Ned i vekt

Slankematen du bør prøve

Eksperten forteller deg hvordan du går ned et halvt kilo i uka.

GROVE KARBOHYDRATER: Du trenger ikke kutte ut karbohydrater så lenge de er grove og holder deg mett.

GROVE KARBOHYDRATER: Du trenger ikke kutte ut karbohydrater så lenge de er grove og holder deg mett. Foto: FOTO: Crestock.

Publisert Oppdatert

Om du har lyst å bli fornøyd med bikiniformen en gang for alle, er det nå du kan begynne å tenke strategisk. Og det hele starter med hva du putter i munnen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten mener at "rene råvarer" er det du bør prioritere.

- Her mener jeg for eksempel bønner og linser. Rene råvarer gir nemlig mer kontroll over kaloriene man putter i seg. Punkt nummer to er at lunsjen bør bestå av en god porsjon proteiner, gjerne fra fisk, kylling eller kjøtt, og langsomme karbohydrater. Dernest bør du kutte ned på frukten, spise fiberrik mat og sørge for å få i deg nok omega-3 fra fisk, frø og nøtter. Og drikk vann som tørstedrikk, oppfordrer Hamelten.

Unngå å bli stappmett

I disse dager er det mange som sverger til et lavkarbokosthold, men ernæringsfysiologen mener at man skal vite at man ikke trenger kutte alle karbohydrater for å gå ned i vekt. Man kan nemlig komme svært langt med bare å endre typen karbohydrater man spiser.

- Langsomme karbohydrater holder blodsukkeret stabilt og gir stabil energi. Eksempler på slike matvarer er bønner og linser. Dette fører til at du ikke blir opptatt av å spise enda mer mat så raskt. Hvit ris og masse brød er ikke bra for noen. Ser man for eksempel på japanerne, spiser de karbohydrater fra både ris og bokhvete, men de spiser grovt. Og de spiser seg ikke stappmette, sier Hamelten.

Det å unngå å spise seg stappmett, og samtidig ikke spise når man har det travelt, mener Hamelten er nøkkeltips for å unngå å spise mer enn man behøver.

- Signalet som sendes til hjernen, som forteller deg at du er mett, kommer alltid litt på etterskudd. Så hvis du spiser deg stappmett er det stor fare for at du allerede har gått over kalorimengden din siden metthetssignalet bruker cirka 20 minutter på å nå hjernen

Et halvt kilo i uken

Om du har et mål om å gå ned fem skjønnhetskilo til sommeren, kan det hjelpe på motivasjonen å se resultater raskt. Men vær obs på at den beste måten å få vekten til å holde seg stabil på, er å unngå å gå altfor raskt ned i vekt.

Hamelten mener at hovedfokuset bør være å bevare muskelmassen som betyr mye for å opprettholde forbrenningen, og den bevares bedre om man slanker seg sakte.

- Jeg vil ikke anbefale mer enn et halvt kilo vektnedgang per uke. Dette tilsvarer cirka 500 kalorier underskudd per dag og kan enkelt fås til ved for eksempel ikke å drikke seg utørst på juice, ved å spise kjøttprodukter som har mindre fett, sauser med mindre fett og å spise godt sammensatte måltider som reduserer søtsug, tipser Hamelten.

I utgangspunktet er det uendelige måter å gjøre dette på, men man må finne de punktene i sitt eget kosthold og sin hverdag hvor man ser at man spiser noe som enkelt kan fjernes.

- Skal man gå ned en kilo per uke dersom man er en stillesittende kvinne, vil det bety at man må kutte nesten halvparten av det daglige kaloriinntaket sitt. Det kan gi mangler på næringsstoffer og ikke bidra til bedre helse på lang sikt. Forbrenningen vil også gå ned og det er ikke positivt for vektreguleringen i fremtiden, sier hun.

Hamelten anbefaler dermed heller å forbrenne 500 kalorier ekstra per dag enn å spise 500 kalorier mindre, spesielt dersom man synes det er vanskelig å kutte ned på godsaker.

Hold vekten stabil

Og apropos godsaker; du kan kose deg med dem selv om du vil ned i vekt. Her handler det om det totale energiinntaket per dag.

- Så lenge man totalt sett ikke har inntak av for mye kalorier burde det gå helt fint. Man kan gå ned i vekt bare av å spise godteri også, så lenge kaloriinntaket ikke er for høyt, mener ernæringsfysiologen. Om du først har gått ned ønsket antall kilo kan du også tillate deg å skeie ut fra tid til annen slik at du ikke føler du sitter i et spisefengsel!

Men her bør du tenke livsstilsendring, først og fremst.

- Man kan ikke gå helt tilbake til der man var, for det var jo derfor man havnet i den situasjonen man ikke ville være i. Når målet ikke lenger er vektnedgang kan man spise litt mer, men følg med på hva du spiser mer av og følg jevnlig med på vekten, sier Hamelten.

Det er nemlig lettere å justere vekten når det kun er snakk om noen få kilo, enn hvis man stikker hodet i sanden og ikke innrømmer for seg selv at det har kommet på for mange av dem.

- Det er nemlig da man må gjøre en stor innsats for å gå ned, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning