Unngå nybegynnerskader

Ny på treningsstudio? Vår treningsekspert forteller deg hvordan du unngår å overbelaste kroppen.

Publisert Oppdatert


Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trening fra Norges Idrettshøyskole, med utdypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, men ser fremfor alt på seg selv som en livsstilscoach/motivator, og du kan lese hennes gode treningstips her på Kvinneguiden.no!

Er du ny på treningsfronten, er det lett å bli overivrig i starten. Full av ny energi spretter du rundt mellom styrketimer, tredemølle, vektløfting og yoga-kurs. Men kroppen trenger lengre tid på seg enn hjernen for å tilpasse seg din nye livsstil, og det er lett å pådra seg treningsskader i begynnelsen.

 

Kvinneguidens treningsekspert, Line Marion Nielsen Kjøniksen, forteller hva som er de vanligste feilene å gjøre i begynnelsen.

 

- Det vanligste er at man enten har for tung belastning, for høy intensitet, for lang varighet og generelt er litt for ivrig. Kroppen tregner en innkjøringsfase for å venne seg til å bli brukt på ny, og for mange er det uvante måter å bruke kroppen på, forteller hun.

 

Nilsen påpeker at hvile er en like viktig del av å trene som det å være i aktivitet.

 

- Ta gjerne et par dager i uken med treningsfri, men vær for all del fysisk aktiv om du ønsker og har mulighet, for eksempel en gåtur, hagearbeid eller liknende, råder hun.

 

Den vanligste skaden du kan pådra deg ved å trene for ivrig i begynnelsen er beinhinnebetennelse.

 

- Et annet velkjent problem som kan oppstå etter for hard trening er betennelser og andre skader i sener, ligamenter og andre passive strukturer rundt leddene. Muskulaturen klarer ofte mye mer enn strukturene rundt leddene, derfor må man tilpasse treningen utifra det svakeste punktet, særlig i en oppstartsperiode, sier Nielsen Kjøniksen.

 

Trener du styrketrening, er et godt tips å holde igjen på vektene i starten og øke forsiktig. Du kan også ta litt flere repetisjoner (gjerne 12-15) og færre sett, for eksempel to.

 

Omega 3

 

Tilskudd av viktige stoffer er også viktig. Nilsen trekker spesielt frem omega 3, siden dette smører leddene våre.

 

- De aller færreste får i seg nok omega 3 gjennom kosten, derfor er det lurt å ta et omega 3-tilskudd. For de som er plaget med betennelser eller smerter i kroppen eller trener mye, er Lyprinol et høykonsentrert kosttilskudd med omega 3 et godt alternativ. Dette fås kjøpt i de fleste helsekostbutikker, sier treningseksperten.

 

Hun legger også vekt på at det er viktig med kyndig veiledning om du er usikker på noen treningsapparater eller treningstimer, slik at du får den treningen som er best for deg.

 

-  En investering i personlig trener er også smart i en oppstartsfase, både for å få spesialtilpasset trening, lære mer om trening og sin egen kropp, samt for å holde motivasjonen oppe når januar er forbi, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning