Slik får du en lettere vinter

Det er faktisk ganske enkelt å unngå de ekstra vinterkiloene. Her har du tipsene.

Publisert Oppdatert
Om vinteren er det fort gjort å kose seg med mer mat enn man egentlig har behov for, mye fordi det er mørkt og kaldt ute, og energinivået i kroppen synker, samtidig som man gjerne koser seg litt ekstra.

Tenk porsjonsstørrelse

Det mener iallefall Kine Borge-Skar ved nettsiden Kvinnetrening.no . Hennes første tips er å tenke porsjonsstørrelse.

- Jobber du med vektreduksjon og samtidig ikke trener svært mye og intensivt, trenger du ikke så mye energi fra maten. Velg derfor å dekke halvparten av tallerken din med grønnsaker, som kokte grønnsaker, frisk salat, kål av ulike varianter og så videre. Videre legger du på et par poteter og magert kjøtt. Det er ofte i sausen og tilbehøret at det store kaloriinnholdet finnes, sier Borge-Skar.

- Ingen trenger sukker

Ernæringsfysiologen ved Kvinnetrening.no, Therese F. Mathisen, forteller at lite fiber i kosten kan være årsaken til at mange føler seg "forspist" og til stadighet mett om vinteren.

- Maten beveger seg sakte gjennom tarmene, og det er en følge av både lite fiber, mye fet mat og lite bevegelse.

Med mer grønnsaker, mer frukt og grovt brød til frokost kan man dog få inn mer fiber i kosten.

- Farseprodukter og galt valg av margarin og pålegg gjør at fettinntaket blir høyt, og ikke minst kan inntaket av det usunne, mettede fettet bli høyt i vintermånedene, sier Mathisen.

Borge-Skar forteller at proteiner er sentrale i kosten ved at den opprettholder muskelmassen, øker forbrenningen og stabiliserer blodsukkeret. Dersom fete produkter, farseprodukter og godterier tar plass for proteinrik mat i vinterkosten, blir proteininntaket lavt.

- Spis heller gode proteinkilder som rent kjøtt, fisk, egg, og nøtter, oppfordrer Mathisen.

- Sukker har ingen bruk for. Jo mer sukker man inntar, jo større behov for mer får man. Og dette er utelukkende unødvendige kalorier som bidrar til raskere vektøkning, opplyser Borge-Skar.

Sukkerfri drikke

Hun tipser deg om å velge bort sukkerholdig drikke;

- Da henter man store gevinster. Ellers er søte desserter, kjeks, småkaker og sjokolade store sukkerkilder, sier hun.

Les også: Ta med venninnene på dette

Les også: Hold på nyttårsforsettet

Les også: Hold figuren i vinter- Velg bort søtsakene og la frukten få prege hverdagen. Det bugner med søte, saftige sitrusfrukter om vinteren, bruk de i mellommåltider og som dessert, så får du også i deg vitamin-C, sier Borge-Skar.

Les mer på bloggen til Kvinnetrening.no

KIneBorgeSkar220 Therese2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning