Sliten eller nedfor?

Ikke vent med å oppsøke hjelp.

Sliten eller nedfor?
Sliten eller nedfor?
Sist oppdatert
Har du noen gang vurdert å snakke med en psykolog, coach eller en annen type veileder? Mange syns at terskelen for å be om hjelp er høy. Men når det gjelder din psykiske helse er det viktig å ta signalene på alvor, mener coach og kursleder hos CoachTeam AS, Jeanette Sleveland.

- Det finnes ingen nedre terskel for å oppsøke hjelp, jo før jo heller. Hvorfor vente til du er helt i kjelleren, når du kan snu i trappa og finne veien opp igjen med litt hjelp?

Les også: Vær egoistisk

Les også: Velg riktig p-pille

Les også: Kvinner mest fornøyde


For alle

Det er nemlig ikke lenger slik at man må ha store psykiske problemer for å be om hjelp. Noen ganger er det nettopp underveis man bør ta kontakt for å unngå at bølgedalene blir for store. Selv om vi nok har blitt flinkere til å be om hjelp de siste årene, er det mange som utsetter det lenge før de klarer å ta kontakt.

- Jeg opplever at det er store forskjeller. I den ene enden av skalaen er det de som har vurdert hjelp i årevis uten å gjøre noe med det, og som når de først gjør det, ikke skjønner hvorfor det tok dem så langt tid. I den andre enden er de som søker hjelp for å videreutvikle seg og bli en bedre versjon av seg selv uten at de opplever at de har noen store «problemer» som skal løses, forteller Sleveland.

Klar for endring

Å be om hjelp kan føles både flaut og rart. Burde man ikke klare å takle livets utfordringer på egenhånd? Det er ikke uvanlig at man sliter med å ta valget om å få hjelp, men har man først gjort det, er det få som angrer.

- Jeg tror nok noen syns det kan være flaut å be om hjelp, dog har jeg inntrykk av at det blir mer og mer vanlig og akseptert å ha en coach, mentor eller sparringspartner. Jeg opplever at flere er flaue før de har begynt og at dette endres når de ser og merker resultatene de oppnår i sitt eget liv, sier Sleveland.

For å oppnå så gode resultater som mulig er det viktig å oppsøke hjelp når det passer deg. Å gå til en terapeut fordi noen ber deg om det eller når det egentlig ikke føles riktig, gir dårlige odds for å lykkes med terapien.

- Det handler om å søke hjelp når man selv er klar for det, eller har lyst på en endring. Altså når man kjenner at «sånn som dette vil jeg ikke ha det lenger». Først da er man motivert for endring og er villig til å jobbe for å komme seg videre. Man kan også få hjelp til å finne motivasjonen for endring. Søk hjelp når du føler du står fast, ikke kommer videre eller trenger å løfte blikket.

Metoden for deg

Psykolog, psykiater, coach eller psykoterapeut? Det finnes mange eksperter som kan hjelpe deg med psykiske utfordringer. Men hvilken metode passer deg? Hvordan kan du vite hvem du bør gå til?

- Helt ærlig så tror jeg ikke metoden er så viktig. Det er mange veier til Rom og den ene er ikke nødvendigvis bedre enn den andre, den er bare annerledes, mener coachen.

Før du bestemmer deg kan det allikevel være lurt å tenke gjennom et par ting, slik at du kommer til en behandler som fungerer for deg.

- Tenk på hvilken tilnærming som passer for deg. Er du en jordnær praktiker eller tiltrekkes du av det spirituelle? Be om et møte før du bestemmer deg og kjenn etter at du har tillit til behandler og metodene behandleren presenterer for deg, anbefaler Sleveland.

Husk også å sjekke at behandler og metode er godkjent slik at du unngår å havne hos en «ufaglært» som ikke har den nødvendige kompetansen for å kunne gi deg den hjelpen du søker.

ekstra

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også