Slik får du stresset ned

Lær deg hvordan du skal takle hverdagsbekymringene.

Sist oppdatert

Vi lever i en hektisk hverdag, alt skal pusles sammen på en dag - på 24 timer. Stress kan derimot gjøre oss syke, og faste pauser er viktige.

Press og forventninger

Rrofessor i helsevitenskap ved NTNU i Trondheim, Geir Arild Espnes er leder av et helt nytt senter der det forskes på helseressurser og helsefremming. Han mener alle mennesker reagerer forskjellig på stress.

- Noen arbeider best under ekstra press og forventinger, mens andre ikke tåler dette like godt. Dersom man er stresset over lang tid, og ikke mestrer dette kan det få negative konsekvenser. Akutt stress gjenkjennes på at en begynner å svette, man kan få hjerteklapp, vondt i magen og sover dårligere. Hvis situasjonen til daglig er slik, blir dagene slitsomme, og humøret dårlig. Er man inne i en slik vond sirkel må man forsøke å finne en vei ut av den, sier han til Treningsmagasinet.no.

Professoren mener det er flere måter å takle stress på, men ett av de beste rådene mot stress er å være forberedt.

- Dersom man vet hva som venter en, er forberedt på oppgavene, kjenner seg sterk og trygg på seg selv, trenger man ikke stresse. Å lage seg rutiner i hverdagen er også lurt. Har man en plan på hvordan hele kabalen skal gå opp slipper en å bruke unødvendige krefter på stress. Da har man alt klart i hode, og da gjenstår bare gjennomføringen, sier Espnes og tilføyer;

- Når vi er stresset settes kroppen i alarmberedskap, syn og hørsel og alle sanser skjerpet. Andre kroppsfunksjoner blir derimot satt på sparebluss. Går stresset over i panikk er løpet kjørt, men dette unngår man viss man er forberedt. Det gjelder å trene på situasjoner som venter en, sier han

Kvinner er bekymret

Professoren forteller også at det er store forskjeller på menn og kvinner.

- Kvinner tar stresset innover seg. De er mest bekymret over familien og drar de bekymringene med seg inn i jobben. Kvinnene tar til seg stresset som sitt problem. Menn derimot er motsatt. De tar opp kampen med stresset eller flykter fra det, forteller han.

Både kosthold og trening kan hjelpe oss å lette på stresset.

- Når man er stresset betyr det som regel at man har dårlig med tid. I slike situasjoner er det lett å ty til lettvinte løsninger i matveien. Man kjøper ferdigmat eller lager seg noe kjapt, spiser i bilen eller foran datamaskinen, det går for lenge mellom måltidene og man trener for lite. Dersom dette går over lengre tid vil man til slutt føle seg både ukomfortabel og ikke noe særlig kvikk. Jeg tror at dersom man setter av tid til trening innimellom alt arbeidet, spiser sunt og regelmessig vil også overskuddet komme automatisk. Da kommer vi igjen inn på dette med rutiner, sier han.

Kvitt deg med stresset


1. Prioriter det viktigste i hverdagen. Lag rutiner.
2. Legg en plan og prioriter oppgavene både på jobb og hjemme.
3. Deleger oppgavene i hjemmet og på jobb om du kan.
4. Få nok søvn og slapp av innimellom slagene.
5. Spis sunt og regelmessig. Du får mer overskudd av grovskiver enn en pølse på Statoil.
6. Lær deg en avspenningsteknikk. Bruk meditasjon, yoga eller andre avspenningsmetoder.
7. Beveg deg. Jevnlig trening tre ganger i uken er rene medisinen.
8. Legg igjen arbeidet hjemmet når du er på ferie.
9. Lær å si nei.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også