Slik får du høyere lønn!

Fortjener du mer lønn? Vi har spurt ekspertene om råd!

Sist oppdatert
Syns du det er vanskelig å vite hva du skal si når temaet lønn kommer opp? Nå skal du reise deg, forberede deg til jobbstart og gå for det du vil ha!

Kvinner tjener mindre

Kvinner i den vestlige verden er likestilt med menn på de fleste områder, men enda ser vi at kvinner tjener mindre enn menn. Nye undersøkelser viser at kvinner tjener 15 prosent mindre enn menn i Norge.

- Dette er det flere grunner til, sier Inngunn Gjerstad, sekretær i LO, til Kvinneguiden.

Hun ramser opp mulige årsaker;

  • Flere kvinner velger lavtlønnede yrker.
  • Mange kvinner er ikke fagorganisert på arbeidsplassen.
  • Kvinner jobber mer deltid enn det menn gjør.
  • Kvinner har ofte mer omsorg for autoriteter og sjefen sin.
  • Kvinner har ofte hovedansvaret for barna hjemme og jobber derfor mindre.


  • Gjerstad mener at det viktigste er å fagorganisere seg på arbeidsplassen.

    - Dersom man ønsker å forhandle seg til høyere lønn, står man sterkere kollektivt enn individuelt, sier hun.

    Professor ved BI, Laura E. Mercer Traavik, mener det viktigste er at kvinner begynner med å spørre om høyere lønn og at det er nødvendig å være tøff og samtidig samarbeidsvillig;

    - Husk at forhandling ikke alltid er vinn og tap, en god løsning er en hvor alle parter er fornøyde. Det er OK å spørre, og det er viktig at kvinner får like mye ressurser som menn, sier Mercer Traavik som har følgende oppfordring til kvinner i arbeid;

    - Informasjon er makt i en forhandling, vit hva du vil og stå på!

Lønnstips



1. Først; finn alternativer, hvis du ikke får høyere lønn; hva er alternativene dine? En annen jobb, stilling, en annen deltidsjobb ved siden av, redusere innsats? Bygg opp egne alternativer slik at du har noe å slå i bordet med!

2. Hva vil du ha? Sett høye, men realistiske mål, tenk ikke bare lønn men også andre gulrøtter som flexi-tid, andre arbeidsoppgaver, ferietid, utstyr og bonus.

3. Hva med kollegene dine og sjefen din? Hva ønsker de seg? Hva er viktig for dem? Å holde på deg, at du er fornøyd, at andre er fornøyd? Fast lønn versus bonuslønn? Bedre innsats?

4. Finn ut hva som er en god lønn for stillingen din. Sjekk SSB, spør venner, se på fagforeningsinformasjon eller forbund - vit hva som er mulig!

5. Sett deg et eget reservasjonpunkt - hva du minst kan godta basert på analyse av alternativene dine.

6. Forsøk også å finne ut hva sjefens reservasjonspunkt er.

7. Bli den første til å ta opp hvor mye du ønsker i lønn eller hvilken pakke du krever. Så forankrer du alle tilbud du får etter dette (ikke gjør det hvis du har ikke peiling på hvor mye du skal få - din oppgave er å finne dette ut først). Begynn høyt, men ikke så høyt at du ikke bli tatt på alvor.



Denne saken ble første gang publisert 17/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også