Slik spiser du sunt!

Gi kroppen en boost med variert kosthold. Kostholdseksperten gir deg tips!

Publisert Oppdatert
Det finnes utrolig mye god mat i verden, men hvor flink er du til å variere kosten din med mer frukt, grønnsaker, fisk og fjærkre?

Vegetarkost

Folk er vegetarianere av ulike årsaker. Det finnes ulike grader av vegetarianere og også ulike motivasjoner eller årsaker til å velge et vegetarisk kosthold. Noen unngår kun kjøtt, andre holder seg også unna fisk, egg og melkeprodukter.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

Kvinneguidens kostholdsekspert, Camilla Andersen mener at det er flott å kutte kjøtt i en kort periode om dette gjør at man får en lettere og friskere følelse i kroppen.

- En ren vegetarianer spiser kun mat fra planteriket, en laktovegetarianer spiser i tillegg melkeprodukter, mens en ovovegetarianer inkluderer egg i det vegetariske kostholdet. Noen inkluderer fisk og fjærkre mens andre velger å kun holde seg borte fra feks svinekjøtt eller storfekjøtt, forklarer Andersen.

Vitaminer fra kjøtt

Det kan være sunt å bytte om litt på kosten i perioder og spise annen mat enn det du er vant til, men Andersen mener nødvendigivis ikke at det er sunnere å bare spise frukt, grønnsaker og sjømat fremfor å spise kjøtt i tillegg;

- Så lenge du velger rene kjøttvarer og rent kjøtt er det mange viktige næringsstoffer kjøtt bidrar med som kroppen trenger, som for eksempel jern. Jern fra dyreriket tas bedre opp i kroppen enn jern fra planteriket. Hvis du velger å kutte ut kjøtt i kostholdet skal du ha god kunnskap om hvordan du erstatter kjøttets næringsstoffer på annen måte, mener Andersen.

Hun tror likevel at man bør spise all mat med måte og mener at man kan spise kjøtt til middag for eksempel to dager i uken og ikke nødvendigvis hver dag.

- Da gir du bedre plass til en salat eller mer fisk. Det er det beste kostholdet, litt av alt, sier hun.

Kostholdseksperten legger også vekt på at høyt inntak av animalsk fett, som hovedsakelig er mettet fett, vil kunne føre til åreforkalkninger og økt risiko for hjerte - og karsykdom.

- Enkelte krefttyper er også assosiert til et høyt inntak av mettet fett, sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning