Sunn junkfood

Det er ikke alt som er godt som er usunt! Dette kan du unne deg med god samvittighet.

Publisert Oppdatert
Helgen er til for å slappe av og kose seg med god mat! Men helgen behøver ikke bli en kalorifest av dimensjoner, ikke dersom du lager maten selv.

Gjør det selv

 • Hjemmelaget pizza
 • Lager du pizza hjemme bestemmer du ingrediensene selv, og dermed kan til og med pizza bli et sunt herremåltid. Tipset her er å lage bunnen tynn med grovere mel og å bruke en lettere ost. Bruk deilige grønnsaker som tomater, sopp, bønner og gulrøtter i en tomatsaus. Vil du ha kjøtt kan du bruke kylling eller kalkun, biff eller skinke. Gjerne pølser av kylling og kalkun også. Lag en frisk salat, og fyll på like mye salat som pizza på tallerkenen. Vil du ha dressing er tipset å bruke lettkesam eller fransk dressing som du blander selv med olje og vann.
 • Hjemmelaget kyllingburger
Her kan du velge om du vil steke kyllingfilètene i olje i pannen, eller steke de i en ildfast form i ovnen. Strø gjerne over litt hvitløk og sopp. Du kan steke noen grove rundstykker i ovnen eller toaste noen ferske, grove brødskiver som du bruker rundt filètene. Bland deg en god salat med paprika, agurk, tomat og fetaost. Vil du ha dressing kan du gjerne blande litt gresk dressing sammen med lettkesam, eller bare dryppe litt sitronsaft på salaten.
 • Grov pastarett
 • Bruker du fullkornpasta blir måltidet straks sunnere, og det er slett ikke så stor smaksforskjell! Dessuten metter det bedre. En tomatsaus bestående av cherrytomater, enten friske eller fra boks, brune bønner og gulrøtter er både sunt og godt. Du kan gjerne tilsette pastasaus fra glass for å få den mer flytende. Tilsett friske urter og litt ruccosalat på toppen.

Sunnere dessert


 • Kokosboller
 • Dette er en av de sunneste dessertene du kan spise! I gjennomsnittet brukes det kun fire kilo sukker til 600 kokosboller, og hver kokosbolle inneholder 46 kalorier. Grete Roede anbefaler kokosboller når man skal unne seg noe godt. Om du lager det selv eller kjøper ferdige, pass på at sjokoladen er mørk for å få desserten sunnest mulig.
 • Risboller
 • Risboller kan også bli en sunnere dessert dersom du erstatter smøret og delfiafettet med en sunn planteolje. Desserten tar ikke så lang tid å lage, du bruker mørk sjokolade som du smelter i en gryte og rører forsiktig inn grov, puffet ris. Lag boller med to skjeer, og sett bollene kaldt til de stivner.
 • Sorbèt
 • Er du glad i is kan en hjemmelaget appelsinsorbèt være en idè. Sorbèt er sunnere enn is og veldig godt!

  1/2 liter vann
  375 gram sukker
  2 appelsiner (skall og saft)
  1/2 sitron (skall og saft)


  Riv skallet av appelsinene og sitronen, og press ut saften. Ha alt sammen i en kjele sammen med sukker og vann, rør sammen og kok opp blandingen. Avkjøl blandingen, og frys den ned i en plastboks. Rør litt i blandingen av og til under fryseprosessen for å unngå iskrystaller (ca. hver halvtime). Sorbèt smelter fort, så den må serveres rett før den skal spises. Hvis du skal lage sorbet av bær, bør du ha helt frosne bær, ellers kan blandingen fort bli vassen.
 • Frukt og fruktsmoothie
 • Det gamle trikset med å skjære frukt i båter og drysse litt kanel eller melis på toppen, gir en sunn og god dessert. Fruktsmoothies er kjempegodt og sunt, her kan du slippe fantasien løs og blande all frukt du vil med enten appelsin-eller eplejuice, biola eller vanlig yoghurt.

  Kilder: Kvinneguiden forum, Tau Mølle, vg.no, kk.no
sorbet320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning