Stabile aborttall

Aborttallene holder seg stabile til tross for økt salg av angrepiller. Men å trekke konklusjoner om at angrepillene ikke har noen nytteverdi vil ikke gynekolog Ole-Erik Iversen gjøre.

Sist oppdatert
Siden oktober 2000 har norske kvinner kunnet kjøpe angrepillen reseptfritt på apotekene. Det første året ble det solgt 27600 angrepiller i Norge. Fra 2004 til 2005 økte salget med 11 %, og i fjor ble det solgt 124.535 pakninger av angrepillen.

En undersøkelse gjort av Avdeling for Samfunnsfarmasi ved Universitetet i Oslo viser at 77 % av de som har benyttet seg av pillen èn gang vil gjøre det igjen.

-At et så høyt antall planlegger å bruke den igjen er litt skremmende. Det tyder på at disse jentene bruker den som vanlig prevensjon, og det er ikke meningen. Den skal brukes i nødstilfeller, sier farmasøyt og produktsjef Hjørdis Jølsum i legemiddelselskapet Schering.

Stabile aborttall

Parallellt med at salget av angrepiller øker, holder aborttallene seg stabile. Mange trodde at innføringen av angrepiller skulle ha effekt på antall abortinngrep, men det kan altså se ut til at angrepillene blir brukt som en hvilepute. Overleve Jon-Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus tror aborttallene ville vært høyere uten angrepillen.



-Jeg mener bestemt at angrepillen har en nytteverdi, og at den har effekt på antall uønskede graviditeter, og hvis vi ser på tenåringsabortene, så har de gått noe ned siden vi fikk angrepillen. Og det er denne gruppen vi hadde forventet størst effekt i, sier Iversen.

Endringer i vår seksuelle atferd

I de 28 årene som har gått siden abortloven kom, har aborttallene holdt seg relativt stabile. Antall aborter har ligget på rundt 14 000 inngrep årlig de siste årene, i 2005 ble det utført 13989 aborter i Norge. Iversen understreker at for hver forhindret graviditet må man behandle temmelig mange med angrepillen, de fleste som tar angrepillen ville ikke blitt gravide om de ikke hadde tatt den.

Iversen tror at utviklingen i vår seksuelle atferd ville ha ført til flere aborter, hadde det ikke vært for angrepillen.

-Forekomsten av kjønnsvorter har økt veldig de siste årene. Det har også forekomsten av partnerskifte. Hvis vi trekker sammenlikninger til dette, er det ikke usannsynlig at aborttallene ville ha steget betraktelig uten de ulike typene prevensjon og nødprevensjon vi har i dag, og som er betydelig forbedret de siste årene, påpeker han.

Kilde: dagensmedisin.no />

Foto: dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også