Skittentøy og lukt

Unngå stinkende overraskelser

Tette skittentøykurver, varme badegulv eller vaskemaskinen er ikke steder du bør oppbevare fuktig tøy.

LUKTER: Klesvask kan lukte ille.
LUKTER: Klesvask kan lukte ille. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Ron Chapple studios/Thinkstock.no
Sist oppdatert

Jordslag og lukt kan bli resultatet hvis skittentøyet oppbevares feil. Tette kasser på fuktige bad er rene bakteriebombene og sørger for en karakteristisk stram lukt som kan være vanskelig å bli kvitt.

- De gamle plastkurvene med hull fra 80-tallet var i grunnen helt perfekte, enda så stygge de var. Her fikk tøyet all den luften det trengte, sier Ingun Grimstad Klepp, Etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Er man nøye på at tøyet er tørt, lukter det jo ikke, fordi det ikke skapes bakterieansamlinger. Glemmer man seg, er de fuktige håndklærne og varmen på badet grunnen hvis det plutselig begynner å lukte, sier hun.

Hva med de sorte prikkene? De kan dukke opp på tøy som har blitt forsømt, fuktig og forlatt i bunnen av skittentøykurven.

-Jordslag dukker opp når tøyet har blitt liggende fuktig for lenge. Da oppstår det bakterier i form av mugg som setter seg som sorte prikker på klærne. Prikkene er vanskelig å fjerne, sier hun.

Vær pliktoppfyllende

LUFT TØYET: Det er bedre med en kurv som gir luft til skittentøyet, slik den til venstre. Kurven til høyre er pottetett. Det kan skape ekstra problemer med fuktig tøy.
LUFT TØYET: Det er bedre med en kurv som gir luft til skittentøyet, slik den til venstre. Kurven til høyre er pottetett. Det kan skape ekstra problemer med fuktig tøy. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO:

Det kan være lett å utsette klesvasken i en hektisk hverdag.

- Ikke utsett vaskingen, men vask med en gang dersom klærne er fuktige. Og ikke fall for fristelsen til å kaste fuktige klær i skittentøyskurven for å fjerne rotet. Det vil du angre på siden. Et viktig poeng er også å vaske med fulle maskiner, det sparer miljø, tid og penger, forteller hun.

Fjerner bare flekker

Vaskemaskinen er egentlig en avansert og automatisk flekkfjerner som ble satt i masseproduksjon på 1920-tallet. Den kan likevel ikke trylle og gjøre derfor ikke klærne sterile etter vask. Flekkene blir borte, men noe vill alltid sitte igjen i klærne. Om de da blir liggende for å godgjøre seg noen dager, lukter de gjerne veldig surt. Enkelte klesplagg kan lukte selv om de ikke ligger i kurven over tid. Vi snakker selvsakt om treningsklær.

Syntestiske stoffer som polyester og lycra absorberer og transporterer fuktigheten ut av klærne, men blir de vasket med skyllemiddel kan du risikere at de lukter likevel.

- Hvis treningstøyet ditt plutselig begynner å stinke unaturlig mye, kan det være skyllemiddelets feil. Det skal nemlig ikke brukes på syntetiske stoffer. Når du blir varm på treningen, vil lukten bli sterkere, sier hun

Ull og bomull lukter mindre. Men det absorberer ikke fukten og transporterer den ikke ut like bra som syntet.

Når du minst venter det

VASK SOM EN PROFF: Her er er mange midler å velge mellom.
VASK SOM EN PROFF: Her er er mange midler å velge mellom. Foto: iLLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Grunnen til at tøy kan lukte surt, er slett ikke bare fordi det har blitt liggende fuktig i skittentøykurven. Folk må tørre å skru opp temperaturen på tøyvasken. Hvis ikke kan lukten dukke opp når du minst venter det.

- Lukten er der, men det er ikke så godt å kjenne den før man blir varm eller svett. Det er først da den virkelig merkes. Klesplagg er nær kroppen og tar til seg lukt derfra, samt deodoranter og parfyme o.l. Lave temperaturer fjerner ikke dette, sier Malin Skaar, leder for Forbrukerservice i Lilleborg.

Lave temperaturer klarer altså ikke å knekke mikroorganismene i tøyet. Disse kan igjen gi en vond lukt.

- Mikroorganismene kan gi vond lukt i selve maskinen og i plagget. For å bli kvitt dem, må man vaske med minst 60 grader. Bruk alltid så høy temperatur som tøyet tåler. Bomull tåler f.eks 60 grader, sier hun.

Eddik mot svettelukt

Når det kommer til plagg vi er glade i, er vi gjerne litt ektsra forsiktige. Det kan også være grunnen til at gammel kroppslukt ikke helt forsvinner.

Ekstra utsatt er området under armen. Undertegnede pleier å helle hvit eddik på en sprayflaske og spraye det under armene. Rett etterpå vaskes det på anbefalt temperatur. Det er forbausende hvilken effekt det har hatt. Det har luktet svakt av eddik rett etter at plaggene er hengt opp til tørk, men lukten forsvinner helt etter at plagget er tørket og klar til bruk.

Blodig vask

Når det kommer til flekkfjerning tenker mange at høye temperaturer er det som gjelder.

I de fleste tilfeller er det også slik, men ikke når det kommer til blod. Da bør du vaske på lav temperatur. Hvis ikke kan du faktisk risikere at flekken setter seg ytterligere. Grunnen til det er at blodet koagulerer eller levrer seg, for deretter å størkne fast.

- Du får best resultater om du først skyller flekken med kaldt vann. Deretter forbehandler du med litt flytende vaskemiddel, før du vasker plagget på 60 grader, forteller hun.

Gule belegg under armene

Det gule og gjenstridige belegget stammer ofte fra deodorantens lite vennlige omgang med tøyet. De kan være vanskelig å få bort, men Skaar vet råd.

- Her er det bra å forbehandle flekken med flytende vaskemiddel og vaske den på høy temperatur. Gjør man ikke det, blir belegget sittende. I tillegg vil det bli mer belegg etterhvert som du bruker plagget. Da skal det mye til før det det forsvinner, sier hun

GULE FLEKKER: Er svært gjenstridige og kan være vanskelige å fjerne helt. Ikke gi opp.
GULE FLEKKER: Er svært gjenstridige og kan være vanskelige å fjerne helt. Ikke gi opp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Vidundermiddel

Gode gamle Zalo er ikke bare et oppvaskmiddel. Har du fått en fettflekk på klærne, kan du trygt ta middelet i bruk. Ta Zalo på flekken og la det virke i femten minutter. Skyll godt med vann før du putter plagget i maskinen.

Ikke sleng det i maskinen med Zalo på. Da kan du risikere at det skummer over. I verste fall kan maskinen bli ødelagt.

- Vi hadde en fortvilet forbruker som ringte oss angående Zalo i maskinen. Det hadde blitt veldig mye skum, og det hadde tatt tid å få stoppet det, sier hun.

Les mer

Slik holder du klærne hvite

Slik vasker du undertøyet

Stryk skjorta med rettetang

ZALO: Vidundermiddelet som befinner seg i de fleste norske hjem. Første flaske ble produsert i 1952. Først med S, men i 1953 byttet de S'en med Z.
ZALO: Vidundermiddelet som befinner seg i de fleste norske hjem. Første flaske ble produsert i 1952. Først med S, men i 1953 byttet de S'en med Z. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Slik tørker du klærne fortere

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også