Slik blir sommerfesten vellykket

Det trenger ikke være så vanskelig.

Slik blir sommerfesten vellykket
Slik blir sommerfesten vellykket
Sist oppdatert
Få ferieplaner? Fortvil ikke - inviter heller sommerfølelsen hjem, med god mat og drikke og hyggelige venner!

Slik gjør du det:


Velkomstdrink

En velkomstdrink setter stemningen. Ønsker du en sofistikert start på sommerfesten finnes det knapt noe bedre alternativ enn Pimm's. Den ginbaserte drikken er erkebritisk, og serveres gjerne på piknik og hagefester.

Én del Pimm's No.1
To deler sitronbrus, for eksempel Sprite eller 7up
Isbiter
Toppes med agurkskiver, mynteblader og sitronskiver

Ha alt i en stor mugge. Smaker også godt uten Pimm's, så lag gjerne en alkoholfri variant også.

Ta hensyn til været

  • Informer gjestene godt på forhånd dersom du planlegger å holde festen ute. Husk at det selv på de varmeste vår- og sommerdagene kan bli kjølig. Kjøp gjerne inn billige fleecepledd som gjestene kan låne.
  • Inviterer du ikke med værforbehold bør du ha en innendørs reserveløsning dersom det skulle bli dårlig vær. Invester eventuelt i et partytelt med vegger, det luner og holder regnet ute.

Sett stemningen

  • Bruk gjerne naturen som ramme. Markblomster til pynt på bordene og skjell eller kvister som bordkort gir den rette stemningen. La gjerne porselenet hvile, det finnes mye fint i plast som fungerer godt på en uformell fest.
  • Lys opp natten. Lykter og stearin skaper stemning også på sommerstid. Papirlykter til å henge i trærne er lekkert og rimelig.
  • Lag en sommerlig spilleliste med musikk som får frem gode minner.

Maten

Ikke gjør maten for komplisert til at du rekker å kose deg sammen med gjestene. Vil du gjøre enklest mulig er reker og hvitvin et klassisk og godt valg. Eller du kan invitere på spleisefest! Fordel rettene mellom gjestene, slik at alle tar med seg én ting hver. Grilling er også enkelt og greit dersom du gjør det meste klart på forhånd.

Prøv for eksempel:

Spekeskinkesurret kyllingfilet
Nok til 8 personer

8 store kyllingfileter
8 skiver serranoskinke
Salt og pepper
4 ss Dijonsennep
Frisk estragon

På forhånd: Smør inn kyllingen med sennep, salt og pepper. Legg en stilk estragon på den ene siden, og surr filetene inn i hver sin skive serranoskinke. Fest med hyssing.

Når gjestene har ankommet: Filetene grilles i noen minutter på hver side til de er gjennomstekt.

Hjemmelaget olje/urte-potetsalat
Nok til 8 personer

16 middels store nypoteter
1 bunt vårløk
5 ss olivenolje
Saften fra 2 sitroner
Salt og pepper
Urter, for eksempel persille eller løpestikke.

Kok potetene, del dem i terninger. Hakk vårløk, og ha sammen med potetene. Bland sammen olje, sitronsaft og salt og pepper, og ha over potetene. Fordel hakkede urter over til slutt. Smaker ekstra godt lun, men kan også lages på forhånd.

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også