Holdbarhet på ting

Vet du når du bør bytte ut dette?

Spiser du vitaminer som har gått ut på dato? Kan du ikke huske sist du byttet ut puten du sover med hver natt? Da bør du lese dette.

PASS PÅ: Spiser du vitaminer som har gått ut på dato? Kan du ikke huske sist du byttet ut puten du sover med hver natt? Da bør du lese dette.

PASS PÅ: Spiser du vitaminer som har gått ut på dato? Kan du ikke huske sist du byttet ut puten du sover med hver natt? Da bør du lese dette. Foto: FOTO: Trine Jensen

Publisert Oppdatert

Når er det egentlig på tide å bytte ut puten du sover med hver natt? Og hva med brannslukningsapparatet, vet du hvor lenge du kan ha det stående? Her er en oversikt over gjenstander de fleste har, men kanskje ikke vet hvor lenge varer.

Når bør du du kaste kostilskuddet?

- Her er det holdbarhetsdatoen som gjelder, forklarer farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven.

- Etter utløpsdatoen garanterer ikke lenger leverandøren for effekt og kvalitet på produktet. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato.

Oppbevaring av kosttilskudd

Kosttilskudd bør du ifølge farmasøyten oppbevare i romtemperatur og tørt så fremt det ikke står noe annet på pakken. Badet er for eksempel ikke ideelt for oppbevaring av kosttilskudd, da det ofte blir svært fuktig der. Sterkt sollys bør også unngås.

- Noen kosttilskudd kommer i blisterpakker (sånne aluminiumspakker hvor man presser ut en og en pille), og de ligger igjen i en pappeske. Det er ikke lurt å ta ut blisterpakkning og la den ligge utenfor pappemballasjen, den beskytter nemlig mot lys - som kan skade kosttilskudd.

- Vinduskarmen er veldig uheldig sted å oppbevare kosttilskudd, her kan det bli veldig varmt, og veldig mye lys. Faktorer som lys, varme og fukt kan påvirke innholdet negativt.

Konsekvenser av å spise utgått kosttilskudd?

Hovedproblematikken etter utløpsdatoen er knyttet til at du som forbruker ikke lenger har noen garanti for effekt eller kvalitet.

- Det vil si at du ikke lenger vet om det faktisk er den mengden vitamin/mineral som står oppgitt på pakken, andre hjelpestoffer (stoffer som gir pillene form og farge og letter produksjonen) kan også være forringet, forklarer Storfjell-Olven til Kvinneguiden.

Kast altså kosttilskuddet når utløpsdatoen er passert.

Holdbarhet på desinfiserende geleer og kremer

- Desinfiserende geler og kremer har ofte lang holdbarhet på flere år, understreker farmasøyten

- De er merket med flammesymbol og skal holdes unna antennelseskilder. Ofte har man jo med seg disse små flaskene med desinfiserende midler rundt i veska og det er helt greit.

Storfjell Olven påpeker at desinfiserende midler bør kastes når utløpsdatoen er passert - da er det igjen ingen som garanterer for effekt og kvalitet på produktet.

- Jeg anbefaler ikke å bruke desinfiserende gel/krem som er utgått på dato

Hvor ofte bytte pute?

NÅR KASTE KOSTILSKUDD?: Etter utløpsdatoen garanterer ikke lenger leverandøren for effekt og kvalitet på produktet. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato.

NÅR KASTE KOSTILSKUDD?: Etter utløpsdatoen garanterer ikke lenger leverandøren for effekt og kvalitet på produktet. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

- Jeg vil anbefale å bytte pute hvert 2-4 år, forklarer innkjøper i Princessgruppen, Bitta Andersen.

Men det holder ikke kun med det. Visste du også at puten bør vaskes et par ganger i året, i tillegg til regelmessig utskifting av putevaret?

- Generelt så ville jeg anbefalt i alle fall 1-2 vask i året på puter, råder Andersen.

Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center er hygieneekspert og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs.

- Etter fem år er ti prosent av vekten av puta støv og støvmidd, forklarer Tierno i boken sin.

Hvor ofte bytte madrassen?

Om natten svetter alle. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Alt dette, samt annet støv og skitt fra rommet, samles nede i madrassen.

- I løpet av natta skiller vi faktisk ut så mye som 3-5 desiliter fuktighet og salter, røper May Anita R. Berg i Mascot Høie.

- Puter og madrass har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan også trekke godt ned i madrassen, har hun tidligere forklart til Klikk.no.

Eksperter mener at du bør bytte ut overmadrassen hvert 7-10 år. I tillegg anbefales det å lufte og støvsuge madrassen regelmessig, samt vende den flere ganger i året.

Brannslukningsapparatet gått ut på dato?

Brannforskriftene fastslår at alle brannslukkere i norske hjem skal til kontroll hvert femte år og på service hvert tiende år.

LANGT FRA EVIGVARENDE: I tillegg til at puten bør vaskes noen ganger per år, bør du også bytte ut puten hvert 2-4 år.

LANGT FRA EVIGVARENDE: I tillegg til at puten bør vaskes noen ganger per år, bør du også bytte ut puten hvert 2-4 år. Foto: FOTO: Trine Jensen

Eksperter mener at du bør bytte ut overmadrassen hvert 7-10 år. I tillegg anbefales det å lufte og støvsuge madrassen regelmessig, samt vende den flere ganger i året.

Eksperter mener at du bør bytte ut overmadrassen hvert 7-10 år. I tillegg anbefales det å lufte og støvsuge madrassen regelmessig, samt vende den flere ganger i året. Foto: FOTO: Produsenten/Colourbox

Likevel viser en undersøkelse som TNS Gallup har utført for If Skadeforsikring at fire av ti brannslukkere over ti år aldri har vært på service eller til kontroll.

Ifølge undersøkelsen har 13 prosent brannslukkingsapparat som er eldre enn ti år.

Derfor skal brannslukningsapparatet sjekkes

På en femårskontroll sjekkes trykkindikatoren og eventuelle utvendige skader. Dessuten sjekkes slange, dyse og plombering.

Service er grundigere. Blant annet tas pulveret ut, og apparatet sjekkes for innvendig korrosjon. Pulverapparat skal på service hvert tiende år, skumapparat hvert femte.

Både kontroll og service skal dokumenteres og utføres av en sertifisert person. Firma som selger brannslukkere vil enten kunne utføre service eller gi opplysninger om hvor du kan få service.

- Det er gode grunner til at apparatene skal sjekkes på denne måten. Det er varierende kvalitet på brannslukkere. De fleste er trykkladet, og trykket kan sive ut over tid. Indikatoren kan fortsatt stå på grønt, men den kan ha kilt seg fast, har sikkerhetssjefef i If, Jan Olav Nilssen, tidligere uttalt til tryggogsikker.no.

Etter noen år kan slangen ifølge sikkerhetssjefen bli dårlig og pulveret forsteines

Les også:

Du kan få herpes på øyet

Du spiser kanskje flere insekter enn du tror

Betaler tusenvis for arr

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag