Unngå treningsskader

Beinhinnebetennelse er svært vanlig å få når du trener ofte. Slik unngår du det.

Publisert Oppdatert
  • Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
  • Hvis du trener intensivt tre til syv ganger i uken, kan du oppleve at det begynner å verke i skinnleggene dine. Det er stor sjanse for at dette er beinhinnebetennelse. Når du først har fått det, tar det en god stund før det forsvinner. Dermed er det viktigste å forebygge.

    Derfor skjer det

    Den vanligste skademekanismen er for raskt økt treningsmengde og/eller intensitet og løping på hardt underlag kombinert med dårlige sko.

    Her får du råd fra Treningsmagasinets ekspert Marjaana Lappi:


"Shin splints" eller beinhinnebetennelse skjer ofte når trening overgår kroppens kapasitet for belastning. Da er det viktig å identifisere faktorer som kan være årsak til skaden, investere i et par løpesko med god demping og at du lytter til kroppen din.

Det er viktig å ta skaden seriøst og at du kontroller inflammasjon og smerter med is, hvile og eventuelt medikamenter. Men det aller viktigste er å tøye ut ordentlig for å forebygge at skaden skjer igjen.

Til forebygging

Varme opp med å vekselvis gå på tå og på hæl.

1. Tåhev - len mot veggen: Len ryggen mot en vegg begge hælene ca fot lengde fra veggen. Løft tærne oppover mot leggene. Senk føttene tilbake mot gulvet, men ikke la føttene komme i kontakt med gulvet. Repeter 12-15 ganger. Øk til 3 ganger 15 repetisjoner etterhvert.
2. Raske tåhev. Samme som ovenfor, men raskere bevegelser. Repeter 12-15 ganger. Øk til 3 ganger 15 repetisjoner etterhvert.
3. Tåhev med ett bein. Det samme som ovenfor men ett bein lener mot veggen. Repeter 12-15 ganger. Øk til 3 ganger 15 repetisjoner etterhvert.
4. Dorsi fleksjon-hopp: Hopp oppover, land i midten av foten, hopp oppover raskt, som et fjær. Siden denne øvelsen er hard, legg denne øvelsen i treningsprogrammet først når du klarer å gjennomføre øvelsene 1-3 uten smerter.

Tøyeøvelser: Bevege foten fra maksimal dorsifleksjon (foten mot leggen) til maksimal plantarfleksjon (foten fra leggen) og fra side til side, hold i 60 sekunder. Strekkut220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning