Slik stumper du røyken

Pust fritt og la huden din bli fin igjen. Er du klar for bedre helse?

Publisert Oppdatert
Enten sigaretten har vært din trofaste venn over mange år, din sosiale klippe på fest, din frokostpartner eller den faste desserten - kanskje er det på tide å kutte ut. Synes du endelig at nok er nok, men klarer likevel ikke gi opp røyken? Kanskje dette kan hjelpe deg.

Hva trigger deg?

Hvis man vil slutte å røyke, finnes det ikke ett eneste fasitsvar da man må se hva som fungerer for en selv. Likevel har Kristin Byrkje, rådgiver for forebyggende arbeid i Kreftforeningen, mange gode råd på lager.

Slik kan du begynne å slutte;

- Start med å tenke igjennom og skrive ned så konkret som mulig alt det positive du vil oppnå og hva du vil unngå ved å slutte å røyke. Dette kan være nyttig å ta frem senere når du står overfor en utfordrende situasjon, tipser Byrkje.

Hun mener at det neste du kan gjøre er å finne ut hva som trigger akkurat deg til å røyke: eksempel på røyketriggere kan være morgenkaffen, morgenstress, det å få levert barna til skolen, kaffe generelt, alkohol, bilkjøring, stress, når du skal slappe av, når barna krangler, etter et måltid, sex, når du skal feire, når du har det gøy, når du skal ha en pause. Triggerne er de situasjonene som er forbundet med røyking hos deg. Når du har fått oversikt over hva dine personlige triggere er, vet du hva du står overfor. Du skal lære å takle disse situasjonene uten røyk i fremtiden.

Mange mennesker synes det er selve vanen og det sosiale som er vanskelig å kutte, ikke nødvendigvis nikotinsuget.

- Det å slutte å røyke kan sammenliknes med å våge seg ut i ukjent terreng. Men hva som er det vanskeligste, er individuelt. Det som er vanskelig for noen, kan være lett for andre og omvendt. Det viktigste er å utsette og å unngå den neste røyken. Røykesuget varer bare 2-4 minutter. Og husk, at sjansen for å lykkes øker hvis du søker hjelp, sier rådgiveren.

Ikke mer fest-røyk

Så, du er blitt vant til å ta en røyk med morgenkaffen, hva i all verden kan du gjøre i stedet?

- Tenk igjennom hvilken funksjon morgenkaffen og røyken har for deg. Handler det om kos? Avslapning? Stimulans? Oppvåkning? Hva kan du erstatte røyken og kaffen med for å oppnå noe av det samme? Hva er viktig for deg?, spør Byrkje.

Når man er vant til å festrøyke, kjenne på bevegelsen av sigarett fra hånd til munn og den sosiale praten over røyken på terassen - hvordan i alle dager skal man klare å unngå å røyke når man drikke alkohol?

- Et alternativ er å la være å drikke alkohol i en periode, men det er ikke et alternativ som passer alle. Noen tar med nikotintyggegummi og liknende når de drar på fest. Du kan jo gjerne danse ekstra mye, det tar bort oppmerksomheten fra røyken. Dessuten hjelper fysisk aktivitet mot røyksug, sier Byrkje.

Det første du bør begynne med er å bestemme deg for en røykesluttdato som passer. Men ikke vent for lenge!

- Ingen dato passer perfekt. Det kan være lurt å rydde plass og velge en uke hvor det ikke er alt for stressende på jobb. Hvis du har tenkt å gå på den store jubileumsfesten eller du har en deadline å forholde deg til, kan du kanskje legge datoen til etterpå, foreslår Byrkje.

Byrkjes topptips

  • Finn dine personlige røykesluttgrunner. Prøv å være så konkret som mulig på hva du vil oppnå.
  • Finn ut hva som trigger deg til å røyke, så er du forberedt på hva du har i vente.
  • Skaff deg en eller flere røykesluttsupportere.
  • Be om forståelse for at du har det litt tøft en periode.
  • Aksepter at humøret kan gå litt opp og ned, det blir bedre.
  • Vær fysisk aktiv, det forebygger røykesug, reduserer stress, gjør røykeslutten lettere å gjennomføre og det regulerer vekten. Følg kostholdsråd i forbindelse med røykeslutt hvis du er opptatt av vektkontroll.
  • Og husk, sjansen for å lykkes øker hvis du får hjelp. Sjekk kreftforeningen.no, slutta.no eller Røyketelefonen på 800 400 85.
rk2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning