Unngå vinterdepresjon

Motivator gir deg sine beste tips til hvordan du slipper du unna vinterdepresjonen.

Publisert Oppdatert
Hvis du synes at januar er veldig tung å begynne på skal du vite at du absolutt ikke er alene! Coach og motivator Anne Kristin Palm har flere gode råd til deg.

Fra negativ til positiv

Hun forteller at de fleste blir deprimert over mørket og korte dager, kaldere vær, mer klær, glatte veier, snemåking og alt som hører med.

- Vi er mer inne og har kanskje mindre sosial kontakt med venner og naboer. For meg virker det som det er enklere å ta ting på sparket på sommeren enn på vinteren. Det blir ofte et mer formelt middagsselskap enn spontan grillfest, sier Palm.

Om du sliter med å motivere deg til ny hverdag i januarkulden, skal du likevel vite at dersom viljen er der er det alltid mulig å snu det negative til positivt.

- "Loven om tiltrekning" har vært populær en stund og i denne sammenhengen har den en misjon. For oss som liker variasjon får vi det absolutt med årstidene. Hva er det motsatte av den negative følelsen? Hvor mye betyr denne positive følelsen for deg og hvordan kan du forsterke den? Husk et skritt av gangen er et skritt nærmere målet, tipser motivatoren.

Hold på motivasjonen

Men for å holde motivasjonen oppe er det viktig at du tar eierskap i å føle deg bedre, og at det kun er din egen motivasjon som kan virke. Palm forteller at det faktisk ikke spiller noen rolle hva andre måtte mene om hva som er riktig for deg.

- Hold fast ved hva som er viktig for deg, og det er lov å justere litt underveis hvis det oppleves enda mer riktig. Og kanskje skjer det noe som stikker noen kjepper i hjulene. Stå på og hold ut, det er bare noen få måneder igjen til sol og sommer, og tiden går fort når du har det bra, forteller Palm.

Motivasjonstips


Januar betyr nemlig at det går mot lysere tider. Noen liker snø, andre ikke, været har erfaringsmessig mye å si for motivasjonen hos oss nordboere, mener motivatoren. Men været er noe vi må leve med, det viktigste er å puste ut, mener Palm. Her er flere av hennes motivasjonstips;

- Vel overstått julefeiring og nyttårsfestligheter. Hadde du store nyttårsforsetter? Slapp av, de fleste av oss klarer ikke holde dem likevel. Bruk heller tid på å kjenne på hvilke verdier, kun dine egne, du forbinder med denne årstiden, og hva er det som gjør dem så betydningsfulle for deg. Når du har fått bevisstgjort dette, ta dem med inn i vinterhverdagen og skap situasjoner hvor du kan leve dem ut, tipser Palm.

- Liker du å gå på ski eller gå turer, er det flott. Forsøk å få tid til litt "utetid" hver dag, selv om det er det siste du kunne tenke deg. Avtal gjerne med familiemedlemmer eller venner, det er ofte enklere når du har forpliktet deg. Frisk luft og litt mosjon stimulerer positivt, og så er det så utrolig deilig å komme inn igjen i varmen. En rask spasertur til nærmeste kaffebar teller også. Husk varme klær ute og masse stearinlys inne.

mot-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning