Sunn graviditet

Ernæringsfysiologen gir deg råd; dette skal du spise!

Sist oppdatert
Den ferske Mor og Barn-undersøkelsen viser at overvekt blant gravide norske kvinner er et økende problem, noe som har sammenheng med mindre trening og dårligere kosthold. Ernæringsfysiolog Helle M. Meltzer mener at barna blir hva mor spiser.

Lite fisk

- At overvekt blant gravide har økt, bekymrer oss. Sukkerinntaket har økt, noe som blant annet skyldes at hver nordmann får i seg over 100 liter leskedrikk hvert år, forteller Meltzer.

Ernæringsfysiologen gleder likevel med informasjonen om at de fleste norske kvinner endrer kostholdsvanene til å bli sunnere, og gravide inkluderer i stor grad frukt og grønnsaker i måltidene.

- Men gravide spiser for lite fisk, en dobling av inntaket ville være mer riktig. Her i Norge er det også mange som mangler D-vitamin i kroppen fordi vi i tillegg ikke får nok sol. Man får i seg D-vitamin gjennom tran, smør og margarin, kosttilskudd, melk og fet fisk, sier Meltzer.

Tenk over dette:

  • Spis variert slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.

  • Matportalen gir deg en oversikt over norske myndigheters kostholdsråd til gravide.

  • Det som er sunt for alle, er ekstra viktig å legge vekt på i svangerskapet.

  • Grønt, grovt og med sunt fett.

  • Vitamin D som tilskudd.

  • Folat FØR svangerskapet.

  • Jod-inntak bør vurderes hos kvinner som verken spiser fisk eller melkeprodukter.

  • Næringstoffene i melk er avgjørende for skjelettet og kan også ha betydning for placentafunksjon, svangerskapsforgiftning med mer.

  • Å hygge seg med maten er minst like viktig som å spise sunt.



Denne saken ble første gang publisert 11/03 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også