Trygt å spise i svangerskapet

Elsker du sjømat? Du behøver ikke kutte ut alt når du er gravid.

Sist oppdatert
Fisk og skalldyr kan være en viktig del av et balansert kosthold gjennom svangerskapet. Det er gode kilder til protein, Omega 3-fettsyrer og annen næring og de inneholder lite usunt fett. Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) og Environmental Protection Agency (EPA) råder gravide kvinner, ammende kvinner og kvinner som ønsker å bli gravide til å spise mer av dette.

Tenk over dette

Likevel er det en del hensyn å ta;

1. Hold deg unna eksotisk fisk, for eksempel hai, sverdfisk, kongemakrell eller fisk som inneholder høyt nivå av kvikksølv.

2. Spis opp til to-tre måltider av annen fisk og skalldyr i uken. Maten med lavt innhold av kvikksølv er reker, tunfisk på boks og laks.

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Mat for kommende mødre

Les også: Sunn graviditet



3. Du bør bytte litt mellom fisketypene og skalldyrene du spiser slik at ikke næringen blir ensformig.

4. Ikke spis samme type fisk eller skalldyr mer enn en gang i uken.



Spis variert

Matportalen.no skriver at du trenger mer mat enn ellers for at barnet i magen din skal vokse og utvikle seg, men det dreier seg ikke om så mye som mange tror. Det viktigste er ikke å spise så mye mer, men å spise mat som inneholder en god mengde vitaminer og mineraler. Dette får du i deg når du spiser sunt og variert. Ulik mat inneholder ulike næringsstoffer, som proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. I tillegg til en variert kost, anbefales tilskudd av folat og vitamin D.

Videre anbefaler Matportalen.no dette;
  • Spis minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag gjennom hele året.
  • Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Halvparten av fisken bør være fet fisk.
  • Velg magre meieriprodukter, slik som skummet melk, ekstra lett melk, lettmelk eller lett yoghurt.
  • Velg myk vegetabilsk margarin på brød og flytende margarin eller vegetabilsk olje til matlagningen.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
  • Velg grovt brød, poteter, ris og pasta. Bruk gjerne fullkornsalternativer.
  • Velg gjerne matvarer merket med Nøkkelhullet.
  • Vann anbefales som drikke til maten og som tørstedrikk.

  • Hvor mye skal du spise?

    Når du er gravid, trenger du mer mat, men ikke mange flere kalorier. I gjennomsnitt trenger du så mye ekstra mat hver dag:
  • 1.-3. måned: En frukt, for eksempel et eple.
  • 4.-6. måned: Et mellommåltid, for eksempel en brødskive - og en frukt, for eksempel en appelsin.
  • 7.-9. måned: To mellommåltider, for eksempel havregrøt - og en frukt, for eksempel en pære.


  • Kilde: Ivillage.com, Matportalen.no
laks220

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også