Tenk karriere tidlig

Mange studenter søker ikke jobb før siste eksamen er overstått. Resultatet blir gjerne arbeidsledighet i månedsvis.

Sist oppdatert
- Det er typisk å vente for lenge før man starter prosessen med å søke jobb. Studentene jobber hardt mot siste eksamen eller innlevering av masteroppgave, og tar seg ikke tid til å planlegge det som venter etter studiene, forteller Gisle Hellsten, nestleder ved Karrieresenteret, Universitetet i Oslo.

En undersøkelse gjort av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) i 2003 viste at 28 prosent av høyere grads studenter fremdeles var arbeidsledige, i irrelevant arbeid eller i ufrivillig deltid et halvt år etter endte studier. Andelen nyutdannede helt uten arbeid var 11 prosent, et høyt tall sett i forhold til at arbeidsledigheten blant folk med høyere utdanning generelt var 3,1 prosent i samme periode.

- Tallene viser at det kan være lurt å kjøre et dobbelt løp mot slutten av studiene. Vi anbefaler studentene å starte jobbsøkingsprosessen allerede et halvt år før de uteksamineres, sier Hellsten.

Aldri for tidlig

Hellsten tror mange studenter ikke tenker over at ansettelsesprosesser ofte tar tid.

- Mange stillinger har lang behandlingstid fra stillingsannonse til faktisk tiltredelse. Dersom man venter med å søke jobb til etter eksamen, havner man kanskje midt i dødperioden de fleste bedrifter har om sommeren og rundt juletider. Så må man vente til ferien er over før man får søkt, og deretter gjerne vente noen måneder før man kan tiltre i stillingen. Dermed blir man fort gående lenge uten jobb.

Hellsten mener ikke det er noe problem å søke på en stilling selv om man ikke er ferdig med utdannelsen.

- Så lenge man opplyser arbeidsgiver om når man kan begynne, er det helt uproblematisk. Uansett er det lurt å komme tidlig i gang med å skrive CV og søknader slik at man får trening. Et annet godt råd er å ta et jobbsøkerkurs for å få tips og veiledning. Jobb dessuten med å bygge og bruke nettverket ditt: Fortell folk at du snart er ferdig utdannet og interessert i jobb, råder Hellsten.

Karrierebevisste

Ved BI i Oslo er målbevisstheten en annen.

- Vi opplever at våre studenter tenker karriere tidlig. BI får besøk av mange bedrifter i høstsemesteret, og en rekke studenter knytter kontakter med arbeidsgivere allerede da, forteller Adriana Jansen, leder for Karriereservice på BI.

I fjor var mellom 74 og 96 prosent av BI-studentene i arbeid et halvt år etter endte studier, avhengig av hvilket studium de gikk på.

Nina Bjerke fullførte siviløkonomstudiet på BI i vår, men allerede i februar begynte hun å søke på ledige stillinger. I april søkte hun på en fristende jobb som journalist i konserninformasjon i Posten Norge, og 1. august hadde hun sin første arbeidsdag i Postgirobygget.

- Jeg tror nok BI-studenter er mer karrierebevisste enn mange andre studenter. De fleste jeg kjenner fra skolen har fått jobb. Men siviløkonom er en veldig bred utdannelse, så det gjelder å finne en jobb man føler man passer i. Å ha noe praksis å vise til er selvfølgelig også en fordel, sier Nina Bjerke.

Hennes beste råd til jobbsøkende studenter er å arbeide grundig med jobbsøknaden.

- Tenk nøye gjennom hvordan du vil framstå, og forklar hvorfor de skal velge akkurat deg. Men det viktigste er kanskje å vise at du er motivert og virkelig brenner for akkurat denne jobben.

Slik skriver du vinnersøknaden

FØR DU BEGYNNER: Sett deg inn i virksomhetens bransje eller område. Hva kreves det for å løse arbeidsoppgavene som inngår i jobben? Hvordan vil du løse disse oppgavene, og hvorfor vil du ha dem?

SKRIVEPROSESSEN: Ta for deg ett tema av gangen. Begynn med å oppgi hva slags stilling du søker, og hvor du har sett utlysningen. Gi en kort beskrivelse av deg selv. Tydeliggjør utdanningen din tidlig, og hvordan du vil bruke den til å løse arbeidsoppgavene. Få fram hva slags verdifull erfaring du har, og hva som motiverer deg for nettopp denne jobben. Men vær kortfattet - skriv max én side, siden arbeidsgivere som regel bruker svært kort tid på å førstegangslese søknader. Ring arbeidsgiver hvis det er noe du lurer på: Stillingsannonsen gir trolig mindre informasjon enn du har bruk for.

KVALITETSSIKRING: La noen lese gjennom søknaden, og kommentere innhold og eventuelle stavefeil - ærlig. Legg søknaden bort et par dager, før du ser over den igjen.

FALLGRUVER: Ikke skriv en søknad som virker masseprodusert. Unngå å fokusere på egenskaper du mangler, men legg vekt på hva du har å tilby. Skal du framheve personlige egenskaper, knytt disse til konkret erfaring og unngå å liste opp klisjeer ("Jeg er fleksibel, ansvarsbevisst, arbeidssom og omgjengelig").

SKREDDERSYDD CV: Hva er relevant å vite for arbeidsgiver? Hva gjør deg attraktiv for denne jobben? Enkelte arbeidsgivere sjekker cv-en før de i det hele tatt vurderer søknaden.

(Kilde: Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo)

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også