Spis deg ung

Nye forskningsresultater viser at stoffer i brokkoli kan ha en foryngende effekt på immunforsvaret og dermed bremse aldringsprosessen.

Publisert Oppdatert
Tidligere studier har vist at brokkoli kan virke forebyggende mot kreftsykdom og magesår, men nå viser en ny studie gjennomført ved University of California Los Angeles (UCLA) at brokkoli også kan ha en positiv effekt på kroppens evne til å gjenopprette immunforsvaret, og dermed bidra til å holde kroppen ung lenger.

Studien fokuserte på de frie oksygenradikalenes betydning for kroppens aldring og på hvilken måte den prosessen kan bremses.

- Det er velkjent at de frie radikalene spiller en viktig rolle for kroppens aldring, men det har vært mindre fokus på hvilke mekanismer i kroppen som kan bekjempe de nedbrytende stoffene, uttaler forskningsleder Dr. Andre Nel ved UCLA.

Slik bremses aldringen

Det er det kjemiske stoffet sulforafane, som forskerteamet bak studien mener har innvirkning på aldringsprosessen.

Sulforafanene utløser en antioksiderende effekt fra gener og enzymer vi allerede har i visse immunceller i kroppen, og det er denne prosessen som bremser nedbrytingen av immunforsvaret og gjør at vi holder oss yngre lenger.

- Ettersom vi blir eldre reduseres immunforsvarets motstandskraft mot sykdom. Det er effekten de frie oksygenradikalene har på immunforsvaret, kommenterer Dr. Andre Nel.

Nå skal forskerne studere videre hvordan kroppens immunforsvar eldes, men har en klar oppfordring til alle om som vil spise seg til foryngelse; spis mye grønnsaker - særlig brokkoli!

Næringsrik grønnsak

Brokkoli er rik på viktige mineraler som jern og kalsium. Den inneholder i tillegg store mengder A- og B-vitamin, samt nyttige antioksidanter. Grønnsaken er også en fremragende kilde til kreftkjempende molekyler.

I boken" Mat mot kreft" understreker forfatterne viktigheten av å koke brokkolien lett, aller helst dampes, samt å tygge den godt før den svelges for å få maksimalt utbytte av de kreftbekjempende stoffene.

Sunn og frisk brokkoli

Brokkoli brukes ofte som tilbehør til middagsretter og er godt til både kjøtt- og fiskeretter. De kan også kuttes i små buketter og brukes til wok eller gratinert med ost og skinke. En sunn og frisk brokkoli skal være fast i konsistensen og frisk grønn i utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal ha en jevn grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.

Her et par sunne og gode oppskrifter med brokkoli:

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4


Ingredienser:

250 g brokkoli
3 stk. potet
1 stk. løk
0,8 l hønsebuljong (utblandet) eller hønsekraft
2 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
2 stk. egg

Fremgangsmåte:

Vask brokkolien, skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Bruk også stilken på brokkolien. Kok grønnsakene så vidt møre i kraft og melk. Ta vare på noen små, hele buketter før suppen moses med stavmikser eller en kjøkkenmaskin.

Kok suppen opp igjen. Tilsett mer kraft hvis suppen blir for tykk. Tilsett brokkolibitene og server gjerne med et halvt kokt egg.Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4


Ingredienser:

100 g nudler
1 stk. brokkoli
1 stk. gulrot i strimler
1 stk. gul paprika i strimler
10 stk. frisk sjampinjong i båter
1 dl bønnespirer
2 ss hakket vårløk
2 båt hvitløk
1 ss finhakket fersk ingefær
salt og pepper
olje til steking
1 ss soyasaus

Fremgangsmåte:

Kok nudlene som anvist på pakken. Fres grønnsakene myke i litt olje. Tilsett ingefær og hvitløk til slutt. Server med soyasaus.

Saken er hentet fra www.mat.no.broccoli1 broccoli2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning