Vedlikehold vennskapet

Hvordan holder man vennskapet sunt og friskt? Tipsene får du her!

Publisert Oppdatert
Venner kommer og går gjennom hele livet, og man har alt fra situasjonsavhengige vennskap til bestevenner, barndomsvenner, studievenner, jobbvenner og langdistansevenner. I likhet med et kjærlighetsforhold må også dine vennskap pleies for å holde seg sunne og friske.

De mest typiske grunnene til at et vennskap går dukken er:
 • Stillhet: Dere har ikke snakket ordentlig sammen på lenge!
 • Tilgjengelighet: Man har funnet nye venner i forbindelse med jobb, studier, hobbyer eller lignende.
 • Distanse: Man har flyttet et stykke unna hverandre og får derfor ikke anledning til å møtes så ofte.

Å blåse nytt liv i et sluknende vennskap trenger ikke å være noe hokus pokus, bare man blir klar over at man holder på å miste kontakten i tide.

Her er tre effektive tips for å friske opp vennskapet:

Still flere spørsmål
Vær flinkere til å stille spørsmål som "hvordan har du det?", "hvordan er livet ditt for tiden?" Alt fra kjæresteproblemer til reiseplaner er godt å få snakket med noen om, og styrker følelsen av vennskap.

Inviter
Du trenger ikke nødvendigvis å lage en treretters middag for å invitere vennene hjem. En pakke kjeks og litt te gjør underverker sammen med en god dose skravel. Er dårlig tid en av grunnene til at du ikke får pleid vennskapet kan du forsøke å kombinere. I stedet for tre forskjellige kaféavtaler med tre forskjellige venninner kan du slå det sammen til ett. Eller du kan invitere med deg venner på trening.

Ta mer kontakt
I løpet av en hektisk uke er det ikke ofte man får så mye tid eller energi til overs. Allikevel er det viktig å holde kontakten med vennene. Bruk derfor tiden i bilen på vei hjem fra jobb, på tur til butikken eller mens du venter på bussen til å ta kontakt med vennene.

Å forbli gode venner er imidlertid begge parters oppgave.

Slik blir du en bedre venn:

Vær engasjert
Vær en person vennene dine kan snakke med om alt. Vær i stand til å sette deg inn i ulike problemstillinger, som kjæresteproblemer, jobbstress, graviditet og så videre.

Vær tilgjengelig
Svar ja på invitasjoner! Det kan noen ganger være tungt å dra seg opp fra sofakroken etter en lang dag på jobb, men hvis du svarer nei for mange ganger kan vennene dine gå lei og heller invitere med seg noen andre neste gang.

Ta initiativet
Ta ansvar for kontakten. Ikke la det gå for lang tid mellom hver gang dere snakker sammen. I en travel hverdag trenger man ikke mer enn en sms for å vise at man fremdeles er der for hverandre.

En tur på kafé i ny og ne er koselig, men kanskje ikke det mest spennende i lengden. Ingen ting frisker opp et vennskap som å gjøre nye ting sammen.

Her er noen forslag:
 • Dra på teater
 • Ha vorspiel med intensjon å dra ut og danse hele natten
 • Meld dere på et lag, av typen innebandy, volleyball eller lignende
 • Finn en konsert dere begge vil dra på
 • Shop sammen
 • Skrap sammen et lag til en runde med paintball
 • Meld dere inn i en filmklubb
 • Spill X-box eller Playstation
 • Dyrk felles lidenskaper som sjokolade eller rødvin
 • Dra på språkkurs og planlegg en reise til et land de snakker det valgte språket
 • Selv om det krever litt innsats å holde vennskapene sine sunne og friske, er det bare å innse at man noen ganger vokser fra hverandre. Hvis du føler at dere er i ferd med å skli fra hverandre, responsen er lunken og at dere ikke tilføyer hverandre noe positivt lenger bør man, i likhet med et parforhold,vurdere å bryte ut.

  Kilde: www.pdna.wordpress.com, www.wikihow.com
venn_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning