Sliter du med søvnmangel?

I dagens samfunn er det mange, både kvinner og menn, som sliter med å få sove om kvelden. Mange rett og slett utsetter å legge seg, fordi de har så mye de skulle ha gjort. Ofte sitter man oppe til langt på natt med overtidsarbeid, eller man sitter apatisk foran TV eller PC og kommer seg ikke i seng.

Sist oppdatert
Konsekvensen av dette er at det blir et evig ork å stå opp om morgenen. Vil vi ha det sånn? Hva kan gjøres for å snu dette selvdestruktive mønsteret?

Hvor mye søvn trenger vi?
Det varierer veldig hvor mye søvn en person trenger i løpet av en natt. Noen trenger opptil 14 timer for å kjenne seg uthvilt, og noen trenger bare 6 timers søvn. Når du har fri kan du undersøke selv hvor sent du legger deg og når du klarer å stå opp dagen etter; som regel er det antallet timer hva du trenger for å føle deg uthvilt og frisk. Dagsformen varierer selvfølgelig, og etter en fuktig kveld på byen sover man jo ofte lenger enn ellers.
Det vi snakker om her, er normalen din.

Hvorfor trenger vi søvn?
Uten søvn fungerer vi ikke, rett og slett. Mens vi sover får kropp og sinn verdifull hvile, og hjernen bearbeider inntrykk og sorterer informasjon du har fått i løpet av dagen. Cellene i kroppen fornyes raskere og mer effektivt mens du sover, og immunforsvaret styrkes.
Det er et faktum at de som får for lite søvn, blir oftere syke og utbrente. Konsentrasjonen stuper, og energinivået og humøret synker. Livskvaliteten blir rett og slett dårligere.

Får du ikke sove? Her er tipsene som kan hjelpe.
Mange sliter med å sovne når de først har lagt seg. Det finnes mange måter å fremkalle søvn på, her er noen av de velprøvde metodene som fins:


  • Åpne vinduet! Mange opplever at det er vanskelig å sovne i et klamt og varmt soverom med tett luft. Om sommeren kan du gå til anskaffelse av en vifte hvis det er for varmt ute.

  • Drikk en kopp varm melk med honning i, og legg deg godt under dyna.

  • Valerina Natt er urtetabletter som fås kjøpt reseptfritt på apotektet. Disse fremkaller søvnen når du absolutt ikke klarer å sovne på egen hånd.

  • Eksperimenter litt med leggetidene dine. Prøv å legge deg en time eller to tidligere om kvelden i en uke, og kjenn etter om det gjør noen forskjell for deg. Overtrøtte mennesker har vanskeligere for å sovne.

  • Ha orden på soverommet. Det er lettere å sovne i et rent og ryddig soverom enn ett som ser helt bombet ut med klær, papirer, bøker og andre ting slengt utover.

  • Legg deg i senga og les i en kjedelig bok.

  • Ta en lang, varm dusj før du legger deg. Sammen med rent sengetøy er det en uslåelig kombinasjon for å få sove godt.

  • Ha sex! Har du ingen å ha sex med, så masturber. Etter sex skiller kroppen ut stoffer som virker beroligende på kropp og sinn. De gjør det ofte lettere å sovne.

  • Ikke sitt foran en skjerm de siste to timene før du skal legge deg. TV og PC gir hjernen så mange impulser og inntrykk at det blir vanskeligere å roe seg i sengen. Da er det bedre å lese i en bok, ta en lang stund på badet (et skumbad, kanskje?) eller rydde litt. Kanskje spille et brettspill med partneren?

  • Pass på at soverommet er mørkt nok, spesielt om sommeren. Kjøp persienner, eller enda bedre, en blendgardin.



  • Du må være villig til å prøve
    For å få bedre søvnvaner, nytter det ikke å bare lese disse tipsene, og så fortsette som du alltid har gjort. Det forandrer ikke på noe.
    Spør deg selv: Er det du har å gjøre om kveldene så viktig at du vil la det gå ut over livskvaliteten din? For det er dét det handler om.
    Prøv, jeg kan garantere deg at du vil få det bedre. Hvis ingen av disse tipsene virker på deg og du fremdeles er utslitt og på underskudd med søvnen, bør du oppsøke lege.
    Sov godt, da!

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2003, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også