Spise mindre kjøtt?

Hvorfor og hvordan skal man spise mindre kjøtt?

Publisert Oppdatert
Et stort pressekorps var til stede da Nasjonalt råd for ernæring overleverte sine endelige forslag til nasjonale kostråd til Helsedirektoratet i forrige uke.

Ernæringsrådet sier blant annet at kostrådene er forankret i omfattende vitenskapelig dokumentasjon og at de tar utgangspunkt i kostholdet i Norge. Men kjøttbransjen i Norge er kritiske:

- Nyere forskning viser ikke klare sammenhenger mellom rødt kjøtt og tarmkreft eller hjerte- og karsykdommer, uttaler Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

Les også: Frisk med lavkarbo

Les også: Ekspertenes kosthold

Les også: lag sunne brødHan påpeker at studiene om rødt kjøtt i rapporten fra World Cancer Research Fund (WCRF) som Ernæringsrådet har lagt vekt på i sitt arbeid, har svake sammenhenger og spesielle utvalg. Han stiller spørsmål både ved kvalitet og representativitet i den amerikanske rapporten.

- Kosthold og helse er komplekse sammenhenger. Det må derfor være mange studier som ligger til grunn for å kunne dra klare konklusjoner. Vi stiller spørsmål om dette kravet er tilstrekkelig ivaretatt for kostholdsrådene om kjøtt, sier Reksnes i en pressemelding.

Trenger kroppen kjøtt?

Kjøtt inneholder viktige aminosyrer og vitaminer, og er en av de viktigste sink-og jernkildene vi har. De nye kostholdsrådene anbefaler at man maks spiser 500 gram rødt kjøtt, altså svin, lam og storfekjøtt, i uken. Ønsker man å følge anbefalingene vil det for mange bety at man må gjøre om noe på kostholdet sitt.

Du kan for eksempel bytte ut et par av kjøttmiddagene med hvitt kjøtt, fisk eller vegetarretter, eller enda enklere - erstatt noe av kjøttet med vegetariske alternativer. For eksempel kan tacodeigen gjerne bestå av halvparten kjøttdeig og halvparten bønner. Indiske retter er like gode med kikerter eller linser som med kjøtt, og pastaretter kan også gjerne inneholde bønner eller linser.

Det er ikke belegg for å hevde at mennesket trenger kjøtt. Det betyr imidlertid ikke at du bare kan kutte kjøttet ut tvert:

- For å oppnå god helse er det avgjørende at man erstatter kjøtt- og fiskemat med sunn vegetarmat som inneholder et rikt utvalg næringsstoffer. Det å bare fjerne kjøtt og fisk fra menyen og bare spise "tilbehøret" til kjøttmiddagen vil verken være tilfredsstillende ernærings- eller smaksmessig, skriver Norsk Vegetarforening på sine nettsider.

Er du bevisst på dette er det forholdsvis enkelt å få i seg næringsstoffene man trenger. Et mulig unntak gjelder vitaminene B12 og D, og noen vegetarianere/veganere velger derfor å ta tilskudd av dette.

Kilde: Artikkel av Bjørg Egelandsdal og Anna Haug, forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, gjengitt i Kjøttets tilstand 2010, www.animalia.no, Klikk.no, veg-veg.no middag2-220-

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning