Verden venter, studenter

Det er fortsatt mulig å bli utenlandsstudent i høst.

Sist oppdatert
Hvis du ikke fant noe som fristet på det hjemlige Restetorget, fortvil ikke. Norge er ikke det eneste landet med tomme studieplasser fra høsten. Tirsdag 12. august åpner det britiske motstykket "Clearing" på www.ucas.com. Parallelt legger danskene ut sine siste-liten-tilbud på www.ug.dk. Begge nettsteder bør det være muligheter for deg som er sent ute, lærelysten og internasjonalt anlagt.

- Det kan være ledige plasser innen en rekke fag, sier Elin Kollerud, avdelingsleder ved Ansas Infosenter, og ramser opp:

- Samfunnsfag, humaniora, økonomi/business, en del kunstfaglige retninger, media/journalistikk/informasjon, naturfag, IKT.

Ettertraktet

Storbritannia og Danmark er våre mest ettertraktede bortebaner, med henholdsvis 2497 og 2499 registrerte studenter per juni. Men Kollerud legger også inn et godt ord for Sør-Europa.

- For den som er språkmektig, er det fortsatt anledning til å søke ordinært opptak i for eksempel Italia. Der tar de imot studenter helt opptil skolestart, som er i oktober, sier hun.

USA og Australia er mer kjelkete.

- USA er problematisk fordi de der ikke har noen form for samordna opptak, og det derfor ikke finnes noen enhetlig oversikt over restplasser. Dessuten krever utdanning der borte en god del forberedelse med tanke på forprøver som SAT og TOEFL samt visumsøknad, sier Kollerud.

- Australia er spesielt fordi vårsemesteret der begynner i juli. Det er bedre å vente til etter jul, siden de har sitt ordinære opptak da.

Finansiering

Videre presiserer Ansa at enkelte studieretninger krever mer og bedre planlegging enn andre.

- De fagene som er minst vanlig å hoppe på, er typiske profesjonsutdanninger som medisin, psykologi, veterinær og tilsvarende. Dette er svært populære utdanninger som er trasisjonelt vanskelige å komme inn på, sier Kollerud.

En annen utfordring er finansieringen.

- Søknad om støtte til utdanning i utlandet som kommer oss i hende nå, vil få cirka åtte ukers behandlingstid, sier Solbjørg Sørensen, kundeinformasjonsleder i Lånekassen, som gjør oppmerksom på at man må vedlegge opptaksbevis.

Kollerud slår likevel et slag for restetorgene.

- Det er ikke noe i veien for å prøve seg. Det er ikke "dårlige" utdanninger som legges ut.

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også