Spis som håndballjentene

På denne måten beholder du mest mulig av næringen i grønnsakene. Få menytipsene her!

Sist oppdatert
Hvis du er opptatt av å ta vare på kroppen din, er du sannsynligvis klar over at et fornuftig kosthold og treningsprestasjoner henger sammen. Men, det er ikke alltid like lett å lage en middagsmeny hver uke som gir all energi, smak og næring du trenger for å prestere optimalt.

Behold næringen

Så hva er vel bedre enn å la deg inspirere av Norges håndballdamer og deres EM-meny?

- Håndballjentene vet alt om hvor viktig næringsrik mat er for prestasjoner, og vi vil gjerne være til inspirasjon for andre i forhold til å sette variert og sunn kost på menyen, sier landslagspiller Camilla Herrem i en pressemelding.

Les også: Gå sikkert ned i vekt

Les også: Slik trener du i kulda

Les også: Gå varig ned i vekt



EM-menyen er god og variert, med fokus på sunne, økologiske sesongbaserte råvarer tilberedt på en gunstig måte.

Gjennom en avtale mellom Norges Håndballforbund (NHF) og Statens landbruksforvaltning (SLF), og med Oikos - Økologisk Norge som ansvarlig for praktisk tilrettelegging og gjennomføring, skal så mye som mulig av maten som serveres under EURO2010 være økologisk.

- Så energiske som håndball-jentene er, trenger de mat som gir energi. Jeg er godt fornøyd med at Norges Håndballforbund er med å vise fram fordelene med økologisk mat, uttaler landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Landslagslege Ola Sand sier han har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra spillerne;

- Jeg har faktisk aldri opplevd å få så mye skryt av maten fra spillerne. Vi har fått både god og variert mat, opplyste han.

Enten du er toppidrettsutøver, trener på hobbybasis eller bare vil spise sunt og godt; her kommer forslag til to næringsrike økologiske middager som du kan lage i en dampkoker:

Dampet torsk med potet og appelsinglaserte grønnsaker


(4 personer)

Du trenger:
  • 800 g torskefilet
  • 50 g havsalt
  • 5 stk gulrot
  • 3 stk sellerirot
  • 1-2 ss Rørossmør
  • 1 stk appelsin - saft og skall
  • 2 stk sjalottløk
  • Vann etter behov
  • Salt og pepper
  • Friske urter
  • Både torsk, grønnsaker, smør og pepper finnes i økologiske varianter.

    Slik gjør du det:

    Legg torskefiletene i saltlake i ca 20 min, tørk godt av. Legg fisk med litt smør i en dampform. Poteter i terninger og sjalottløk i dampform for seg, salt og pepper. Gulrøtter og sellerirot i staver, tilsettes smør og saft + skall fra appelsin. Tilsett frisk estragon. Dampes i ca 20 minutter. Serveres med økologisk rømme og friske urter (estragon).

Dampet kyllingfilet med linser og honningmarinerte nøtter


(4 personer)

Du trenger:
  • 4 stk kyllingfilet â ca 150 g
  • Sesamolje
  • 2 stk brokkoli
  • 1 bunt grønnkål
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk chili
  • 3 dl gule linser
  • 4 dl buljong
  • Nøtter og honning
  • Salt, pepper
  • Friske alfafaspirer
  • Både kylling, olje, grønnsaker, buljong, nøtter, honning og pepper finnes i økologiske varianter.

    Slik gjør du det:

    Legg linser i buljong i en dampform. Kyllingfileter i neste. Brokkoli, grønnkål og paprika i øverste dampform. Finhakk chili og fordel over kyllingen med en teskje honning og litt sesamolje. Dampes i ca 20 minutter. Rist solsikkefrø, gresskarkjerner og sesamfrø i en tørr stekepanne, rør inn honning på slutten. Dryss over kyllingen. Hell litt olje over linsene, smak til med krydder. Serveres med økologisk cottage cheese og friske alfafaspirer.

    Kilde: Pressemelding Oikos - Økologisk Norge, handball.no, regjeringen.no
middag2-220

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også