Trendy fett?

Hvorfor trenger vi omega-3, hvor mye - og hva er de beste kildene til det gode fettet? Svarene får du her!

Publisert Oppdatert
 • Saken er skrevet av Matinorden.no!
 • Det er ikke bare en motegreie men mange gode grunner til at vi trenger det sunne fettet. Matinorden.no spurte Kari Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede AS!

  I alt

  - Den klart viktigste årsaken til at vi trenger omega-3 er at dette er en essensiell fettsyre kroppen ikke greier å produsere selv. Den inngår i cellemembraner i hjernen, og er dermed viktig for selve hjernefunksjonen. Ikke minst er den relevant for dannelsen av ulike hormoner og styrking av immunforsvaret. Forebygging av hjerte- og karsykdommer ved at man unngår avleiringer står også sentralt i forbindelse med omega-3, forteller Bugge.

  Skal vi tro handelsstandens mange reklamebudskap, bør vi spise både brød, yoghurt, kaviar, smør, ost, leverpostei og juice tilsatt omega-3. Produkter som gjerne er langt dyrere enn de originale. På lik linje med da speltbrødet fikk sin renessanse for noen år tilbake, fråtser Ola Nordmann blindt i disse matvarene. I følge reklamen er det sunt og helt nødvendig - men er de virkelig de beste kildene til omega-3?

  - Nei, her er det lett å bli lurt, sier Bugge som forklarer at disse produktene inneholder svært små doser omega-3. De kan fungere som ekstratilskudd, men ikke som hovedkilde.

  Dr Fedeon Lindberg deler Bugges synspunkt, og legger til at omega-3 som tilfredsstiller krav om renhet, og som ikke smaker fisk, er en svært dyr ingrediens. Dosene i de nye omega-3-produktene er minimale, bekrefter han overfor Nrk Puls.

  Tran og fet fisk

  De desidert beste kildene til omega-3 er i følge Bugge, fet fisk og tran. Hun forteller at utfordringen med omega-3 er at det ikke eksisterer mange naturlige kilder til dette.

  - Anbefalingen er at om lag 1 prosent av energien vi inntar bør komme fra omega-3. Avhengig av energibehovet ditt, vil det si rundt 2-3 gram daglig. For en kvinne vil 2 gram i de fleste tilfeller være tilstrekkelig, mens en mann som regel bør innta nærmere 3 gram.

  For å illustrere dette forklarer hun at én barneskje tran utgjør cirka 1,2 gram omega-3, tilsvarende rundt 25 gram laks eller 35 gram makrell i tomat. Torsk på sin side gir til sammenlikning bare ett gram omega-3 per halvkilo fisk.

  - Når det gjelder laks er det imidlertid viktig å legge til at oppdrettsfisken vi spiser stadig mer av, i økende grad fostres opp på kraftfôr som inneholder mye plantefett og mindre fiskeolje (omega-3).

  I følge en artikkel i A-magasinet, utarbeidet av Tone Solberg, inneholder fôret som brukes på oppdrettslaks i dag hele 50 prosent mindre fiskeolje enn tidligere.

  På glass

  Konklusjonen er tydelig; Ja, vi trenger omega-3 - men å få i seg tilstrekkelig dose naturlig gjennom kostholdet kan være en utfordring. Før vi runder av, spør vi derfor Bugge om hvorvidt omega-3-kapsler kan bidra til at vi får de 2-3 grammene kroppen trenger.

  - Ja, både omega-3-kapsler og tran er gode kilder, men husk å få med at det kan være lurt å være selektiv til hvilke omega-3-tilskudd man velger. En rekke tilbydere verden over distribuerer produktene blant annet over Internett. Som ved andre legemidler som er å få kjøpt på nettet i dag, er det stor skepsis til mye av dette i fagmiljøene. Mange av produktene har vist seg mangelfulle, så for å være sikker på at det er omega-3 man får i seg, anbefaler jeg å velge produkter fra de store produsentene, som for eksempel Collet Pharma eller Möller.

  - En annen god grunn til å ta tilskudd av tran eller omega-3 er dessuten at dette også dekker kroppens behov for vitamin D, et annet næringsstoff det er vanskelig å få i seg nok av gjennom kosten, avslutter hun.
 • Saken er skrevet av Matinorden.no!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning