Spare opp søvn

Kan du spare litt på nattesøvnen ved også å sove om dagen?

Publisert Oppdatert
Å stå opp tidlig en mørk kald morgen er ikke alltid like stas. Og i alle fall ikke hvis man ikke føler at man har fått sovet nok om natten. Da kan det av og til være fristende med en god middagslur etter at alle dagens plikter er unnagjort.
 • Får du ikke sove?
 • Slik kommer du deg gjennom mørketiden!
 • I drømmeland
 • Men er det egentlig slik at man kan spare litt på nattesøvnen ved å også sove om dagen?

  - Man kan uten problemer legge søvnperioden på forskjellige perioder av døgnet. Hvis man bruker noe av søvnen sin om ettermiddagen, kan man få problemer med å falle i søvn om kvelden, men hvis man fremdeles kan sove godt om natten og trives med det, er det helt uproblematisk, forteller søvnforsker og psykiater Gordon Wildschiødtzs til nettstedet videnskab.dk.

  90 minutters søvnsyklus
  Men hva så med de forskjellige stadiene av den gode nattesøvnen? Kan man oppnå den dype søvnen, REM-søvnen og de andre søvnstadiene, hvis man fordeler søvnen over hele døgnet og bare sover et par timer av gangen?

  Dette er ikke et problem, skal man tro Wildschiødtz. Han forklarer at menneskets søvnsyklus, som inneholder alle søvnstadiene, bare varer cirka 90 minutter. I løpet av nattesøvnen blir den syklusen gjentatt flere ganger.

  - Hvis man for eksempel sover to timer om ettermiddagen, rekker man fint gjennom en syklus, sier han.

  Og kroppen vil også tilpasse seg hvis man ofte bruker denne søvnrytmen.

  Kroppen tilpasser seg
  - Man raskt går ned i dyp søvn hvis man har behov for det. Hvis man følger rytmen mer regelmessig, vil kroppen kunne tilpasse seg, og da vil det i hvert fall ikke være problemer, sier søvnforskeren.

  Han legger til at det vil være vanskelig å nå ned til den dype søvnen hvis man bare tar en powernap på tjue minutter.

  Det er imidlertid ikke like lett for dem som får for lite søvn i løpet av uken og så forsøker å ta det igjen i løpet av helgen.

  Undersøkelser fra USA og Sverige har nemlig tidligere vist at det tar en uke eller mer å hente inn de negative konsekvensene et ukelangt søvnunderskudd forårsaker.

  Konklusjonen er altså som følger: Får du for lite søvn om natten, bør du absolutt ta den ettermiddagsluren, men altså ikke forsøke å ta det igjen i helgen.

  Kilde: forskning.no, videnskap.dk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning