Sving på kvinnedagen

- Pole dance er et frirom for kvinner der de kan fokusere på seg selv og sin egen kropp!

Sist oppdatert
Det sier selverklært feminist og partner i Sometimes Pole Studio, Ingvild Refsum.

Studioet er det første i landet som tilbyr kurs i pole dance som trening. Workshop i treningsformen er en av aktivitene under den ukelange feiringen av kvinnedagen - Ladyfest.

- Pole dance er feminisme fordi det handler om å eie sin egen kropp og sin egen seksualitet på egne premisser. Jeg ønsket å holde et introduksjonskurs under Ladyfest, fordi jeg opplever en glede og styrke ved denne treningsformen som jeg ønsker å dele med andre, forklarer Refsum.

Ikke alle er like fornøyde med denne programposten. Blant annet har Kvinnegruppa Ottar uttalt at de vil oppfordre til boikott av festivalen dersom arrangementet blir stående, og også Kvinnefronten har uttalt at arrangementet bør fjernes.

- Det har vært mye debatt innad i Ladyfest om pole dance bør være med. På bakgrunn av dette bidraget, ønsker vi i Ladyfest Oslo å sette oss sammen og diskutere hva arrangementet skal være framover, og hvordan vi best kan bli en møteplass for forskjellige feminister, sier kontaktperson for Ladyfest i Kvinnefronten, Nina Skranefjell.

- Men spørsmålet om hva det vil si å være feminist, har ikke ett svar med to streker under. Ladyfest ønsker ikke å være noe feministpoliti, og er i utganspunktet åpent for alle som ønsker å bidra.

Variert feiring

Kvinnedagen kan markeres på mange måter. I en fersk undersøkelse utført av Visendi for NTB Tema, svarer 7 prosent av kvinnene at de alltid feirer kvinnedagen, mens 18 prosent oppgir at de feirer den av og til.

Langt fra alle disse stiller i tog.

- At 18 prosent feirer kvinnedagen av og til, synes jeg ikke høres så verst ut. Men jeg håper selvfølgelig at det blir mange fler. Tanken bak Ladyfest er nettopp at 8. mars ikke skal bli en raddisdag, men i stedet samle en bredere gruppe. Vi ønsker å synliggjøre kvinner på mange områder. Politikk er ikke bare debatt, derfor ønsker vi å fronte også kvinner i kunst- og kulturlivet, forteller Skranefjell.

Årets Ladyfest vil inneholde debatter om alt fra musikkbransjen til sexundervisning, workshops i alt fra låtskriving til strap-on-laging, og konserter i et stort antall sjangrer.

- Før ble 8. mars markert ved å ha noen møter der man ble enige om det politiske grunnlaget for et tog, deretter selve toget og til slutt en fest på kvelden, sier ansvarlig for 8. mars-feiringen i Kvinnefronten, Torill Nustad.

Det første toget gikk gjennom Oslo i 1972, og også den gangen var det uenigheter om detaljene ved gjennomføringen. Mange protesterte da noen nyfeminister møtte opp med paroler som "Nei til tvangspuling" og "Vi vil ligge øverst". Uenighetene endte med at nyfemistene måtte gå sist i toget, femten meter bak de andre.

Ungt engasjement

Nustad synes Ladyfest er et godt tilskudd til det tradisjonelle 8. mars-toget.

- Jeg synes det er fantastisk å se at kvinnedagen nå utvides til å bli mye mer, og at så mange ulike grupper trekkes inn. Ladyfest er en måte å synliggjøre mangfoldet i kvinnebevegelsen på, fortsetter Nustad, som selv har markert kvinnedagen i en årrekke.

- Oppslutningen om den tradisjonelle 8. mars-feiringen har holdt seg stabil de siste årene. Det som er gledelig å se, er at det er de unge damene som dominerer togene. At det fortsatt er de samme gamle som går i tog, er en myte. Jenter ser at det fortsatt er mange utfordringer igjen, og ønsker å få til endringer.

Pole dance-instruktør Refsum er ett av de unge tilskuddene til 8. mars-toget.

- Jeg har alltid vært opptatt av kvinners rettigheter og å bevise at jenter kan. Men det var først da jeg flyttet tilbake til Norge fra England i 2004 at jeg begynte å gå i tog. Min feiring av kvinnedagen har i stor grad vært å delta på og bidra til Ladyfest, forteller hun.

- For meg handler feminisme om makt, seksualitet og kropp. Jeg er opptatt av identitet, kjønn og roller, fortsetter Refsum. Før hun viser noen av triksene på stanga som kan prøves under Ladyfest. Og for de som måtte lure:

- Man trenger bar hud mot stanga for å få feste. Så vi har en grunn for å trene i lite klær. 2-320

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også