Sterke alenemødre

Å være alenemor kan være både utfordrende og flott. Les erfaringene fra tre Kvinneguiden-brukere!

Publisert Oppdatert

I dag er alenemødre et stadig vanligere syn i Norge. Alle har de forskjellig bakgrunn og hver sine utfordringer i hverdagen. Kvinneguiden har intervjuet tre alenemødre som alle er aktive brukere av forumet vårt.

 

- Jeg ble uplanlagt gravid i et helt nytt forhold. Kjæresten min ville selvfølgelig at jeg skulle ta abort, noe jeg ikke klarte. Da jeg var 10 uker på vei sa kjæresten takk og farvel, forteller brukeren ~Shannon, som er alene med én datter.

 

For trebarnsmoren Anne-Therese var det også en tredjepart inne i bildet.

 

- Forholdet vårt hanglet i over ett år før eks-samboeren min sa at han ønsket seg ut av forholdet. Vi hadde akkurat da blitt foreldre til barn nummer tre. På slutten av forholdet var han også mye på byen. Det var en annen dame med i bildet, men jeg fikk aldri noen bekreftelse på om det skjedde noe mellom dem før bruddet, forteller hun.

 

Brukeren og firebarnsmoren Honey Bee opplevde at hun og faren til de to første barna vokste fra hverandre. Faren til de to eldste viste seg å ikke være den hun trodde, og dermed tok forholdet slutt.

Sterkere økonomisk
For Anne-Therese er det helt normalt å være alenemor. I tillegg har økonomien blitt bedre etter at barnefaren flyttet ut.

 

- Vi er en familie på lik linje med alle andre, bare at her er det én voksen i huset. Jeg står sterkere økonomisk nå fordi jeg er veldig opptatt av å ha full kontroll og lever ut i fra budsjett, forklarer hun.

 

Honey Bee, som har vært yrkesaktiv de siste syv årene, har nå valgt å studere til en bedre betalt jobb, siden hun føler alenetilværelsen er en økonomisk byrde.

 

Støtte av familien
Alle de tre alenemødrene får støtte av familiene sine i større eller mindre grad.

 

- En og annen gang må jeg låne litt penger, men det betaler jeg alltid tilbake. Familien min bor et par timer unna, så barnevakt og slikt er de ikke så ofte, forteller Honey Bee.

 

- De stiller mer enn gjerne opp som barnevakt om jeg får lyst til å dra ut en tur i helgen. Jeg har heller ikke førerkort, så èn gang i måneden tar de oss med på storhandel, får fylt opp fryseren og kjøkkenskuffer og handlet alt det store jeg trenger. I tillegg har jeg en søster som også gjerne stiller opp når hun kan. Vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke hadde familien min, sier ~Shannon.

 

Å treffe nye menn kan være en utfordring når du har barn hjemme. Anne-Therese har hatt både positive og negative erfaringer:

 

- Jeg har som mange andre benyttet meg av internett for å komme i kontakt med nye mennesker. Erfaringsmessig reagerer ikke menn på at jeg er alenemor, men de reagerer på antall barn jeg er alene med. Mange mener ett og to barn er greit, men skygger banen når det er mer enn to. Men nå har jeg verdens beste kjæreste, så det er ikke alle som blir skremt. Vi har faktisk seks barn til sammen, og gleder oss til den dagen vi kan ta fatt på hverdagen sammen alle sammen, sier hun.

 

Honey Bee har opplevd at menn blir skremt av at hun har fire barn med to fedre.

 

- Men jeg har også opplevd at det er greit. Nå er jeg på et stadie i livet hvor jeg ikke har tid til kjæreste. Kanskje når barna er større og jeg er ferdig med studiene, forteller hun.

 

De tre kvinnene har ulike synspunkter på hva de har ofret for å være alenemødre.

 

- Kropp og karriere, men det er et valg jeg har tatt og angrer ikke på det, sier Honey Bee.

 

- Det har vært mange ensomme kvelder, jeg må innrømme det. Når datteren min legger seg blir jeg sittende hjemme siden jeg ikke har noen andre som også er her og passer på henne, sånn er det bare. Hadde jeg ikke hatt diskusjonsforumene så vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Utrolig "sosialt" å diskutere hva som helst med damer som har mye til felles med meg. Hvis jeg visste det jeg vet i dag den dagen testen var positiv, så hadde jeg nok gjort det samme enda en gang, forteller ~Shannon.

 

- Jeg har overhodet ikke ofret noe. Jeg har vel mer enn noe annet funnet meg selv etter at jeg ble alene med barna. Jeg vet hva jeg er god for og hva jeg takler, sier Anne-Therese.


mor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning