Trøstespiser du?

Det kan få konsekvenser. Sjekk om du er i faresonen.

Trøstespiser du?
Trøstespiser du?
Sist oppdatert
Har du noen gang spist uten å være sulten? Åpnet en boks med is og spist opp hele boksen uten egentlig å ha lyst på? Noen ganger kan mat være en trøst uten at vi egentlig tenker over det.

Les også: Slitsomt vennskap

Les også: Mer enn forelskelse

Les også: Ditt beste treningsår


Ond sirkel

Noen bruker mat som trøst, andre for å slippe å tenke på vanskelige problemstillinger. Men noen misbruker også mat uten å vite at de gjør det.

- De som trøstespiser, ser ofte ikke problemet som utløser spisingen, eller at de har et problem i utgangspunktet. Det kan være en frustrasjon som utløser det. Men ofte er det spisingen i seg selv som blir det største problemet for de det gjelder, forteller coach Hanne Rønningen ved Trondheim Coaching.

Ofte begynner problemene med en tanke om at man skal slanke seg. Og som de fleste har erfart så er det ikke alltid så lett å leve opp til de kravene man setter seg. Da blir maten både en frustrasjon og en trøst i stedet, fordi det kommer tanker som "jeg burde ikke ha spist dette" og "jeg burde ikke ha spist så mye".

- Etter hvert har man slitt så lenge med tanker rundt mat, at det tar all oppmerksomheten og vi blir lurt til å tro at det er selve spisingen som er problemet. Da er den onde sirkelen et faktum, og det kan være vanskelig å se at man i det hele tatt har andre problemer enn maten, forklarer coachen.

Konsekvensene

Å spise i stedet for å kjenne på hva som føles galt kan selvsagt gi konsekvenser. Men det er ikke bare vekten som påvirkes.

- Får man ikke kontakt med det bakenforliggende problemet kan man risikere å utvikle et komplisert forhold til mat over lengre tid. Dette fordi man ikke får jobbet med det underliggende. Og så lenge det ligger der, vil ikke behovet for å trøstespise opphøre, forteller Rønningen.

Da hjelper det også lite at viljen er der. For å klare å gjøre noe med problemet må man også forstå sammenhengen, mener coachen.

Faresignalene

Selv om du trøstespiser innimellom betyr ikke det at du nødvendigvis har et problem. Men vet du at du gjør det, kan det være lurt å tenke seg om.

- Det er veldig normalt og vanlig å trøstespise litt i perioder eller innimellom, uten at man har et spiseproblem av den grunn. Men hvis man tenker så mye på mat at det begynner å gå ut over livskvaliteten og hverdagen, er det et tegn på at man spiser for å få utløp for følelser, sier Rønningen.

Alle typer mennesker kan utvikle et problem med mat, men noen grupper stikker seg allikevel ut som mer utsatte.

- Følsomme personer, som er redde for å skuffe og såre andre, kan være mer utsatt, fordi disse i større grad tar frustrasjoner ut på seg selv, i stedet for å få det ut på sunnere måter. De vil ofte ikke bry andre med sine problemer, og stenger dem inne i seg selv, forklarer coachen.

Ta tak

Har du lett for å ty til mat når ting ikke føles bra? Da er det lurt å ta tak i problemet før det utvikler seg.

- Hvis man vet at man trøstespiser er lurt å spørre seg selv; Er det noe som plager meg? Er jeg frustrert for noe, eller på noen? Finner man ikke ut av dette selv, kan det faktisk være ting som sitter dypere, sier Rønningen.

Det er ikke alltid lett å komme i kontakt med egne følelser og tanker. Ofte er det vanskelig å finne fram til hvor roten av problemet faktisk sitter.

- Et tips kan være å prøve å sette ord på det ved å skrive. Når man skriver går man automatisk dypere og kan få kontakt med det som ligger bak. Hjelper ikke det, kan det være lurt å prate med noen. Det viktigste er at man finner noe som fungerer for en selv, råder Rønningen.

Kjenner du at du føler deg bedre etter enten å ha skrevet eller snakket med noen, er det et tegn på at man kan være i kjernen av noe.

- Det viktigste er å komme i kontakt med tankene og følelsene og ikke flyte fra dem, slik man gjør ved å trøstespise, forteller coachen.



Untitled-6

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også