Slik takler du misunnelse

Det er grusomt å være misunnelig! Coach Annika hjelper deg på veien.

Sist oppdatert

I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Denne uken er temaet sjalusi og misunnelse.

Sjalusi og usikkerhet er kanskje blant de verste følelsene man kan bære, i tillegg til at temaet for mange er tabubelagt. Her får du Annikas tips;

Ta ansvar for å ikke baksnakke!

- Misunnelse og sjalusi i forhold til våre kolleger eller venner handler ofte om at de har noe som vi ønsker oss som vi opplever som en mangel hos oss selv. Noen av varsellampene for lav selvfølelse er at vi sammenligner oss med andre, og at vi baksnakker andre, noe som igjen er "symptomer" på misunnelse. Janteloven overlever ikke når man har sterk selvfølelse, fordi man ikke utgår fra andre, men fra seg selv, og man har heller ikke behov for å snakke dritt om andre og trykke de ned for å fremheve seg selv. Sarkasme og spydigheter kan få deg til å føle deg morsom og vittig der og da - men får deg ikke til å føle deg bedre på sikt, forteller coachen.

På jobben har de fleste av oss opplevd noen som baksnakker og sladrer om andre, og det bidrar ikke akkurat til en fin teamfølelse! Det samme gjelder i vennskap.

- Det kan noen ganger oppleves som "fristende" å slenge seg med på sladder eller baksnakking, men da er det viktig å ta ansvar for seg selv og stoppe opp. Si for eksempel; "jeg synes det er ubehagelig å snakke om andre på denne måten", eller trekk deg helt unna. Ha som hovedregel at du kun diskuterer ting om andre som du kunne sagt foran dem. Om det er noen som har sagt eller gjort noe mot deg som du synes er feil, må du ta ansvar for det og gå direkte til den personen det gjelder, tipser coachen og forteller videre;

- Baksnakking og sladder kan gi en midlertidig "god følelse" da man fremhever seg selv og trykker ned på noen andre, men det spiser selvfølelse og gjør at du underbevisst vil bære på skyld og skam som ødelegger for deg selv på sikt. En god motgift er å gi komplimenter (som du mener!) til kollegene og vennene dine, det koster ingenting og betyr mye! Det sprer glede og gjør deg til en hyggelig og ærlig person å være i nærheten av, sier Annika.

Er du bare god om ingen andre er bedre?

Sammenligner du deg selv med andre og tenker for eksempel "hun er så mye penere enn meg, flinkere enn meg" og så videre? Livet er ingen konkurranse!

- Det er på tide å tenke nytt - for å sammenligne blir ofte selvdestruktivt. Man kan gå hjemmefra en lørdagskveld og føle seg vakker og herlig, for så å komme på en fest der det er noen med penere kjole og smalere ben - og plutselig føle seg stygg og håpløs! Eller sammenligne seg med andre på jobben og tro at du taper når andre gjør det bra. Det er menneskelig å sammenligne seg, men det er viktig å huske på at de andre ikke er konkurrentene dine. De du ser på som perfekte har garantert ting de sliter med i sitt liv!, sier Annika.

Hva kan jeg gjøre om jeg sitter fast i slike tankemønstre?

Dine prestasjoner er ikke din egenverd, og selv om du gjør feil av og til betyr det ikke at du er dårlig!

1. Bli bevisst på hva slags tanker du setter deg fast i og kverner rundt på, og å være tålmodig med deg selv for det kan ta tid å endre handlingsmønster - det handler om å øve!

2. Snu tankene, helst når de kommer, og tenk: "jeg er fersk på dette, men jeg øver. Nå setter jeg stopp for den tanken her - det holder."

3. Bruk andre til å bli inspirert og ikke truet, alle du møter har noe du ikke har, men tenk på hvor mye DU har som kanskje de ikke har.

4. Sett mål for deg selv, men vær tålmodig på veien og legg ikke verdi i hvor raskt du oppnår målene.

5. Tren på å øke selvfølelsen - med god selvfølelse utgår du fra deg selv og ikke alle andre

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også