Stressa før jul?

Slik overlever du!

Publisert Oppdatert
På kort tid kan juleforberedelsene gå fra kos til stress. Men det trenger ikke nødvendigvis å bli slik, hvis du er flink til å ta vare på deg selv.
 • Slik får du stresset ned
 • Få et bedre liv
 • Gi blaffen - meg god samvittighet!
 • Slik får du en stressfri førjulstid:

  Planlegg
  Det sies at planlegging er halve jobben, og det er derfor lurt å sette opp en plan for alt som skal skje fra nå og frem til julaften. Skriv ned det du vet du vil ha i land, ut fra dine tradisjoner og ønsker. Se gjennom listen, og finn ut hva du kan kutte ut. Slik får du bedre tid til innslag av kos og sosialt samvær, og du minsker stressfaktoren fordi du får en sterkere følelse av kontroll.

  Julevasken
  Gjør den grundige julevasken til en mer lystbetont opplevelse med små snackspauser med julebrus og kaker, og sett på koselig julemusikk. Foretrekker du å vaske skuffer og skap, mens typen gjerne tar gulv og tepper? Fordel oppgavene mellom dere, og dropp takvasken. Du bli bare svimmel av å se opp hele tiden, og hvem er det egentlig som kikker i taket?!

  Oppussing
Hvis du planlegger en oppussing før jul, er det lurt å legge inn dette i god tid før øvrige juleforberedelser. Ting har en tendens til å hope seg opp, og skippertak har aldri vært en bra kur mot stress. Arbeid over skulderhøyde, som snekring eller opphengig av gardiner er spesielt krevende for muskulaturen i skulderen og nakken. Husk å ta jevnlige pauser og sørg for variasjon mellom arbeidsoppgavene, så unngår du å få juleferien ødelagt av verkende skuldre og rygg.

Enkle grep
Ha vaskebøtten på en krakk eller i et vaskestativ. På denne måten slipper du å belaste eller bøye ryggen mer enn nødvendig. Sving deg rundt med langkosten ved å bøye knærne og føre tyngden over fra det ene benet til det andre mens du holde ryggen svai, litt som en skøyteløper i oppreist stilling. Sørg for å ha en langkost med langt nok skaft. Bruk samme teknikk når du støvsuger. Ta slangen bak din egen kropp, og la den hvile mot korsryggen mens du støvsuger. Slik får du hele tiden en påminnelse om å holde ryggen i riktig positur.

Juleshopping
Kan være et kapittel for seg selv. Det kan bli lite trivelig å stresse seg gjennom overfylte butikker, med slitsom julemusikk, hylende skrikerunger og en lang handleliste. Allier deg derfor med noen flinke bærere. Har du barn i huset så husk at unger elsker å føle at de er til nytte og bidrar til fellesskapet. Kjør handlevognen helt ut til blien, og bruk bena, og ikke bare ryggen, når du lemper alt inn i bagasjerommet. Ta heller taxi enn å bære altfor tunge poser hvis du ikke har bil.

Baking og matlaging
Julebakst er noe av det koseligste som finnes før jul. Det gir god lukt og julestemning i huset, men trenger du egentlig å bake de tradisjonelle syv sortene til jul? Kan du kanskje kjøpe noen, eller kanskje klare deg med færre sorter? Kanskje kan du alliere deg med en venninne, som kan bake en sort, du tar en annen, og så deler dere? Fordel bakst og annen matlaging over noen dager for å unngå å bli sliten. Pass på at arbeidshøyden er riktig for deg. Du skal ikke trenge å heise skuldrene eller bøye ryggen når du arbeider. En del av kjøkkenarbeidet kan utføres i sittende stilling også.

5 råd som får fart på blodsirkulasjonen i julestria:
 • Marsjer på gulvet med høye beinløft og høy armføring i 5 minutter
 • Småjogg på gulvet i 3 minutter
 • Hopp opp og ned på gulvet i 2 minutter
 • Legg deg på gulvet med beina oppetter veggen i 10 minutter
 • Avslutt dagen med varm dusj eller varmt bad
 • Kilder: allianceapotek.no, lommelegen
stress_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning