Ribbefett

Slik påvirkes magesekken av ribbefettet

Du tygger vel julematen skikkelig før den svelges?

FETT NOK: God og tradisjonell mat, men det kan være tøft for magen. FOTO: Erik Hannemann.
FETT NOK: God og tradisjonell mat, men det kan være tøft for magen. FOTO: Erik Hannemann.
Sist oppdatert
TRØBBEL I MAGESEKKEN: - Når kroppen får i seg mye usunt fett, blir det liggende lengre i magesekken og gir en forsinka magesekk-tømming. Dette kan skape ekstra trøbbel og ubehag, sier ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite. FOTO: Ernæringsfysiolog.no.
TRØBBEL I MAGESEKKEN: - Når kroppen får i seg mye usunt fett, blir det liggende lengre i magesekken og gir en forsinka magesekk-tømming. Dette kan skape ekstra trøbbel og ubehag, sier ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite. FOTO: Ernæringsfysiolog.no.
TYGG MATEN: Lege lavkarboforkjemper Fedon Lindberg legger først og fremst vekt på at man må tygge maten godt nok for at kroppen skal klare å fordøye maten. FOTO: Fedon.no.
TYGG MATEN: Lege lavkarboforkjemper Fedon Lindberg legger først og fremst vekt på at man må tygge maten godt nok for at kroppen skal klare å fordøye maten. FOTO: Fedon.no.

Er det én gang i året man skal få lov til å kose seg skikkelig med god mat og drikke, så er det julen.

Og siden julen for de fleste er preget av tradisjon, blir som regel julemiddagene tilberedt på samme måte hvert eneste år.

- Tolererer man julematen som den er, syns jeg at man skal tilberede den akkurat som man liker best, mener Ragnhild Lekven Fimreite, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus og Ernæringsfysiolog.no.

Men det er mange av oss som går på den samme smellen hver eneste jul; vi overspiser og opplever stinn magesekk og magesmerter i mange timer etter middagen.

Det er ikke så rart, for det skal ikke så store mengder ribbefett til før smertene kan komme.

Prøv Hellstrøms oppskrift på perfekt ribbe i år!

Dette skjer i kroppen

Ribbe med sprø svor, ribbefett på potetene, medisterkaker, pølser, pinnekjøtt og enda mer fet kraft; alt skaper en heftig prosess i kroppen som de fleste ikke er klar over.

- Det som skjer inni kroppen når den får i seg mye usunt fett, er at maten blir liggende lengre i magesekken og gir en forsinka magesekk-tømming. Dette kan for noen skape ekstra trøbbel og ubehag, sier Lekven Fimreite til Kvinneguiden.

Og får man i seg for mye fet mat sammen med kaloririk drikke, kan man reagere med å bli kvalm eller få magesmerter.

- Sliter man med gallesten eller andre galleplager, er sjansene enda større for at julematen skaper trøbbel. Har man sensitiv eller irritabel tarm, kan man også få ubehag, og eventuelt løsere mage og hyppigere dobesøk, sier ernæringsfysiologen.

Lege og lavkarboforkjemper Fedon Lindberg legger først og fremst vekt på at man må tygge maten godt nok for at kroppen skal klare å fordøye maten.

- Dernest må det skilles ut nok syre i magesekken slik at det første trinn i fordøyelsen av protein kan finne sted. Dårlig tygget mat og for lite magesyre er begynnelsen på problemer med fordøyelsen, forteller Lindberg til Kvinneguiden.

Med økende alder faller magesekkens evne til å produsere nok magesyre, en tilstand som ifølge legen er veldig vanlig, men ikke så kjent.

- På fagspråk heter den hypoklorydri. Får man lett stinnhetsfølelse, spesielt etter måltider med kjøtt, kan problemet være for lite magesyre-produksjon, sier han.

Før du spiser julemiddagen

Før julebesøk og julemiddagen er det lurt å ikke være for sulten, råder Lekven Fimreite.

- Er du veldig sulten øker sjansen for å hive innpå med store mengder mat. Det er lettere å kontrollere mengdene om man ikke oversulten eller har altfor lavt blodsukker, sier hun.

Nøkkelen er å spise regelmessig; vanlig frokost, lunsj - som for mange er grøt, og eventuelt et lite mellommåltid før middag.

- Er man for sulten, kan det bli ekstra mye mat, og for noen kan dette bety ubehag etter middagen. Ønsker du plass til julemat, bør du også unngå at ikke drikken tar for mye plass. Brus, alkohol eller annen kaloriholdig drikke fyller fort opp, sier ernæringsfysiologen.

Lindberg forteller at man før et stort julemåltid kan prøve ut tilskudd av magesyre, for eksempel aciglumin-tabletter, reseptbelagt på apotek, eller betain hydroklorid som finnes på helsekost:

  • Da begynner man med én tablett i starten av måltidet. Hvis man ikke merker noe, kan man til neste måltid ta to tabletter og gradvis øke antallet til man merker en lett svie.
  • Da går man tilbake til antall tabletter som ikke gir ubehag.
  • Det er deretter mengden syre man trenger å tilføre for å spalte nok protein. Får man lett svie allerede etter den første tablett, betyr det at man produserer nok magesyre og man trenger ikke tilskudd.

Løs, gråaktig og skummende avføring

Lindberg opplyser videre at neste trinn i fordøyelsen er at maten, og da både protein, fett og karbohydrat, utsettes for nedbrytning ved hjelp av fordøyelsesenzymer som skilles ut fra bukspyttkjertelen.

- Hvis man enten produserer for lite av slike enzymer, eller matinntaket er så stort at det ikke er nok enzymer tilstede, da kan maten ikke bli fullstendig fordøyet, sier legen og understreker;

- Halvfordøyet mat går videre til tykktarmen og der blir den fermentert av tarmbakterier og sopp som er en del av den normale tarmfloraen. Det gir gassdannelse og avføringen kan bli løs, gråaktig og skummende.

Man kan teste om man produserer nok fordøyelsesenzymer ved å be fastlegen ta en avføringsprøve som heter elastase. Man kan også forsøke å ta tilskudd av fordøyelsesenzymer. På apoteket får du det reseptfritt, og det heter Creon, på helsekost selger de flere varianter av tilskudd med denne hensikten.

- Det neste som kan skape problemer er for lite gallesafter. Gallen er nødvendig for at fett kan bli emulgert og dermed vannløselig, slik at det kan tas opp fra tynntarmen. Er det for lite galleproduksjon, eller har man fått fjernet galleblærer på grunn av gallesten, eller om man spiser for mye fett i ett og samme måltid, slik at det ikke er nok galle til å takle den store mengden fett, vil en del av fettet ikke bli tatt opp, men forårsake luft i magen og såkalt fettdiare, forklarer Lindberg videre.

Også her er det mulig å ta tilskudd av gallesalter, men ifølge legen må disse fås på spesialresept hos fastlegen.

- Annet som kan hjelpe fordøyelsen er bitterstoffer fra ulike urter, det finnes mange forskjellige preparater på apotek og helsekost, sier Lindberg.

Mange mener at et glass akevitt gjør godt for magen. Og i følge Lekven Fimreite er dette slett ikke en myte, selv om alkoholen ikke løser alle problemer.

- Alkohol som Akevitt vil kunne løse fettet mer opp i tarmen slik at kroppen lettere tar opp fettet, men bare til en viss grad, sier hun.

Alternativ tilberedning

Lindberg understreker at man ikke skal glemme at det er mye protein i kjøttmåltidene i juletiden, ikke bare fett.

- Det er kombinasjonen av protein, fett og karbohydrat som oftest gir stinnfølelse, fordi kroppens fordøyelseskapasitet blir overskredet.

Lekven Fimreite forstår godt at julematen handler mye om tradisjoner, men om man er blant dem som pleier å oppleve ubehag etter måltidene i jula, kan man gjøre noen enkle grep ved tilbereding.

- For eksempel kan man droppe sterkt saltet og røkt pinnekjøtt, og i stedet velge litt mildere, urøkt kjøtt. Man kan droppe ribbefettet som egen saus, og heller bruke kraften av kjøttet, sier hun.

Vi har både testet røkt og urøkt pinnekjøtt.

Også kålrabistappen kan være laget av bare kålrabi, eventuelt gjøres mildere med et par poteter. Smak til med litt salt og pepper, og eventuelt litt av den samme krafta som ble brukt til sausen.

- Andre friske grønnsaker er fullt mulig og gjør julemiddagen lettere uten å endre på smaken, sier Lekven Fimreite samtidig som hun poengterer;

- Når det er sagt, er det viktig å kose seg i jula. Tradisjon og nytelse er viktig denne tida – og justeringer som eventuelt  gjøres, må være fordi man ønsker det – ikke fordi man synes man bør, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også