Treningstips fra Grete Waitz!

Norges løpedronning forteller deg hvordan du holder deg i best mulig form!

Publisert Oppdatert
Om du har bestemt deg for å komme i form og begynne med løpetrening, hva er vel bedre da enn å få treningstips av Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom tidene?

Grete Waitz er mest kjent som maratonløper med VM-gull, OL-sølv og hele ni seire i New York Marathon. Hennes innsats som banebrytende, kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett.

Alle kan løpe marathon

Det er en av hovedgrunnene til at hun onsdag var talsmann da Adidas presenterte sine nye treningssko spesialutviklet for kvinners løpesett, Supernova Glide.

Da Kvinneguiden møtte Grete Waitz på Bislett stadion fortalte hun blant annet om den fantastiske treningsutviklingen i verden siden hun begynte sin karriere;

- I 1960 fikk ikke kvinner lov til å løpe mer enn to runder rundt en bane! Og det ble sagt at kvinner ikke skulle løpe på grunn av risikoen det innebar - som for eksempel å ikke kunne få barn, smiler Waitz.

Det er godt at tidene har endret seg til det bedre, og i dag viser diverse undersøkelser at selv om nordmenn er i betraktelig dårligere fysisk form enn på 1980-tallet, løper norske kvinner mer enn noen gang. Og det er en ny løpebølge på gang;

- Kvinner er ikke lengre redde for å stille opp i mosjonsløp selv om vi løper langsommere enn før. I tillegg skjønner kvinner at det er sosialt og hyggelig, og at man ikke behøver å være supertrent for å begynne med løping, sier Waitz som startet Grete Waitz-løpet i 1984.

Drømmer du om å virkelig pushe grensene dine og løpe marathon? Det kan du absolutt få til mener Waitz.

- Alle kan fullføre et marathon dersom de er friske med god helse. Husk på at trening er en seier over dårlige unnskyldninger og latskap, sier Waitz.

Gretes løpetips
  • Sett deg et mål med løpingen, legg litt press på deg selv for å komme deg opp av godstolen.
  • Ta på deg treningstøyet selv om du er umotivert. Si til deg selv at dersom du føler deg like trøtt og sliten etter ti minutter med trening, drar du hjem igjen. Du vil garantert føle deg bedre!
  • Gode sko er avgjørende for at løpetreningen skal bli optimalt.
  • Ta deg en løpetur minst tre ganger i uken og hold turen på 40-45 minutter.
  • Husk på at det er utrolig hvor flinke vi er til å manipulere oss selv med unnskyldninger for å ikke trene.
  • Dersom du synes det er tungt eller vondt å løpe ofte, kan du kombinere løpingen med rask gange, helst i oppoverbakker for mindre belastning. Du kan også stille inn tredemøllen på bratt oppoverbakke.
  • Lytt til kroppen din dersom du er sliten i bena eller opplever benhinnebetennelse. Løping er den treningsformen som gir mest belastningsskader på kroppen. Dette kan du hindre ved å variere treningen. Tenk variasjon, enten du trener spinning, på stepmaskin eller elipsemaskin.
  • Tenk hverdagstrening. Vi sitter altfor mye i ro hver dag. Ta trappen fremfor heisen og sørg for å gå mer i hverdagen utenom treningen.
grete320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning