Trening i bikkjekaldt vær...

Slik får du maks ut av utendørstreningen!

Sist oppdatert
  • Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
  • Vinteren i år har vært brutal mange steder, men du trenger ikke slutte å trene ute selv om gradestokken viser noe annet enn sol og sommer.

    Kle deg riktig

    Enkelte ganger kan det være vanskelig å vite hvor mye du skal kle på deg for å løpe ute i kuldegrader, og det er vel ingen som ønsker å skifte tøy underveis på løpeturen.

    1) Bruk ull innerst dersom det er veldig kaldt ute. Hvis temperaturen ligger rundt null eller du skal ha en kort høyintensiv økt, holder det med superundertøy.

    2) Vurder selv om du trenger et ekstra lag mellom det innerste og ytterste laget, for eksempel en tynn fleece.

    3) Ytterst er det vindtett som gjelder. Vinden er bitende kald på vinteren, og det gjelder å holde denne ute.

    4) Lue, hansker/votter/vanter, en buff som dekker hals, hake og kinn, og leggvarmere som holder akillessenen og leggene varme.

    Du regulerer varmen ved å ta av deg lue eller det du har på hendene. Etter noen løpeturer ute på vinteren finner du fort ut av hva som fungerer for deg.

    Skotøy og underlag

    Om vinteren varierer underlaget fra fast snø og is, til løssnø, slaps og kanskje bar asfalt. Ha på det et par gode sko som er tilpasset vinterføre. Er det mye snø og is bør du ha sko med pigg. Dette kan kjøpes på sportsbutikker. Det går også an å få satt inn pigger i dine egne løpesko. Kanskje ikke det nyeste paret, men et annet du liker å løpe i. På blant annet Løplabbet skyter de inn bilpigger gjennom yttersålen på løpeskoen din. Piggene sitter godt og tåler også noe løping på bar asfalt.

    Har du ikke pigger i skoene dine må du tilpasse farten til underlaget. Du kjenner fort om frasparket ikke sitter slik det skal, og da bør du heller korte ned steget og fokusere på å holde en høyere frekvens.

    Hvis underlaget er glatt, klarer du ikke løpe like fort som på bar asfalt. På en time løper du kanskje to kilometer kortere nå på vinteren. Løp derfor heller på tid, og stress ikke med farten. Løp avslappet og ta heller intervallene innendørs.

    Tenk over

    Varm opp innendørs: Skal du kombinere løping med styrketrening kan du prøve å varme opp i ti minutter på tredemøllen før du løper videre ute. Risikoen for å få muskel- og leddskader blir også forminsket om du starter rolig inne i varmen.

    På tredemølla: Tredemøllen er et godt verktøy hvis du ikke ønsker å trene ute, og når du skal ha kvalitetsøkter som intervall eller distansetrening. Da slipper du å trekke ned iskald luft og du slipper å være redd for å falle. I tillegg har du full kontroll på lengde, tid og puls.

    Velg riktig tidspunkt: Dersom du har muligheten, legg treningsturen midt på dagen eller på ettermiddagen. Da er det mest dagslys og varmere enn ellers på dagen.

    Bruk hodelykt: Når du må ut på morgenen eller om kvelden, er hodelykten gull verd. Da kan du løpe på andre steder enn langs asfalten. Favorittrunden din kan godt løpes når du har lyset med deg.

    Næring og drikke: Når du løper ute i kulden, bruker kroppen ekstra kalorier på å holde seg varm. Det betyr at du fortere går tom for drivstoff og risikerer å møte veggen hvis du ikke har nok energi i lagrene. Spis derfor en banan eller en skive brød før du løper av gårde, og ta gjerne med litt vann og en energibar i lommen hvis du løper lenger enn i en time.
  • Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også