Fitness-trening

Tonje knuser de andre fitnessdamene

Hun har vunnet alle fitnesskonkurransene hun har deltatt i.

I 2009: Tonje hadde en flott og normal figur før, men ønsket å komme i enda bedre form. Derfor startet hun med styrketrening som ga tydelige resultater.
I 2009: Tonje hadde en flott og normal figur før, men ønsket å komme i enda bedre form. Derfor startet hun med styrketrening som ga tydelige resultater. Foto: Foto: PRIVAT.
Sist oppdatert

De siste to helgene har Tonje Istad (23) debutert i sine to første fitnesskonkurranser Fredrikstad Open og Oslo Grand Prix - hun vant begge konkurransene.i sin klasse.

Men veien mot fitness-livsstilen har kostet en hel del.

- Sommeren 2009 veide jeg cirka 22 kilo mer en konkurransevekta mi i dag. Jeg er 157 centimeter høy, så de tjue kiloene utgjorde jo litt på den vesle kroppen, forteller Tonje til Kvinneguiden.

Også Helene la om livsstilen sin drastisk og gikk ned 30 kilo.

Begynte med tung styrketrening

Det var rett etter dette at hun bestemte seg for å legge om kostholdet og begynne å trene tung styrke.

Tonje har alltid vært aktiv, blant annet gjennom håndball og capoira. Ved siden av dette trente hun noe styrke, men satt det aldri i system.

- For om lag tre år siden fattet jeg virkelig interessen for styrketrening. Jeg begynte å lese artikler og diverse fagliteratur om emne. Dette gjorde også at jeg la om treningen og kostholdet deretter. Da kom resultatene fort, sier hun.

Tonje mener at noe av det som er motiverende med styrketrening er at man blir sterkere. Når man blir sterkere fysisk og gir kroppen tilstrekkelig og riktig næring føler man seg også sterkere psykisk:

- I tilegg er dette måten å forme kroppen på. En kan løpe på mølla og bli en tynnere utgave av seg selv, men sprettrumpe kan en glemme. Da må det tunge vekter til! Jeg har prøvd begge deler og førstnevnte var ikke spesiellt vellykket, sier hun videre.

Da ting begynte å stoppe opp i fremgangen, tok hun kontakt med Gympartner hvor hun har fått oppføling de siste to årene.

-Det er også Line Marion Nielsen Kjøniksen fra Gympartner som er min coach og det er hun som har hjulpet meg mot konkurransen, forteller Tonje.

Nielsen Kjøniksen deltok selv i Fitness NM bare fem måneder etter sin andre fødsel.

I DAG: Her er Tonje slik hun ser ut til vanlig, samt hvordan hun ser ut i det hun skal delta i konkurransen.
I DAG: Her er Tonje slik hun ser ut til vanlig, samt hvordan hun ser ut i det hun skal delta i konkurransen. Foto: Foto: PRIVAT.

Ekstremsport

Tonjes treningsuke

  • En typisk treningsuke består av 4-6 styrketreninger i uken, et par intervalløkter og 2-3 håndballtreninger.
  • Hun har en relativ stor treningsmengde. Dette er ikke nødvendig for å få fremgang, men etter å ha økt treningen gradvis tåler kroppen det nå.
  • Det er viktig å ta hensyn til hvordan kroppen føler seg. For mye trening virker også mot sin hensikt.
  • Nøkkelen er vel å trene smart. Kvalitet fremfor kvantitet.

Sporten hun driver med nå, heter "Athletic fitness", sporten hun også kaller for ekstremsport.

- Etter å ha prøvd dette vil jeg helt klart si at det ikke er en sport for alle. Dette er en ekstremsport der du tar trening og kosthold til det ekstreme. Jeg tror det er viktig å skille mellom sporten og livsstilen. Jeg lever en fitness-livsstil hele året, der jeg trener og forsøker å ta de rette kostholdsvalgene hver dag, men jeg går kun på en ekstrem diett i tre måneder for å kunne delta i sporten. Om det er å gå for langt blir opp til den enkelte, mener Tonje.

- Jeg ville stille i en gren der du skal ha en fin fysikk, samtidig som du skal prestere idrettslig. Vi konkurrerer i symmetri og vi konkurrerer i styrkemomenter som dips, chins og roing. En må ikke konkurrere for å trene styrke, men for min del trengte jeg et skikkelig stort mål. Jeg er sta og målbevisst og liker å gjøre ting litt ekstremt. Da samboeren også syntes det var en god idé, kunne jeg ikke la være å prøve meg, sier 23-åringen.

I Tonjes gren kan man velge å konkurere på høsten eller våren, eller begge deler. Hun vil derimot ikke kjøre kroppen sin igjennom dette to ganger på et år.

FØR OG ETTER: Her er Tonje i 2009 før hun la om livsstilen sin, samt i 2013 etter at hun startet med fitnesstrening.
FØR OG ETTER: Her er Tonje i 2009 før hun la om livsstilen sin, samt i 2013 etter at hun startet med fitnesstrening. Foto: Foto: PRIVAT / TRENINGSFORUM.NO

- Det er det nok ytterst få som gjør. Det er ikke så lett å bygge muskler på en diett, der du har så lav fettprosent, derfor vil en jo ikke kunne utvikle seg noe fra høsten til våren alikevel, mener hun.

Tonjes kosthold

- Kostholdet mitt på diett er ikke så forskjellig fra det hverdagslige kostholdet. Skal jeg trene som jeg gjør, må jeg gi kroppen min riktig og tilstrekkelig med næring:

  • Det går derfor i rene proteinkilder som biff, fisk, kyllingfilet, vilt, karbonadedeig, proteinpulver, magre meiriprodukter. Av karbohydrater velger jeg også rene kilder som, ris, potet, søtpotet, grønnsaker, kornprodukter, bær og frukt.
  • Av fettkilder benytter jeg meg av sunt fett som omega-kapsler, advokado, nøtter, frø, olivenolje, rapsoolje, kokosmelk osv.
  • Generelt holder jeg meg til ren mat. Jeg spiser nesten aldri ferdigmat eller fabrikat. Å lage mat betyr mye for meg. Jeg spiser gjerne kaker hver dag, men da baker jeg det selv og benytter meg av mel som proteinpulver, kokosmel, sesammel, havremel, bokhvetemel osv.
  • Sukker har jeg også kuttet ut. Hjemme bakes det med sukrin og stevia som er naturlige erstattere.
  • Jeg spiser mer enn jeg noen gang har gjort. Forskjellen er at jeg spiser renere mat og mer gjennomtenkt. Skal du bygge muskler så må du spise maten din!
  • Av og til koser meg med både ferdigat og smågodt, men det hører til lørdagsgodtet og er ikke hverdag for meg. Jeg kan jo like gjerne lage mitt eget godt. Min store svakhet i helgene er sjokolade. Det går fort en plate eller to.

Typisk dag for meg:

  • Frokost: Sjokoladegrøt av havregryn, vann og proteinpulver. På toppen har jeg for eksempel nøtter, kokos, bær, frukt, kesam og sukrin.
  • Lunsj: kjøtt og grønnsaker, samt litt kesam med sukrin og kanel
  • Før trening: Frukt
  • Etter trening: Proteinpulver, banan, puffet ris
  • Middag: Speltlumper med kjøttfyll, lettost, grønnsaker + frukt, bær, og Skyr til dessert
  • Kveldsmat: Baker så å si alltid noe godt. Sunne kaker, boller, rundtstykker, fudge, konfekt, proteinbar osv . Er jeg ikke mett, tar jeg en proteinshake før jeg legger meg. Jeg klarer ikke legge meg sulten og det er viktig at kroppen får næring også om natten.

Spiser det samme som før

Siden dette er de to første gangene hun har deltatt i fitnesskonkurranser, har hun ikke så lang erfaring med forberedelser til mesterskap.

Hun starter på en streng diett tre måneder før konkurransene. Under denne dietten vedlikeholdt hun også vekten en periode siden hun ikke hadde så mye fett som skulle bort:

- Jeg hadde allerede gått ned 22 kilo på tre år og det er derfor begrenset hvor mye jeg hadde å ta av. Under dietten har jeg spist det samme som ellers, bare i mindre mengder. Jeg har også hatt «freemeal» en gang i uken, da jeg har kunnet avvike fra planen og velge et måltid jeg har lyst på. Da har det stort sett blitt speltlumper med pizzafyll og noen proteinbarer, forklarer hun videre.

Tonje forteller at det å vinne fitnesskonkurransene ga mersmak, men hvor lenge hun vil drive med denne typen trening, er hun usikker på.

- Det var verdt alt som har vært av blod, svette og tårer. Om jeg vil gjøre det igjen vet jeg ikke. Det skal også passe inn med jobb, familie og så videre. En må ha ting på plass i livet sitt for å gjennomføre en slik diett, sier hun.

- Savner kjøtt på rumpa

Tonje mener at hun selv og andre fitnessutøvere er sunne forbilder fordi dette er en sport der man må stå på knallhardt hver eneste dag for å hevde seg.

- Du må utvise mye displin for å komme deg gjennom tre måneder med en slik diett og du må bortprioritere mye annet for å få plass til trening, matlaging og restitusjon. Det holder ikke å ville dette 100 prosent, du må ville det 120 prosent og du må ha evnen til å gjennomføre det.

- Jenter og gutter som gir alt for å gjennomføre drømmene sine synes jeg er gode forbilder.

Hun mener likevel at ikke hvem som helst kan drive med denne sporten i og med at ikke alle klarer å takle det psykiske presset:

- Kort tid etter konkuransen forsvinner magerutene og da skal du også tåle det. Det er det nok ikke alle som er rustet for å takle. Jeg tror du skal være fornøyd med det du ser i speilet før du starter dietten, ellers kan veien tilbake til hverdagen bli tung.

- Å veie maten sin hver eneste dag er ikke noe jeg har pleid å gjøre, og ikke noe jeg kommer til å gjøre etter konkuransen. For min del er ikke dette noe problem. Jeg savner å ha litt kjøtt på rumpa!

-Mer usunt med en tur på byen

Samtidig innrømmer fitnessutøveren at kroppen slett ikke jubler når man presser den langt ned i fettprosent og trener den så hardt samtidig.

- Men av alle «usunne ting», så er nok ikke dette det verste. Jeg har etter eget syn et sunt forhold til mat og kroppen min. Så lenge psyken henger med, så skal nok kroppen takle et par måneder med lite fett på kroppen.

- Jeg holder meg unna røyk, alkohol, sukker andre usunne ting, som i mine øyne er langt verre enn mine tre måneder på diett. Jeg tror det er verre å gå på byen og drikke hver helg, som mange i min alder gjør, mener Tonje.

Hun ser mange unge jenter som løper time etter time på tredemøllen for å bli tynne.

- Å vise at en kan oppnå resultater og forme den kroppen man vil med et sunt kosthold og tung styrketrening, synes jeg er positivt. Det negative er at bildene en ofte ser på nett og i magasiner er av jenter på konkuransediett som har en svært lav fettprosent. Det er lett å få et inntrykk av at det er sånn vi ser ut hele året.

- På grunn av manglende kunnskap tror da mange auomatisk at de definerte musklene ble bygget med så lite fett på kroppen, noe som i de fleste tilfeller ikke stemmer. Her tror riktig informasjon er avgjørende for hvordan det påvirker andre, sier hun.

Les også:

- Det villeste er karaoke-yoga og nakentrening

Du slanker deg feit

Kutt juicen, gå ned 5 kilo

.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også