Trening i kulda

Treningsøktene ute trenger ikke stoppe opp selv om gradestokken viser minusgrader.

Sist oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no



Du kan godt legge noen treningsøkter ut i det kalde været, både på løp, langrenn og sykkel. Det er derimot en del forholdsregler du skal merke deg før du trer ut i kulden.

Vær nøye med væskeinntaktet

Du svetter mindre i kalde omgivelser enn i varme, men trening i kulda kan også være dehydrerende. En ting er væsketap gjennom luftveiene, som er betydelig på kalde dager, men også urinproduksjonen kan øke. Siden det ofte tar lenger tid før du føler deg tørst i kaldt vær, kan sluttresultatet bli en dehydrert tilstand som går utover prestasjonen din og gjør det vanskeligere å holde deg varm. Løsningen er å drikke et glass med væske umiddelbart før trening ute i kulden, og nippe varm drikke umiddelbart etterpå.

Les også: Riktig kledd på trening

Les også: Trening i bikkjekaldt vær

Les også: Tren deg opp til våren



Du får også kjøpt drikkesekker og drikkebelter som er spesielt egnet for bruk ute i kulda, hvor væsken ikke fryser.

Bevegelse holder deg varm

Det er bevegelsen som holder deg varm ute i det kalde været. Det er derfor viktig å tilpasse aktiviteten din til ditt nivå, slik at du ikke sliter deg ut og ikke kommer deg hjem på en forsvarlig måte. Du blir fort nedkjølt hvis du svett og sliten må gå de siste kilometerene hjem fordi du feilberegnet din egen form. Vær forsiktig ute i det kalde været.

Du bør ikke ha på for mye klær slik at det hindrer bevegelsen din. Et godt tips kan være å legge treningsturen slik at du passerer startpunktet ditt halvveis i økten. Da kan du enten ta av overflødig tøy, eller ta på deg noe ekstra som du har liggende der.

Ønsker du å gjennomføre øvelser som uttøyning eller styrkeøvelser underveis i økten, bør du finne et sted som er skjermet for vind.

Du mister varme fort

Det er viktig å ha respekt for kuldegradene og skjønne at det faktisk kan bli for kaldt til at det er forsvarlig å trene ute. Dette er avhengig av hvilket treningsnivå du er på, og hvilken aktivitet du utfører.

Det er ikke den kalde luften i seg selv som er farlig, men kombinasjonen av kald luft og svette. Lave temperaturer slår ikke av svetteprosessen, og du vil miste varmen i økende hastighet ettersom klærne dine blir mettet av fuktighet. Vann fører varme bort fra kroppen din rundt 25 ganger raskere enn luft. Treningsklærne som i utgangspunktet er komfortable føles fort ikke like behagelige. Dette er spesielt farlig hvis du skulle bli skadet eller nedkjørt på treningsturen.

Fottøy for løpere

Løping er like effektivt om vinteren som ellers på året. Særlig på sør- og vestlandet er det flotte forhold for løping året rundt med bar asfalt og muligheter for å løpe i terrenget. I store deler av landet er det imidlertid mye snø vinterstid. Løping på snø gir en annen belastning enn løping på bar mark. Det stiller andre krav til løpeskoene.

Kuldetrening
  • Varm opp innendørs: Skal du kombinere løping med styrketrening kan du prøve å varme opp i ti minutter på tredemøllen før du løper videre ute. Risikoen for å få muskel- og leddskader blir også forminsket om du starter rolig inne i varmen.
  • På tredemølla: Tredemøllen er et godt verktøy hvis du ikke ønsker å trene ute, og når du skal ha kvalitetsøkter som intervall eller distansetrening. Da slipper du å trekke ned iskald luft og du slipper å være redd for å falle. I tillegg har du full kontroll på lengde, tid og puls. Du kan også oppsøke din nærmeste idrettshall og se om du ikke kan få gjennomført noen gode løpeøkter der.
  • Velg riktig tidspunkt: Dersom du har muligheten, legg treningsturen midt på dagen eller på ettermiddagen. Da er det mest dagslys og varmere enn ellers på dagen. Samtidig vil vinden ofte avta mot kvelden.
  • Bruk hodelykt: Når du må ut på morgenen eller om kvelden, er hodelykten gull verd. Da kan du løpe på andre steder enn langs asfalten. Favorittrunden din kan godt løpes når du har lyset med deg.
  • Næring og drikke: Når du løper ute i kulden, bruker kroppen ekstra kalorier på å holde seg varm. Det betyr at du fortere går tom for drivstoff og risikerer å møte veggen hvis du ikke har nok energi på lager. Spis derfor en banan eller en skive brød før du løper av gårde, og ta gjerne med litt vann og en energibar eller -gel i lommen hvis du løper lenger enn i en time.

Les mer om trening og kosthold på Treningsmagasinet.no

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også