Slank deg langsomt

Vil du gå ned kilo og holde deg slank? Her er oppskriften.

Publisert Oppdatert
Mange ønsker å gå ned flere kilo raskt og enkelt, dessverre finnes det få kurer som hjelper deg med dette og som samtidig sørger for at vekten holder seg nede.

Unngå rask nedgang

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

Kvinneguidens kostholdsekspert, Camilla Andersen, sier at du bør holde deg godt unna såkalte "effektive slankekurer".

Kom i form - sjekk web-TV her!- Alle kurer og dietter hvor man fristes med å gå raskt ned i vekt som pulver, piller, spesialdietter og ferdig oppsatte menyer som man skal følge, bør du ta avstand fra. Grunnen er at det i ni av ti tilfeller fører til at man går opp i vekt igjen etter endt kur. Alle slankekurer baserer seg i prinsippet på det samme, nemlig å redusere kaloriinntaket ditt. Man blir også gjerne bedt om å være fysisk aktiv mens man går på kuren, hvilket gjør det enda vanskeligere å se hvor resultatet egentlig kom fra, forklarer Camilla til Kvinneguiden.

Det er flere grunner til at man skal unngå slike kurer. Blant annet mener Camilla at kurer ikke gir deg kunnskap slik at du kan styre kostholdet ditt fornuftig når kuren er slutt.

- Du følger kuren blindt og aner ikke hva du skal gjøre den dagen kuren er over. Du må vite hvilke matvarer som inneholder få eller mange kalorier, slik at du selv kan skape et vektreduserende kosthold som du trives med. Bare på den måten kan du unngå den skadelige jojo-slankingen som gir deg mindre muskler og mer fett. Istedet for å fokusere på hva som er den mest effektive måten å gå ned på, anbefaler jeg heller å fokusere på hva som er den mest fornuftige og varige måten å gå ned på. Utålmodighet motarbeider resultatet ditt, advarer kostholdseksperten.

Nødslanking

Dersom du trenger å gå ned fire-fem kilo på kort tid, er det fristende å nødslanke seg. Men Camilla mener at en person som nødslanker seg vil gjerne gjøre dette ved flere enn èn anledning og dermed har man gått i jojo-fella.

- Ved å gå ned i vekt på en sunn måte på vil du kunne gå ned disse fire-fem kiloene på to måneder. Ønsker du å gå ned noen kilo til en spesiell anledning anbefaler jeg at du starter forberedelsene i tide. Vi greier jo for eksempel å bestille prest og selskapslokale ett år før bryllupet står. Tenk på vekten samtidig, så har du god tid til å gå ned på en fornuftig og varig måte. Mange har brukt lang tid på å legge på seg. Det er derfor naturlig å måtte bruke litt tid på å gå ned igjen, sier Camilla.

Den beste slankemetoden

Dersom du virkelig vil ned åtte - ti kilo og holde vekten nede, er det først og fremst viktig å kartlegge ditt eget kosthold med tanke på kalorier. Her er kostholdsekspertens slanketips:
  • Spis mindre av det som inneholder mest kalorier.
  • Alternativt erstatt kaloririke matvarer med lettere varianter.
  • Produsentene er blitt flinke til å lage lettere varianter, med mindre fett, sunnere fett, mindre sukker.
  • Med kunnskap om kalorier i matvarene du bruker får du full kontroll over vektutviklingen din.
  • Prøv å bevege seg minst 30 minutter daglig, gjerne en time når du skal ned i vekt.
  • Finn aktiviteter du liker. Bruk gjerne skritteller for motivasjon og bevisstgjøring.
slim2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning