Tikk–takk–stress

Singel, men lyst på mann og barn?

Publisert Oppdatert
Det er ikke alltid like enkelt å håndtere livet og egne forvetninger til hva livet skal inneholde. Vi har spurt sexolog og psykolog Anne Kulseng Berg hvilke råd hun har til den som føler klokka tikker litt for raskt.

Les også: Når han ikke vil...

Les også: Skiller du deg ut?

Les også: Lever du for kjæresten?


- Vi vet jo at stadig flere er single, og jeg møter stadig både kvinner og menn der det å ikke ha en livspartner er en viktig del av problemstillingen, forteller Berg.

Hun forteller at det er veldig mange grunner til at en ikke finner en partner eller stadig opplever brudd.

- Noen ganger kan det handle om egne problemer i nære relasjoner, selv om dette selvfølgelig ikke alltid er tilfelle. Men det kan være at en kan stille seg selv noen spørsmål i forhold til hvilke valg en tar, og hvilke mønstre en ofte går inn i. Mønstre både i forhold til hvem en legger merke til, og dermed forsøker å skape noe sammen med, og i forhold til hvordan en faktisk forholder seg i sine nære relasjoner, råder Berg.

Fornøyd med det man har
- Jeg tenker også at når det er slik at en har blitt 40 år, ikke har mann og barn, har en kanskje hatt andre fokus i livet sitt som også har gitt det et innhold. Kan det være at det er slik at en ikke kan få til alt i livet, spør hun.

Hun tror at vi kanskje etter hvert kommer til et punkt der det faktisk må være slik at vi må jobbe med å være fornøyd med det vi faktisk fikk tid til.

- Kanskje en har gjort noen valg underveis som vanskeliggjorde familie uten at det var gale valg den gang. Her er det også noe med omgivelsenes forventninger i en verden der vi har all verdens valgmuligheter. Kanskje det stiller noen spesielle krav om å faktisk stå stødig i de valg vi tar underveis. Vi trenger kanskje også å utvide ideene omkring hva som kan være et godt liv, tror Berg.

Så kanskje får man ikke det "normale" livet, med hus, bil, barn og stakittgjerde.

Da stiller Berg spørsmålet:

- Kan det være at livet ble slik fordi det faktisk også var en del av det en ønsket seg? klokke_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning