Snøblindhet

Været kan lure deg trill rundt

Snøblindhet kan ramme deg selv om lyset ikke føles sterkt.

SNØBLINDHET: Kalles også solblindhet og gir små sår på hornhinnen, som er brennmerker fra ultrafiolette stråler (UV-stråling).
SNØBLINDHET: Kalles også solblindhet og gir små sår på hornhinnen, som er brennmerker fra ultrafiolette stråler (UV-stråling). Foto: Thinkstock.
Sist oppdatert
ØYELEGE: Willy Pettersen, øyelege ved ORBITA Øyelegesenter.
ØYELEGE: Willy Pettersen, øyelege ved ORBITA Øyelegesenter. Foto: ORBITA.

Snøblindhet

  • Snøblindhet eller solblindhet er midlertidig blindhet forårsaket av brannskader på hornhinnen på øyet.
  • Brannskaden kan være som følge av sterkt sollys eller annet skarpt og spesielt ultrafiolett lys.
  • Navnet kommer av risikoen for slik skader på steder der det er mye snø, hvor snøen forsterker/reflekterer lyset.
  • Når skaden er forårsaket av lys fra sveiseflammer eller det mer ultrafiolette lyset fra lysbuesveising, kalles tilstanden gjerne sveiseblindhet.

(Kilde: Wikipedia)

Solbriller gjør deg ikke bare kul i påsken, de er også veldig viktige å bruke for å beskytte øynene mot alvorlige synsskader.

For en av konsekvensene av å ikke bruke solbriller i sterkt sollys, er snøblindhet eller solblindhet.

Dette er midlertidig blindhet forårsaket av brannskader på hornhinnen på øyet.

- Snøblindhet kalles også solblindhet fordi man ikke bare er eksponert for sterkt lys om vinteren, men også om sommeren. Man får da små sår på hornhinnen, som er brennmerker fra ultrafiolette stråler (UV-stråling). Og stråledosen fra snø og sjø er voldsomt sterke, sier Willy Pettersen, øyelege ved ORBITA Øyelegesenter, til Kvinneguiden.

Snøblind i byen

Det er i det ytterste cellelaget av øyet at skaden først skjer.

- Slike sårskader på hornhinnen kan være skrekkelig vondt. Når smerten blir sterk vil øynene automatisk dras igjen og man klarer ikke å åpne dem fordi det gjør så vondt. Er de litt åpne vil blikket være sløret, forteller Pettersen.

Men du trenger absolutt ikke reise til fjells for å bli snøblind. Dette kan ramme deg midt i byen - for eksempel på Operataket i Oslo!

Målinger gjort av synseksperter viser nemlig at refleksjonen fra den hvite marmoren er like sterk som på Jostedalsbreen i påsken.

- Den kraftige refleksjonen kan skade et ubeskyttet øye, har synsforsker ved Høgskolen i Buskerud, Rigmor C. Baraas, tidligere fortalt til NRK Østlandssendingen.

- Du blir lurt

Så man bør altså huske på å beskytte øynene i solen selv om man ikke er på skitur i påsken.

- Å beskytte seg på denne måten gjelder for alle, enten man er på fjellet, med sjøen eller midt i byen; man bør beskytte synsnerven og linsen i øyet hele tiden, sier Pettersen og understreker:

- Utsetter man øynene for UV-stråling over lang tid, vil man være eksponert for å utvikle grå stær (Katarakt) senere i livet.

Han advarer samtidig at man kan bli skikkelig lurt av været på fjellet. For selv om solen ikke viser seg på himmelen og refleksjonen ikke virker noe særlig sterk, betyr ikke dette at den ikke kan skade øynene.

- Man kan bli lurt under forhold på fjellet når det ikke er sol. Da tror man gjerne at man ikke behøver å beskytte seg, men likevel er UV-lyset sterkt. Det har også med ozonlaget og klarheten i luften med lite partikler som slipper igjennom mer lys, fortsetter øyelegen.

- Kan skape betennelse

Beskytt deg

  • Man hindrer snøblindheten ved å beskytte seg, for eksempel med solbriller.
  • Snøblindheten kan lett bli leget og har som regel ingen varige skader.
  • Kloramfenikol øyedråper eller øyesalve vil virke lindrende.
  • Er plagene betydelige er den mest effektive behandlingen å legge øyesalve i øynene og legge lapp på øynene slik at øyelokkene holdes igjen.

(Kilde: Wikipedia)

Øyelegen forteller at kontaktlinser vil skape en viss irritasjon på hornhinnen, men linsebrukere vil i mindre grad skades av UV-stråler enn personer som ikke bruker linser.

Han forteller i tillegg at det ikke er vanlig at snøblindhet får langsiktige følger. Men små sår på hornhinnen kan være inngangsparti for bakterier som kan lage store sår på øyet og utvikle betennelse.

- Det kan man merke ved at øynene klistrer seg og det kommer puss ut og rundt øynene. Da må man behandles med antibiotika og salve.

Behandling

Har man først blitt snøblind er det ikke så mye annet man kan gjøre enn å forsøke å lindre smertene mens det pågår.

- Da kan man bruke kalde omslag som en vaskeklut med isbiter i som man legger på øynene. Enkelte leger vil gjerne bedøve med dråper, men dette er ikke noe man bør bruke hemningsløst selv. Ellers vil det hjelpe med smertestillende som Paracet fire ganger for dagen, sier Pettersen.

Forebygging

GRÅ STÆR: - Utsetter man øynene for UV-stråling over lang tid, vil man være eksponert for å utvikle grå stær (Katarakt) senere i livet, forteller øyelege Willy Pettersen.
GRÅ STÆR: - Utsetter man øynene for UV-stråling over lang tid, vil man være eksponert for å utvikle grå stær (Katarakt) senere i livet, forteller øyelege Willy Pettersen. Foto: Wikimedia Commons

Pettersens tips:

  • Bruk gode kvalitetssolbriller med 90 prosent solfiltrering, og såkalte breddebriller som også beskytter mot sollys fra sidene.
  • Det beste er å få råd hos en optikerbutikk om hvilken solbrille man skal velge.
  • Ellers bør man beskytte seg i forhold til hvilken aktivitet man skal være i, som med skyggelue eller solhatt.

Her kan du se hvordan barna bør beskytte øynene sine:

Her kan du se hvordan barna bør beskytte øynene sine:

Katarakt / Grå stær

  • Katarakt eller grå stær, er en øyesykdom som rammer øyets linse, som fordunkles med påfølgende synstap.
  • På en pasient med lagt fremskreden katarakt kan en ofte skimte en grå skygge bak pupillen - noe som har gitt sykdommen navnet grå stær. «Stær» er avledet av det tyske ordet starren - stirre. En med betydelige synsproblemer får ofte et dødt, stirrende blikk.
  • Ved en operasjon kan den defekte linsen erstattes av et linseimplantat. Vanligvis er implantatet monofocalt og øyet mister evnen til å endre fokus. Pasienten vil derfor normalt måtte bruke multifokale briller.
  • Katarakt er en fremtredende årsak til blindhet i verden. Aldersbetinget katarakt står for ca. 48% av alle forekomster av blindhet og utgjør 18 millioner mennesker

(Kilde: Wikipedia)

Les også:

- Du kan få gnagsår under øyelokket

Finn riktige briller til din ansiktsform

For lite lyd vil skade hørselen din

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også