • Målbart
  • Gjennomførbart
  • Relevant
  • Tidsbestemt
  • - Mange sier kanskje at de "skal komme i bedre form", "bli slankere", "gå ned i vekt", "være mer aktiv". Dette er gode tanker, men ikke et mål. For når kan de si at de har nådd målet sitt? Et mål bør heller høres mer slik ut:

    "Jeg skal gå ned X kg", "jeg skal klare å løpe 5 kilometer", "jeg skal trene tre ganger per uke", og ikke minst notere ned når man skal være i mål, enten det er om fire uker, til påske eller til sommeren, sier Borge-Skar.

    Hun mener det kan være en god motivasjon å bestemme seg for en gitt premie for måloppnåelse, det kan dreie seg om alt fra en frisørtime til en ny veske.

Les også: Oppskriften på suksess

Les også: Nytt år - nye muligheter

Les også: Hold på forsettet!



For å kunne nå dine mål, er det i følge eksperten helt nødvendig at målene er realistiske.

- Jeg opplever at mange sier at de skal ha mål om å trene fem ganger per uke. Når jeg spør hvor ofte de trener nå, og svaret er én gang, så ber jeg de alltid gå ned på målet sitt. Det er en mye bedre følelse å kunne klappe seg selv på skulderen for at du har klart de tre gangene du satt deg som mål, enn å ha klart tre, hvis målet var fem, understreker Borge-Skar.

Gjennomføring

Hvis du for eksempel har satt deg som mål å trene tre ganger per uke og ikke spise godteri på hverdagene, frem til påsken, har du et konkret og godt mål. Men, hvordan skal du klare det? Borge-Skar tipser deg om å lage deg en plan for hvordan du skal gjennomføre det:

- Du kan godt lage ukeplaner. Ukene er ofte ulike, sett av fem minutter hver søndag, se på hvordan neste uke ser ut. Bestem deg for hvilke dager du skal trene, på hvilket klokkeslett og hva du skal trene. Skriv dette ned i kalenderen din, slik at du har en "treningsplan". Dette øker sjansene for at du klarer å gjennomføre det du planlegger og har deg som mål. Vær helt klar og tydelig på hva målet ditt er. Del gjerne planene med andre, så forplikter du deg til å klare det, sier eksperten.

Fakta


  • Nyttårsforsett er en uttrykt mål, plan eller ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet.
  • Blant populære nyttårsforsett er å spise sunnere eller spise mindre, slanke seg, lese mer, studere hardere, drikke mindre, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere, se mindre TV, være god mot medmennesker, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer eller bli en mer bevisst forbruker.
  • Nyttårsforsetter er kjent for ikke å vare så lenge man egentlig har hatt til intensjon.

  • Kilde: Wikipedia

Les mer på bloggen til Kvinnetrening.no .

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også