Utslitt? Ta kontroll over livet ditt!

Tidsklemma virker umulig å unngå, men du er nødt til å bruke tid på deg selv. Coach gir deg sine tips.

Publisert Oppdatert
Vibecke M. Garnaas jobber som coach og den siste tiden har hun hatt mange klienter som sliter med utbrenthet eller er 'på kanten av stupet'. Hun mener psykisk syke er et økende problem;

- Mye av dette er stresslelaterte symptomer som mageproblemer, dårlig immunforsvar, rygg,- og nakkesmerter, migrene, søvnproblemer, humørsvingninger, vonde musker og lignende. Hvis du søker hjelp hos en lege og blir sykemeldt grunnet psykisk ubalanse som følge av stressreaksjon, får du gjerne beskjed om at ventetiden for å få snakket med en psykolog er rundt 6 måneder! Det som er skremmende er at stadig flere yngre opplever å bli utbrent, sier Garnaas.

Kvinner stresser

Coachen lurer på hvorfor det ofte kan være så vanskelig for oss kvinner å ha den gode samtalen, den som er avgjørende for hvordan vi har det og som gir oss styrke til å handle;

- Man skulle tro at i disse selvhjelpstider ville vi kvinner være bedre informert om alt som kan hjelpe oss i vår egen selvutvikling. Nå burde vi vel vite hvordan vi kommer oss ut av tidsklemma, mener Garnaas.

Hvordan sjonglere familie, jobb og fritidsaktiviteter uten de store utfordringene? Fremdeles utgjør kvinner en relativ stor gruppe som lider av utbrenthet og som sliter med å balansere de viktige tingene i livet.

- Det virker som om vi er mer psykisk syke i dag enn for knappe 10 år siden. Ja, det har skjedd endringer i samfunnet, men vi er da ikke mindre ansvarlige for vår egen helse enn tidligere? Hva er det vi håper på? At politikerne, leger, arbeidsgiver eller ektemannen skal komme ridende på en hvit hest og redde oss fra situasjonen?, spør coachen og fortsetter;

- Vi er kvinner! Vi har egenskaper som gjør at vi lettere kan vise følelser på godt og vondt. Vi er til tider flinke til å vise at vi er stresset og ute av balanse. Vi kjefter og smeller på mann og barn. Vi sladrer til venninnene våre om hvor forferdelig sjefen er, og hvor håpløst mannen og barna oppfører seg. Det hjelper å få utløp for mye av frustrasjonen, sier hun.

Prat med deg selv!

Coachen mener at kvinner blir mer og mer opptatt og fokusert på hvordan omgivelsene har skylden for alt stresset og alle symptomene det måtte medbringe. Hun mener vi burde prat mer med oss selv!

- Hva med den gode samtalen? Samtalen du har med deg selv? Den som bygger eller river ned selvtilliten din? Den delen som hele tiden snakker til deg, men som du velger å la vær å lytte til? Hva har skjedd med den samtalen som er så avgjørende for hvordan vi har det og som gir oss styrke til å ta de valgene som passer oss best, undrer Garnaas.

Hun mener at dette er livsviktige spørsmål da det faktisk kan dreie seg om liv.

- Vi har alle de ressursene vi trenger for å ta de riktige valgene for oss selv, mener coachen.

Her er hennes tips til deg i hverdagen;

Tips
  • Du kan lytte og handle i samsvar med din egen stemme.
  • Den nesten måneden kan du forsøke å sette av 20 minutter hver dag til å være stille og lytte til følelsene dine.
  • Hør hva kroppen prøver å fortelle deg og handle så i samsvar med dette og se livet ditt forandre seg.
  • Dette er ikke magi, men det kan føre til magiske resultater i livet ditt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning