Slik tør du mer!

Våger du ikke det du vil? Slik får du mer mot!

Publisert Oppdatert

Tør du ikke gjøre alle tingene du vil her i livet fordi du er redd for å mislykkes? Du er ikke alene. Vi har snakket med coach Arild Hoksnes om hvorfor vi ofte er så redde for nye ting og hvordan vi kan komme over frykten.

 

- Det generelle med menneskelig atferd er at den enkelte atferd er med oss gjennom utviklingshistorien fordi den skal være oss til nytte, tjene en hensikt. Når mange unngår en utfordring og ser negativt på det, er det kanskje for å dekke et sikkerhetsbehov som er lagret i oss - vi skal ikke utsette oss for fare, forklarer Hoksnes.

 

Han forteller også at tidligere negative opplevelser kan hindre deg i å tørre nye ting.

 

- Hvis du en gang har prøvd å gjøre noe nytt og mislyktes, vil hjernen spille av en "negativ film"
i hodet hver gang du prøver noe som ligner. Og det vil øke risikoen for å gjenta det som skjedde sist, eller frykte å gjøre feil, sier han.

 

Så hvordan skal du mestre en ny situasjon?

 

- Mental trening

 

- Du kan bevisst jobbe med det på forhånd, trene mentalt som en idrettsutøver som forbereder seg til en prestasjon. Du kan for eksempel visualisere at du klarer det, så å si redigerere en film som viser at du lykkes. En annen måte er å samle på mestringsfølelse fra andre områder og overføre mestringsfølelsen til det nye du skal gjøre, sier Hoksnes.

 

Men hva om du prøver - og det går galt? Da kan det være vanskelig å holde motivasjonen og motet oppe til å prøve igjen.

 

- Det er menneskelig å feile. Kanskje det ikke finnes feil, bare tilbakemelding som gjør at man endrer strategi neste gang. Du kan også tenke: Hva er det verste som kan skje hvis jeg prøver en gang til?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning