TV-spill til besvær?

Vi har spurt våre forumbrukere om partnerens TV/PC-spilling påvirker samlivet.

Publisert Oppdatert
Etter den moderne teknologiens inntog går det stadig mer tid på TV, PC, Internett og diverse spill. For noen kan TV- og PC-spillingen bli altoppslukende, og mer spennende enn den virkelige verden. Men hvordan er det egentlig å være sammen med et menneske som bruker mesteparten av sin fritid på spill? Går det ut over forholdet? Kan det bli en hobby til felles glede?

Våre forumbrukere har delt sine synspunkt og erfaringer med magasinets lesere. Selv om spill kan være dårlig for forholdet, ser det også ut til at en del koser seg i sofakroken sammen med kjæresten.

Her er noen utdrag:

Kjærkommen alenetid
"Samboeren min spiller en god del onlinespill, og ofte gjør han det sammen med kompisene sine (hører at de sitter og skravler og ler på hodetelefonen). Store deler av kveldene sitter han på datarommet mens jeg sitter på stua. Og 95 % av tiden synes jeg det er deilig! Jeg liker nemlig å skru av alt av lyd og kose meg med bøkene mine i sofakroken.

Søndags kvelden fant vi ut at vi hadde ingen filmer vi ønsket å se, så da spurte jeg om han ikke kunne gå og spille litt slik at jeg fikk lese for meg selv. Da lo han godt, og vi koste oss veldig begge to den kvelden".

Onlinespill som felles hobby
"Samboeren min spiller MMORPG (Les: Massive Multiplayer Online Role-Playing Game). Han blir "zombiefied" når han spiller, og er derfor fraværende, umulig å snakke med, svarer på ting uten at han får det med seg og lignende.

Vi har laget flere avtaler som begge må holde om hvordan vi best kan løse dette på en måte slik at begge blir fornøyd. Eksempelvis skal han ha gjort sin del av husarbeid før dagen er omme, vi har en kalender in-game hvor ting han skal være med på skal føres opp, og lite spilling utover dette. Disse "reglene" høres sikkert for mange veldig teite ut, men det fungerer kjempefint for oss!

Noen år etter at han begynte å spille MMORPG's begynte jeg også. Det har egentlig vært fint for forholdet vårt - nå har vi en "hobby" sammen, hjelper hverandre, deler opplevelser og glede in-game. Han er kjempestolt over meg og elsker å fortelle at vi spiller sammen, så dette er definitivt noe han vil dele med meg og ikke ha for seg selv!".

Når spillingen tar overhånd
"Jeg er overbevist om at pc-spill og tvspill har ødelagt mye av ekssamboer sitt liv. Han bruker enhver unnskyldning og finner på nye unnskyldninger for å kunne spille - ble borte fra jobben osv pga han var "syk" men frisk nok til å sitte i ti-tolv timer og spille spill. Han var sløv i hodet, sløv i blikket, og hadde null interesse i personlig hygiene eller samlivet. Bortsett fra sexen.

Jeg måtte gå der og være "mor" og gjøre alt av husarbeid, jobbe, ordne absolutt alt mens han satt der med spillene helt pal og ba meg hente drikke og smøre brødskiver for han underveis. Jeg mista respekten og lyst til å bruke særlig mer tid på dette så etter bare to ukers samboerskap forlot jeg han".

Viktig kommunikasjon
"Mannen min jobber med data og er spilltester, så det går med en del tid til spilling ja. Først så tenke jeg "pokkers data og pokkers spilling" men så slo det meg selvsagt at det ikke er dataen/spillinga som er problemet. Problemet ligger jo i at kjæresten ikke prioriterer nok tid sammen med sin kjære og lar andre ting gå foran. Om det er data, jobb, kompiser, drikking eller andre hobbyer enn spilling som går foran, så har det egentlig lite å si frem eller tilbake.

Når vi kunne se på det slik sammen, så også han at dette overhodet ikke handlet om at jeg forsøkte å nekte ham å spille, men at han prioriterte feil alt i alt. Han forandrer seg da, og siden den gang har spillinga ikke vært et problem".

Felles interesse, felles forståelse!
"Både samboer og jeg spiller en del, dog spiller jeg litt mer enn ham. Vi synes det er veldig gøy å ha dette som en felles hobby, og kan spille sammen, slå opp hjelp og hint på nett til hverandre, diskutere hvilke spill vi ønsker å kjøpe fremover og så videre. For oss er dette veldig positivt, og er ikke noe som kommer i veien for vårt samliv ellers - det er heller noe kjekt som vi begge kan forstå siden vi begge interesserer oss for det".

Spiller sjeldent alene
"Her i gården spiller jeg og sambo PS3 sammen! Sjelden noen av oss spiller alene, og det går periodevis mye i "T ekken" siden det skal litt til å "runde", og vi ser begge to på det som en fin felles interesse og som noe sosialt som vi begge har glede av. Setter virkelig pris på de stundene vi deler foran den boksen ja. Gøy å ha en slik felles greie".

Sammen, men alene¿
"Jeg har store problemer med å få med typen min på ting. Hvorfor? Jo, han har nemlig viktigere ting å gjøre, det vil si "World of Warcraft". Jeg kommer stadig med forslag til ting vi kan gjøre, alt fra og gå å kjøpe is til å finne på noe med mine venninner/hans kompiser eller rett og slett og bare kjøre en tur. Men han er enten for sliten, gidder ikke å kjøre/gå uten mål og mening, det er for varmt ute, og så videre.

Jeg synes det er ødeleggende at han kun baserer hverdagen sin på dette spillet. Han ser meg ikke, hans argument er at vi sitter jo i samme sofa og jeg må klare å se en film alene, men jeg føler ikke at han ser meg. Vi snakker jo nesten aldri sammen, og jeg hadde syntes det hadde vært veldig greit å kunne gjøre NOE annet en gang innimellom, men nei. Når jeg prøver å ta opp at jeg synes det er litt problematisk så får jeg den kjeftsmella".

Innspill fra mannlig forumbruker:
"Nei. Ikke på tv- og dataspill. Men HUN bruker en helvetes mange timer på Kvinneguiden og Facebook!!!!!"

Klarerer med mannen på forhånd
"I min husstand er det faktisk jeg som spiller mmorpgs og ikke min samboer (mann). Han finnes ikke det minste interessert i spill og det til tross for at han er utdannet systemutvikler. Jeg kan av og til synes det er litt trist at vi ikke deler denne interessen da jeg til tider kan være helt oppslukt av spillingen.

Men et viktig poeng er at jeg lar ikke spillingen gå foran alt annet, faktisk spiller jeg kun når anledningen byr seg som hvilken som helst annen hobby. Jeg pleier som regel å spille mest når jeg er alene hjemme og hvis jeg skal spille over et lengre tidsrom (for eksempel 4-5 timer i strekk) så "klarerer" jeg dette med samboer på forhånd."

Førsterett på X-boxen
"Eneste som plager meg med at kjæresten min spiller mye er at jeg ikke får nok tid til å spille selv. Heldigvis har jeg førsterett på xboxen".

Les mer på forumet Samliv og relasjoner her! s_hoyde2.gif s_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning