Stress påvirker morsmelken

- Ta deg tid til å hvile når du ammer, sier jordmor Lene Skou Jensen. Få ammetipsene her!

Publisert Oppdatert
Med boken "Amming - en god start", ønsker den danske jordmoren Lene Skou Jensen å hjelpe kommende og nybakte mødre med ammingen.

Ikke tving barnet

Skou Jensen har 20 års erfaring som jordmor. Hun jobber i dag på Rikshospitalet i København og er opptatt av viktigheten rundt amming. Men da Kvinneguiden møtte henne onsdag, presiserte hun at man aldri må tvinges til å amme sitt barn.

- Det viktigste er et godt mor og barn-forhold og trivsel i familien, hvis ammingen mislykkes skal den stoppes fordi stress setter smak på melken, sier jordmoren.

Hun påpeker at morsmelken inneholder all den næringen av vitaminer, mineraler og fett som babyen trenger, men at man absolutt ikke skal amme til enhver pris.

- Det gammeldagse "nakkegrepet" på barnet hvor man trykker barnet til sitt bryst, er det slutt på. Ikke ha det for travelt og ikke forvent at barnet skal ta brystet med èn gang. I dag mener vi at det er viktig med hud til hud kontakt mellom mor og barn før det ammer. La barnet sanse, lukte og fornemme og det vil finne frem til brystet selv, råder Skou Jensen.

Og dersom du stresser, vil dette påvirke dannelsen av morsmelk og selve ammingen. Og jo mer stresset du er, jo mer risikerer du at stresset føres videre til ammeprosessen.

- Man er anspent og ikke til stede, og når man er anspent, får utdrivingsrefleksen som skal føre melken ut av brystet, problemer med å fungere, og igjen kommer det ikke nok mengder melk ut. I tillegg blir barnet urolig både fordi mor er anspent og fordi melken ikke kommer ut. Løsningen er å bli hjemme, slappe av og gi både seg selv og barnet tid og nærvær sammen, sier jordmoren.

Jordmorens ammetips

  • Gi deg selv tid og slapp av, ikke press babyen til amming.
  • Ha tro på deg selv og at dette vil gå bra og dette klarer du.
  • Ha tålmodighet.
  • Gjør det klart for deg selv hva du har lyst til.
  • Gi deg selv barselshvile og slapp av etter fødselen. Mange kvinner har det forståelig nok travelt med å vise frem barnet, men stress går direkte i melken og uro kan smakes. I tillegg kan brystet være fullt uten at melk kommer ut fordi mor er sliten.
  • For å unngå sårhet på brystvorten, skal barnet suge mest mulig fett ut av brystet slik at dette smører vorten. Ikke press barnet, la det spise bredt og gape godt over slik at det ikke gnager hull på vorten med spiss tunge.
  • Bytt ut blonde-BH-en til en bomulls-BH som ikke klemmer på brystvorten og ikke sov med BH om natten.
a-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning