Treningen som gjør deg sexy!

Her er treningsformen som hjelper både ditt ytre og ditt indre.

Publisert Oppdatert
- Ho! ho! Hahaha! Ropes og klappes det taktfast fra et lite forsamlingslokale.

Latterlig god helse

Det kunne vært et inspirasjonstreff for landets julenisser. I stedet er det riktig bruk av mellomgulvet og klappingens aktivisering av akupressurpunkter i håndflatene som er i fokus.

- Latter har god effekt både på mental og fysisk helse. Man får brukt lunger og magemuskler, og får endorfinene til å strømme, sier latteryogainstruktør Herdis Dyvik, som holder kurs over hele landet.

Latteryoga ble oppfunnet av inderen Dr. Madan Kataria i 1995.

- Kataria fant ut at kroppen ikke skiller mellom falsk og ekte latter. Ved å gjøre ulike øvelser hvor du tvinger latteren frem, vil den fort gå over i naturlig og hjertelig latter. Øvelsene kombineres med enkle pusteteknikker hentet fra yoga, forklarer Herdis. Før hun lar deltakerne presentere seg med latter.

- Jeg er fra Nø-hø-hø-hø-tterøy og er si-i-i-iviløkonom! Hikster første deltaker. Mens alle i ringen ler med over det latterlige yrkesvalget.

Fysisk trening

- De siste årene har det vokst fram et stort tilbud av ulike yogatyper, sier Jannicke Wiel, som driver studioet Oslo Yoga, og er leder for Oslo Yogafestival. Yogafestivalen hadde i år over femti ulike klasser på programmet.

- Da yogaen fikk sin første popularitetsbølge i Norge på 1960- og 70-tallet, var det først og fremst i en rolig form med vektlegging av meditasjon. De siste ti årene har yogaklassene endret både karakter og tilhengerskare, forteller hun.

Godt hjulpet av kjendiser som Madonna og Sting har yogaen mistet stempelet som en sær hobby for damer i løstsittende batikk, og blitt en trendy måte å holde kroppen i form på.

- Folk sier ikke lenger at de "gjør" yoga, men at de "trener" yoga. De dynamiske og fysisk krevende yogaformene har fått økt popularitet. Se bare på hvordan yoga er blitt en naturlig del av timeplanen på mange treningssentre, påpeker hun.

Yogaen har også kommet i andre nye former enn den som treningssentrene har tilrettelagt for folk flest. Nakenyoga og kampsportyoga er eksempler på varianter som har fått mye medieoppmerksomhet de siste årene.

- Norge henger fremdeles etter mange andre land når det gjelder bredden i yogatilbudet. Selv Sverige ligger langt foran oss. Nakenyogaen tilbys såvidt jeg vet ikke her til lands. Men det finnes andre litt spesielle yogavarianter, blant annet yogadans. Den tilbys i ulike former, både en som er ganske koreografert og en som legger opp til mer spontan bevegelse, forteller Wiel.

Yoga med mage

Den mest populære spesialvarianten er yoga for gravide.

- Hos oss på Oslo Yoga utgjør gravide halvparten av de besøkende. Gravidyoga er en viktig yogaform fordi den er manges første møte med yoga. Den krever ingen spesiell interesse for alternative ting, sier Wiel.

Når barnet er født, tilbys barselyoga, altså yoga for mor og barn. Det finnes også egne yogaklasser for litt større barn, med lek og morsom bevegelsestrening.

Wiel tror acroyoga blir det neste store i Norge.

- Acroyoga er en blanding av akrobatikk, paryoga og thaimassasje. Den er blitt populær i Sverige, så jeg tror det bare er et tidsspørsmål før den satses på her, forteller hun.

Enkelte yogastudioer har allerede hatt workshops i yogaformen.

Wiel synes det er bra at yogaen kommer i nye og akrobatiske former.

- Noen yogaentusiaster vil nok være konservative og mene at man for eksempel ikke skal blande inn dans. Men så lenge folk har glede av treningen, ser jeg ingen grunn til å klage over at yoga tilbys i ulike varianter. Jeg har inntrykk av at alle aktørene i Norge er seriøse, og ikke bruker yoga som et salgsstriks for å selge inn et dårlig konsept.

Yogavarianter

 • Nakenyoga: Yoga er til for å bli kjent med kroppen. Hvorfor skal man da dekke seg til med klær, er spørsmålet tilhengerne av nakenyoga har stilt seg. Tilbys foreløpig ikke i Norge - annet enn eventuelt på ditt eget stuegulv.
 • Yoga for hunder, "Doga": Også hunder kan ha nytte av yogaøvelser. Kurs finnes foreløpig ikke i Norge, men du kan kjøpe både bøker og dvd-er med tips og øvelser.
 • Partneryoga: Yogaøvelser som to kan praktisere sammen.
 • Antigravitasjonsyoga: I stedet for å trene på en matte vil du i denne yogaformen sitte eller ligge og svinge i en slags huske. Skal for eksempel gjøre det mulig med opp-ned-øvelser uten for stor belastning på rygg og nakke.
 • Hot yoga: Yogaøvelser gjort i et varmt rom, gjerne på rundt 35 grader. Gjør deg mer fleksibel, og skal bidra til at du svetter ut mer avfallsstoffer.
 • Barselyoga: Yogaøvelser for mor og barn.
 • Yoga for barn: Blanding av lek og yogaøvelser spesielt tilrettelagt for barn.
 • Punk rock yoga: Yoga til punkmusikk, gjerne utført på nattklubb.
 • Stolyoga: En skånsom form for yoga som praktiseres sittende på en vanlig stol, eller stående med stolen som støtte.
 • Acroyoga: Yogaform som kombinerer akrobatikk, paryoga og thaimassasje.
 • Kvinneyoga: Yoga som skal hjelpe mot premenstruelle spenninger og balansere følelsessvingninger.
 • Yogadans: Kombinasjonen yoga, dans og bevegelse kommer i ulike former, både i koreograferte og friere former. I Norge tilbyr blant annet Tempel Yoga "Yoga Fusion Dance".
 • Latteryoga: Kombinerer pusteøvelser med ulike øvelser for å få fram latteren. Skal blant annet hjelpe mot stress.
yoga4-320 Yoga5-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning