Søte alternativer

De siste årene har det kommet mange nye alternativer til sukker i norske butikkhyller.

Søte alternativer
Søte alternativer
Sist oppdatert
- Her er alt 100 prosent sukkerfritt. Jeg mener det nærmest er en livsnødvendighet å finne alternativer til sukker, så mye diabetes som finnes i dag, sier daglig leder for kafeen Helt Rå, Lars Grini, og serverer mektig sjokoladekake og søt og syrlig limepai.

- De søtningsmidlene vi bruker mest her, er stevia og yaconsirup. Stevia utvinnes av steviaplanten, er helt uten kalorier, og så søt at du bare trenger noen dråper. Yaconsirup kommer fra en rot som vokser i Sør-Amerika, og har veldig lav glykemisk indeks, forteller Grini. Stevia ble nylig godkjent som næringsmiddel i Norge, mens søknaden om å få yaconsirup godkjent fremdeles ikke er ferdigbehandlet.

Produktet selges like fullt i helsekostbutikker.

- Ulempen med yaconsirup er at det er veldig dyrt. Stevia er billigere, men gir en bitter smak om du bruker for mye. Det gjelder å finne den rette balansen ved å blande ulike søtningsmidler, sier Grini.

Les også: Pannekaketårn

Les også: Riktig mat etter trening

Les også: Full pakke



- Dadler er også et alternativ. De inneholder en del sunne stoffer, men samtidig mye sukker, så man bør nok begrense inntaket.

Naturlige og kunstige muligheter

Det finnes flere typer alternativer til vanlig sukker. Ovennevnte stevia og yaconsirup er såkalte naturlige søtningsmidler. En annen stor gruppe er kunstige søtstoffer, slik som aspartam, sukralose og cyklamat, som blant annet brukes i brus og sukkerfritt godteri.

- Kunstige søtstoffer er et greit alternativ til vanlig sukker. Ifølge forskningen så langt skal du innta veldig mye av søtstoffene før de kan bli skadelige for deg, sier klinisk ernæringsfysiolog Catrine Borchsenius, som blant annet står bak nettsiden BraMat.no.

- Mange nordmenn får i seg altfor mye sukker, noe som øker risikoen både for overvekt og diabetes type 2, påpeker hun. Dermed kan altså et kunstig alternativ tross alt være det beste for helsen.

Når det gjelder naturlige alternativer til sukker, mener Borchsenius at det er greit i små mengder, men tror mange lurer seg selv til å tro at de kan spise så mye de vil av slike søtstoffer.

- I en periode var det populært å bytte ut raffinert sukker med fruktose. Det mange ikke vet er at fruktose øker nivået av ugunstige fettstoffer i blodet, såkalte triglyserider, slik at dette heller ikke er noe fullgodt alternativ.

Totalt sukkerinnhold

Det finnes mange misforståelser om hva som er naturlig sukker, og ikke minst hva som er «sunt» sukker. Sukker kommer blant annet i form av fruktose og glukose (druesukker), som finnes i frukt, bær og honning. I melk finner man laktose, altså melkesukker, mens det «vanlige» sukkeret, sukrose, finnes i sukkerrør og sukkerroer. Sukrose er igjen satt sammen av fruktose og glukose. Rent kjemisk består altså sukkeret i frukt av det samme som tilsettes varer for søtsmakens skyld.

- Det kan være like mye sukker i en vare uten tilsatt sukker, som i en vare med. Det som betyr noe, er det totale sukkerinnholdet, sier Borchsenius.

Professor i medisin, Anne Spurkland, er aktuell med bakeboka «Frie kaker», der hun blant annet har et eget kapittel om sukkerfrie kaker. Hun er ganske kompromissløs overfor dem som vil ha søtsmak, men ikke sukker.

- Hvis du vil kutte i sukkerforbruket for kalorienes skyld, må du også godta å leve uten søtsmaken. Jeg synes det blir feil å bruke erstatninger, sier hun. De sukkerfrie kakene i hennes bok er enten ikke spesielt søte, eller til nød søtet med dadler eller annen tørket frukt.

Søtt som ikke fordøyes

Også Spurkland mener det ikke spiller så stor rolle hvilken type sukker du får i deg, så lenge du ikke spiser mer kalorier enn du trenger. - Å erstatte vanlig sukker med agavesirup, for eksempel, er bare tøys. Agavesirup består stort sett av fruktose, som omdannes til fett i kroppen. Helsemessig kommer det ut på ett om du spiser agavesirup, honning eller vanlig sukker. Selv om honning inneholder noen gunstige stoffer, er det minimalt sett i forhold til kaloriinnholdet, sier hun.

Spurkland kan være enig i at noen sukkerarter gir raskere blodsukkerstigning enn andre.

- Fruktose gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker fordi kroppen først omdanner fruktose til fett. Kun hvis du har for lavt blodsukker, vil fruktose deretter bli omdannet til glukose, påpeker hun.

For dem på lavkarbodiett er det blitt populært å erstatte sukker med sukrin. Sukrin lages ved å tilsette en gjærkultur til druesukker, som da blir omdannet til erythritol. Erythritol går gjennom kroppen ufordøyd, og tilfører dermed få kalorier. Sukralose eller splanda er glukose som er kjemisk endret med kloratomer.

- Sukrin og sukralose er begge stoffer som kroppen ikke fordøyer. Sukralose brytes heller ikke ned i naturen, og hoper seg dermed opp. Jeg tror ikke det er skadelig for kroppen med slike søtstoffer, men jeg mener man bør unngå dem av hensyn til miljøet, sier Spurkland. Og mener man med god samvittighet kan unne seg litt sukker, så fremt man ikke er overvektig.

- Man blir ikke syk av å spise sukker, påpeker hun.

Ulike typer sukkeralternativer

  • Sukkererstatninger kan deles inn i følgende grupper:
  • Kunstige søtstoffer: Industrielt framstilte søtstoffer med få eller ingen kalorier. Eksempler: aspartam, sakkarin, cyklamat og sukralose.

  • Sukkeralkoholer: Finnes naturlig, men blir også ofte framstilt industrielt. Har færre kalorier enn vanlig sukker, og er ikke skadelig for tennene. Eksempler: xylitol, sorbitol, mannitol og isomalt.

  • Naturlige alternativer: For eksempel fruktose, stevia, agavesirup og palmesirup.

  • Naturlig søtt:
  • Fruktose: Fruktose finnes naturlig i frukt, bær, juice og grønnsaker. Fruktose har lavere glykemisk indeks (GI) enn grad enn vanlig sukker. Fruktose har også kraftigere søtsmak enn vanlig sukker, noe som gjør at du kan nøye deg med mindre mengder.

  • Stevia: Stevia er et søtstoff som utvinnes fra planten Stevia rebaudiana. Plantene inneholder glycosider som er opp til 300 ganger søtere enn sukker. Stevia er kalorifritt.

  • Agavesirup: Agavesirup er en nektar som utvinnes fra agaveplanten. Den har en lavere glykemisk indeks, og påvirker ikke blodsukkeret like kraftig som vanlig sukker.

  • Yaconpulver/sirup: Utvinnes fra yaconrøtter, som inneholder mye inulin. Inulin er en type karbohydrat som smaker søtt, men som ikke tas opp i kroppen. Dette gjør at yaconpulver tilfører omtrent halvparten så mye kalorier som raffinert sukker, og fører heller ikke til samme blodsukkerstigning.

  • Lucumapulver: Lages av den tropiske frukten Lucuma, som tørkes og males til pulver. Dette pulveret skal ha en lavere GI og dermed føre til mindre blodsukkerstigning enn raffinert sukker.

  • Kokosblomstsukker: Lages av sukker fra kokosblomster, og har lavere GI enn raffinert sukker.

  • Palmesukker: Lages av de søte blomstene til kokospalmen. Som flere av de andre naturlige alternativene til sukker, gir palmesukker en lavere blodsukkerstigning enn raffinert sukker.

  • Bjørkesøt: Et naturlig søtningsmiddel som finnes i fiberrike grønnsaker, frukt og løvtrær (deriblant bjørk). Bjørkesøt er egentlig en sukkeralkohol (xylitol), og gir mindre kalorier og blodsukkerstigning enn vanlig sukker. Xylitol er dessuten bra for tennene.

  • FOS: FOS, forkortelse for fruktooligosakkarider, forekommer naturlig i blant annet jordskokk, løvetannrøtter og rosiner. FOS passerer magesekken uten å fordøyes.

  • Kilde: BraMat.no, bladet Mat & Helse


220--- 220- 220 220--

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også